A nap, amikor nem győzték sorolni a dráguló termékeket

2009.01.09. 21:13

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A drasztikus áremelések miatt január 9. nem örömünnepként vonul majd be történelmünkbe. Tényleg találtak a román határ mellett 18 halottat lőtt sebbel a kukoricásban? Kossuth Rádió 1989. január 9., hétfő

Időjárás-jelentés:

Kossuth Rádió 1989. január 9. hétfő

Időjárásjelentés:

A Dunántúlon és az ország középső részén a januárhoz képest enyhe az idő, többfelé szemerkél, gyengén esik az eső, a hőmérséklet általában +1 és +4 fok között van, de a Kisalföldön + 7, +8 fokot mérnek. Ezzel szemben a keleti, északkeleti megyékben télies az idő, mindenütt fagypont alatt van a hőmérséklet, helyenként -5, -6 fok is előfordul. Napközben keleten folytatódik a túlnyomóan borult, párás idő, főleg délen kell számítani gyenge havazásra, ónos esőre. A hőmérséklet még kora délután is fagypont körül lesz. Az ország többi részén időnként fölszakadozik a felhőzet, az eső megszűnik, helyenként megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában 2 és 7 fok között alakul, sőt, északnyugaton 10 fok közelében valószínű.

Sporthírek:

A teremlabdarúgó VB-n, Hollandiában válogatottunk 11:2 arányban verte Szaudi Arábia teremfocistáit és továbbjutott a középdöntőbe.

Nagy magyar sikerrel fejeződött be a svájci Wädenswilben az asztaliteniszezők ifjúsági Európa Top-12 versenye. A lányok mezőnyében az első két helyen a Statisztika két játékosa, Wirt Gabriella és Élő Vivien végzett.

Totóeredmények:

17 db telitalálatos szelvény akadt, nyereményük egyenként 305.753 Ft.

Lapszemle:

Valamennyi napilapunk ismerteti az áremeléseket. A legrészletesebb listát a Magyar Hírlapban olvashatják a húsipari termékek árairól. Ízelítőül csupán két példa: 10 deka párizsi mától 10 Ft-ba, 10 deka téliszalámi 33 Ft-ba kerül. Az áremeléseket megelőző felvásárlási lázról ugyancsak a Magyar Hírlap közöl cikket. Az újságíró először látott a pultok között tollal, papírral felszerelt, bonyolult számtani műveleteket végző embereket.

A Népszabadság közli az MSZMP Központi Bizottsága Gazdaságpolitikai Bizottságában lefolytatott vita eredményét. Az összegzés lényege szerint a csökkenő létbiztonság, a megrendült társadalmi bizalom következtében tovább már halaszthatatlan a szociális és egészségügyi megújulás. Sajnos mind a mai napig nem tisztázottak a szociálpolitika elvei. A gondoskodó állam képe mára illúzióvá vált. Az állam szűkös anyagi eszközei miatt visszavonulni kényszerül. Rávilágít a bonyolult összefüggésekre az a megállapítás, miszerint a szociálpolitika leépülése, a védőháló hiánya ma már az átalakítást, a szerkezetváltást is gátolja, hiszen vállalhatatlanná, kezelhetetlenné teszi a konfliktusokat.

Bár még nem készültek el a pontos statisztikák, biztosra vehető, hogy az elmúlt években az emberölések száma minden korábbi békeév rekordját megdöntötte Magyarországon. Osztályrészünk a társadalmi agresszió címmel a Magyar Nemzet egy vezető kriminálpszichológussal készített interjút közöl.A szakember véleménye szerint az elmúlt esztendőben közérzetünk erősen megromlott, egyre többet kell dolgoznunk,bizonyos fokig átvettük a nyugati életformát, már ami az egzisztenciális félelmeket illeti. Az ezzel együtt járó társadalompszichológiai gondoskodásról, a mentálhigiénés hálózat kiépítéséről viszont elfeledkeztünk. A brutális cselekmények mögött gyakran hosszabb időn át felgyűlt feszültségek állnak.

Újabb parlamenti képviselő visszahívását kezdeményező mozgalom indult, erről a Magyar Nemzet hasábjain olvashatunk. A Zuglói Közéleti Tömörülés elnevezésű szervezet tagjai kezdeményezték a visszahívást a 45-ös választókörzet képviselője, Dauda Sándor ellen, aki több levél és személyes kérés ellenére a vízlépcső megépítésére szavazott. Másrészt, a novemberi ülésszakon – választóinak véleményére hivatkozva – azt mondta: „Miért engedi az Országgyűlés, hogy egyes képviselők a parlamentből cirkuszt csináljanak?” A visszahívást kezdeményező tömörülés tagjai között fideszesek és MSZMP-tagok, KISZ-esek és a Demokrata Fórum tagjai egyaránt megtalálhatók.

