Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Hárompárti egyetértés az afganisztáni misszióról

2002.12.16. 20:32
A parlamenti pártok - az MDF kivételével - egyetértenek egy magyar egészségügyi kontingens Afganisztánba küldésével, így az Országgyűlés kedden a házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja az erről szóló határozati javaslatot, illetve várhatóan szavaz is róla.
A hétfői négypárti egyeztetést követően a parlament dönt. Az egészségügyi kontingensről való szavazás után pedig a kormány eldönti: visszavonja-e korábbi, fegyveres őrszakasz Afganisztánba küldéséről szóló javaslatát. A pártok szerint a kabinetnek saját hatáskörében kell döntenie arról, eleget tesz-e annak az amerikai felkérésnek, hogy a taszári bázison tolmácsolásra, illetve más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket képezhessenek ki. A kormány várhatóan kedden alakítja ki álláspontját ebben a kérdésben, ugyanakkor Juhász Ferenc honvédelmi miniszter jelezte, hogy az Országgyűlés döntése egy erős legitimációt jelentene.

Jó néven veszik

Áder János közlése szerint a terrorizmus elleni harcot valamennyi parlamenti frakció egyformán fontosnak tartotta a tanácskozáson. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: jó néven veszik, ha folyamatosan részletekbe menő tájékoztatást kapnak a taszári felkéréssel kapcsolatban a honvédelmi és a külügyi bizottságok ülésein. Juhász Ferenc szerint politikai értelemben áttörés volt a négypárti találkozó, ugyanis a parlamenti pártok egyetértettek abban, hogy Magyarországnak feladata van a terrorizmus elleni küzdelemben. "A Magyar Köztársaság mindent elkövet annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb feltételek mellett nyújtson támogatást a terrorizmus elleni küzdelemhez" - hangsúlyozta a miniszter.

MDF-es nem

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök-frakcióvezető jelezte: az SZDSZ az őrszakasz és az egészségügyi kontingens kiküldését is támogatná. Közölte, véleményük szerint a taszári felkérés jóváhagyásához nem szükséges parlamenti felhatalmazás. Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a jogalkotási törvénnyel lenne ellentétes, ha a parlament elé kerülne a taszári kérdés. Hozzátette: ennek értelmében nem fogják támogatni az indítványt, ha azt nem vonja vissza a kormány. Jelezte, hogy nem támogatják azokat a javaslatokat sem, amelyek magyar alakulatok Afganisztánba történő kiküldését tennék lehetővé.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!