Zalán
6 °C
19 °C

Felgyorsított sztrádaépítés a magyar cégek érdekében

2003.12.18. 07:46
Csaknem kétszáz kilométer hosszú új autópálya, autóút és elkerülő út építésére írt ki pályázatot a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. A Magyar Hírlap információi szerint azért írták ki most a tendereket, hogy még az EU-csatlakozás előtt helyzetbe tudják hozni a hazai cégeket. A M5-ös ügyében egyelőre nincs előrelépés, az autópálya díja 5,5 százalékkal drágul jövőre.
Az NA Rt. összesen nyolc útszakaszra, 192 kilométer hosszúságban írt ki nyílt közbeszerzési eljárást előminősítéssel - írja a lap. A legnagyobb lendületet az ország keleti részében veszi a sztrádafejlesztés, összesen 110 kilométer megépítése kezdődik el.

A tervek szerint 2006 végéig megépülne az M3-as Nyíregyházáig, valamint Debrecenig tartó szakasza, az M7-es 57 kilométerrel bővülne, hosszabb lesz az M0-ás körgyűrű, 2005-ig összekötnék az M5-ös és a 4-es főutat is.

Magyar cégek helyzetben

A Magyar Hírlap információi szerint az NA Rt. azért írta ki a tendereket, hogy a hazai építőcégeket hozza helyzetbe. Jövő év májusa után ugyanis bármelyik uniós országban mûködő vállalkozás részt vehet a pályázatokon.

Továbbra sem tisztázott ugyanakkor, hogy a beruházásoknál a költségvetési és az európai uniós források mellett milyen szerephez jut a jövőben a magántőke, amit egyébként a parlamenti ellenzék is firtatja az M5-ös kapcsán rossz emlékűvé vált koncessziós rendszer miatt - írja a lap.

A megkezdődő beruházások keretében 2005 és 2007 között 1089 milliárd forintot fordítana a kormány a hazai gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére, amely 636 kilométer út átadását jelenti.

Nincs előrelépés M5-ös ügyben

A lap megírja, egyelőre nincs előrelépés a kormány és az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. között arról, hogyan tudná az egységes matricarendszerbe bevonni az M5-öst. A Budapest és Kiskunfélegyháza közötti autópálya díja ezért átlagosan 5,5 százalékkal drágul január végéig.

A lap úgy tudja, végső esetben az AKA Rt. kivásárlása sem elképzelhetetlen. A cég kivásárlása és hiteleinek átvállalása akár 120 milliárd forintjába is kerülhet az amúgy tetemes hiánnyal küszködő költségvetésnek. Egy másik verzió szerint a kivásárlásáig a bevezetett matricarendszerből eredő deficitet az állam 'árnyékdíj' befizetésével kompenzálná.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.