A Magyar Nemzet közli a Magyar Demokrata Fórum gyulai szervezetének levelét, amelyet az országgyűlés elnökéhez címeztek. Ebben szerepel, hogy a Békéscsabai Rendőrkapitányság szervezetten átfésülte a határt és a Lökösháza, valamint Kötegyan közötti 50 km-es sávban, a kukoricásban 18 holttestet találtak. Valamennyien lőtt seb következtében hunytak el. A telefonvonal túlsó végén dr. Gál László alezredes, Békés megyei rendőrfőkapitány-helyettes. Igaz-e a hír?

G. L.: A hírt mi is olvastuk, ez teljességgel lehetetlen. Ugyanis az elmúlt időszakban – amit a cikk is említ – a román határ közelében semmiféle kutatást nem végeztünk. A másik pedig, hogy a Békéscsabai Rendőrkapitányság államigazgatási területe más részre esik.

Riporter: Nem is tudnak halottakról?

G. L.: Nem tudunk sem áldozatokról, sem halottakról. Lényegében egy olyan kicsi megye vagyunk, hogy itt még egy-két hullát sem lehetne eldugni, nemhogy 18-at.

A legfőbb ügyész helyettese tényfeltáró büntető-vizsgálatot indít annak kiderítésére, milyen hírforrásból származott a Magyar Demokrata Fórum gyulai szervezetének a Magyar Nemzet mai számában megjelent levele, amely szerint több lelőtt ember holttestét találták meg a magyar-román határ közelében.

Dr.Nyíri Sándor a Népszabadság holnapi számában megjelenő interjúban azt is elmondja, a vizsgálat eredményétől függően döntenek abban, hogy rémhírterjesztés alapos gyanúja miatt kik ellen kell nyomozást elrendelni a Btk. 270. paragrafusában megfogalmazottak szerint.

+ + +

Tartok tőle, hogy a mai nap, január 9., nem örömünnepként vonul majd be történelmünkbe. Sajnos, azon termékek listája, amelyre a központi áremelés vonatkozik, meglehetősen hosszú. Ugyanakkor a mostani áremelés az 1989. évinek mindössze a fele.

Ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen tudósítónk képviselte a Déli krónikát: Ez a fajta árpolitika, amely év elején ilyen mértékű emelkedést zúdít a lakosság nyakába, rendkívül irritáló és veszélyes – mondta Gálik Mihály, az Újságíró Szövetség közgazdasági szakosztályának elnöke, amikor megnyitotta a sajtótájékoztatót. De rögtön hozzátette, nem az áremelésre kell haragudnunk, mert ez a korábbi gazdaságpolitika most jelentkező tünete, következménye. Ha influenzásak vagyunk, akkor sem a lázmérőt okoljuk a magas testhőmérsékletért.

10-15 éven át rejtegettük, a szőnyeg alá sepertük a gondjainkat, ez már nem mehet így tovább – folytatta az előbbi gondolatot előadásában Szikszai Béla, az Árhivatal elnöke. Ha normális piacgazdaságot akarunk, akkor a termelőkre és a fogyasztókra kell bízni az árak alakítását. Ennek érdekében az utóbbi években és az idén is jelentősen csökkent azoknak a termékeknek a száma, amelyek árát a Hivatal alakítja. Csakhogy éppen ezekben az években növekedett az infláció, emelkedtek az árak. Szó volt arról is, hogy mi vár ránk, vásárlókra még ebben az évben. Már biztos, hogy az idei áremelkedés legalább 13 százalékos lesz, de ha 15, még az is belefér a tervbe. A most bejelentett áremelés a várható növekedés közel felét jelenti, tehát még legalább ugyanennyivel emelkednek az árak a hátralévő tizenegy és fél hónapban.

A közlekedési díjak és tarifák februártól várható emeléséről ugyancsak ma tájékoztatták a sajtó képviselőit. A hallottakat Dénes Éva foglalja össze: Az áremelés indoka, hogy a személyszállítás veszteséges a vasútnál. Eddig a valóságos költségek egyharmadát fizette, aki utazott, egyharmad részt az állam adott hozzá, a maradékot meg a vasút vette el az áruszállítás nyereségéből. Tehát – mint azt a tájékoztatón elmondták – tekintettel arra, hogy a MÁV-nál a költségek nőttek az idén, az állami támogatás viszont ugyanannyi, mint tavaly volt, elkerülhetetlenné vált a vasúti menetjegyek árának emelése. A közúti áruszállítás mától drágább, de változatlan a háztartási tüzelőolaj, a propán-bután gáz, a szén és a fa házhozszállítási díja. A távolsági autóbuszokon február 1-jétől átlagosan 10 százalékkal kell többet fizetni, az áremelés mértéke a rövidebb utakon magasabb. 5 km-ig például 50 százalék, 10 km-ig 25 százalék. […] A postai szolgáltatások díjait legutóbb négy éve emelték. Most drágul a levél-, a távirat- és a pénzfeladás, február 1-jétől. A csomagszállítás díja belföldön változatlan marad, külföldre viszont a duplájára nő, április 1-jétől.

A telefonelőfizetési díjak 1966 óta változatlanok és már régen nem fedezik az üzemeltetési költségeket. Ezért február 1-jétől a távhívásba bekapcsolt településeken az előfizetési díj 120 Ft lesz, ikerállomás esetén 100 Ft. A hagyományos, kézi kapcsolású telefonközpontokhoz tartozó állomásoknál pedig 50, illetve 40 Ft a lakossági előfizetési díj.

A legújabb magyarországi áremelések kapcsán több nyugati hírügynökség a döntések politikai kihatásait mérlegeli. A spanyol távirati iroda a többi között megírja, hogy a jelentős drágulás fokozhatja a szociális feszültségeket és kihat a közélet minden területére. A hírügynökség idézi Nyers Rezső nyilatkozatát, amelyben az államminiszter annak a reményének ad hangot, hogy az évtized végére megállítható az életszínvonalromlás Magyarországon. Az amerikai AP hírszolgálati iroda az itteni áremeléseket ismertető tudósításában megemlítiti a SZOT kérését is, hogy az ártámogatások csökkentéséből származó pénzeket ne csak a költségvetési hiány finanszírozására használják, hanem az összegből segélyezzék a legrosszabb körülmények között élőket. A TASSZ szovjet hírügynökség az áremelések részletes ismertetéséhez hozzáfűzi, hogy a kormány széleskörű szociálpolitikai intézkedésekkel enyhíti a drágulások hatásait Magyarországon.

A mostani fogyasztói áremelések miatt tízperces munkabeszüntetéssel tiltakozott több tízezer dolgozó Szabolcs-Szatmárban. A megye szakszervezeti vezetői támogatták az akciót. Élesen bírálták a központi intézkedést Szolnok, Csongrád és Zala megye szakszervezeti vezető testületei is. Ez utóbbiak állásfoglalásukban azt követelik a kormánytól, hogy az ígértnél nagyobb mértékben ellentételezzék az áremeléseket, továbbá újabb központi áremelésre ne kerüljön sor a bérreform bevezetéséig. Dokumentumukban olvasható az is, hogy a minimális bért most azonnal emeljék föl 3200 Ft-ra.

+ + +

Falurádió – A Falurádióban többször is foglalkoztunk és bíráltuk a kistermelők, a magántulajdonosok birtokában lévő traktorok, vontatók, tehergépkocsik, pótkocsik üzemeltetését korlátozó rendeleteket. Az elmúlt év végén jelent meg az új minisztertanácsi rendelet, melynek ismertetésére Buda Gábort, a MÉM osztályvezető-helyettesét kérte Zala Simon Tibor.

Z. S. T.: A korábbi rendelkezés értelmében a magánszemélyek egy kis teljesítményű traktoron kívül egy darab, 35 lóerőnél nem nagyobb teljesítményű mezőgazdasági vontatót tarthattak üzemben. A nagyobb traktorok üzembentartását a hatóságok csak akkkor engedélyezték, ha az üzemeltetni kívánt típus lassú járatú volt, vagyis a legnagyobb sebessége nem volt több 25 km/óránál. Az új jogszabály sem a traktorok számát, sem a teljesítményét nem korlátozza. A mezőgazdasági kistermelők és más magánszemélyek tehát bármilyen típusú traktort üzemben tarthatnak? Újat is, használtat is, ha hozzá tudnak jutni?

B. G.: Természetesen. Megszűnt a pótkocsik használatára vonatkozó korlátozás is. Eddig a magánszemélyek csak egy darab, 3 tonnánál nem nagyobb teherbírású pótkocsival szállíthattak. Az új rendelkezés módot ad bármilyen típusú pótkocsi használatára, természetesen azoknak a műszaki előírásoknak a betartásával, amelyek a vontató jármű és a vontatmány súlyarányait – a fékrendszertől függően– behatárolják. A traktorokkal és a mezőgazdasági munkagépekkel szántást, vetést, betakarítást és egyéb bérmunkát minden külön engedély nélkül végezni lehet.

Z. S. T.: Ha valaki bérmunkát végez és jövedelemre tesz szert, akkor nyilván érvényesek rá a jövedelemadózás szabályai.

B. G.: Igen, ez így van.

Z. S. T.: Nagyon sokan házilag is készítenek meg vásárolnak is kisteherautókat. Itt van-e változás vagy valamilyen módosítás?

B. G.: Másfél tonnásnál nagyobb tehergépkocsikat a múlt év végéig csak a kisiparosok tarthattak üzemben a magánszemélyek közül. Ez év január 1-jétől már a mezőgazdasági kistermelők is rendelkezhetnek nagyobb tehergépkocsikkal is. A rendelet értelmében rendszeres fuvarozótevékenységet csak az folytathat, aki üzembentartási és árufuvarozó kisipari engedéllyel rendelkezik. Nem szükséges viszont kisipari engedély, ha a gépjármű tulajdonosa csak a saját termékét kívánja szállítani. A közúti forgalomban való részvételhez ezen kívül menetlevelet is kell kitölteni és vezetni. Azok, akik gépjárművükkel rendszeresen fuvarozást kívánnak végezni, egy rövid szaktanfolyamon kell, hogy megismerjék a legfontosabb tudnivalókat, a kötelező okmányok kezelésének és a fuvardíj megállapításának szabályait.

+ + +

Kaposvárott ma délután kettőkor kezdődött az a rendezvény, amelyen Pozsgay Imre államminiszter különböző társadalmi szervezetek képviselőivel is találkozott.

A minden bizonnyal a késő esti órákig tartó eszmecseréről a helyszínen készített tudósítást Tóth Pál: Az elmúlt négy évtized politikai nagygyűléseitől merőben eltérőnek voltunk tanúi Kaposvárott. Tizenegy társadalmi szervezet és csoport felkérésére érkezett a városi sportcsarnokba Pozsgay Imre, az MSZMP PB tagja, a kormány államminisztere. A meghívók között szerepelt a Magyar Demokrata Fórum, a FIDESZ, az MSZMP helyi szervezete, de a Berzsenyi Társaság is éppúgy, mint a közgazdászok csoportja és az ügyvédek kamarája. Ez volt az egyik alapvető eltérés. A másik pedig az, hogy inkább vita, közös gondolkodás volt a csaknem háromórás programban, a háromezer értelmiségi és az államminiszter között.

Bevezetőjében Pozsgay Imre boldogtalannak nevezte a mai napot az áremelések miatt és kijelentette, hogy a vezetés hibáit megint a népnek kell megbűnhődnie, mert nincs más. Mégsem megkövetésnek, gyónásnak szánta a találkozást, hanem az a felismerés vezette, hogy mérhetetlen károkat okozott az ország hibás, több évtizedes leértékelése. A válság – mint mondotta – nem feltétlenül katasztrófa, lehet, hogy együttműködésre sarkallja a nemzetet. A legnagyobb gondnak a vezetés iránti bizalom hiányát tarotta az államminiszter és azt, hogy atomizálódik a társadalom. Ezután Pozsgay Imre indulatokból és gondolatokból szőtt kérdésekre válaszolt.

+ + +

Budapesten június 2-án vezetik be a hétjegyű telefonszámokat, mert a még szabad 80.000 állomás hamarosan gazdára talál, és gyakorlatilag elfogynak a hatjegyű számok. A posta távközlési főelőadója az ESTI HIRLAP-nak elmondta, hogy a számváltozás 450.000 telefonállomást érint. Június 2-án, péntekről szombatra virradóra, hat óra alatt állítják át a központokat az új telefonszámokra, amelyekre ezután a korábbi hatjegyű szám elé egy 1-est kell tárcsázni. Azért erre az időpontra esik a választás, mert ilyenkor telefonálnak a legkevesebben. Hét számjeggyel kb. egymillió telefon működhet Magyarországon.

A fővárosban még az idén megkezdik a negyedik nemzetközi kereskedelmi központ építését – közölték a Pénzintézeti Központ vezetői. A ma megnyílt harmadik irodaház – amelyet a pénzintézet beruházásával egy jugoszláv vállalat másfél év alatt épített fel – nem elegendő a hazánkban működő külföldi cégek számára. Az új irodaház tervei már elkészültek, ezek tovább emelik a szolgáltatások színvonalát, és mód lesz arra, is hogy a külföldiek az irodát lakással együtt béreljék.

A budapesti Belvárosban várhatóan megszigorítják a behajtási engedélyek kiadását és az ellenőrzést. A Fővárosi Tanács Közlekedési Főigazgatóságán az MTI munkatársának elmondták, hogy az új forgalomszabályozás véglegesítéséről a tervek szerint februárban tárgyal a VB. A tiltott rész bejáratainál videokamerát helyeznek el, s ha a felvételen látható autó rendszáma nem szerepel az engedéllyel rendelkezők listáján, akkor az autótulajdonos ellen szabálysértési feljelentést tesznek. Taxik is csak akkor hajthatnak be a Belvárosba, ha utast visznek, ill. utasért mennek, és maximum öt percig várakozhatnak csak.

További részletek 89-ről az OSA honlapján.