A pártfőtitkár cinikus diktátor

2009.01.09. 00:01

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Ügynökök jelentettek az MDF és a Fidesz zárt körű rendezvényeiről is és fenyegetni kezdett a Magyar Kamikaze Szövetség. Napi operatív információs jelentés, 1989. január 9., hétfő

A Magyar Demokrata Fórum hódmezővásárhelyi csoportja f. hó 3-án este, kb. 200 fő jelenlétében megtartotta tervezett zártkörű rendezvényét, melynek témája az 1956-os események értékelése volt. Az elnökség tagjaként jelen lévő Lezsák Sándor előadásában kifejtette, hogy ’56-ban „a fegyveres harc kirobbantása a moszkvai vezetés és a helyi kommunisták provokációja volt a demokratikus fordulat megakadályozására”. Rácz Sándor szerint „a békés forradalmat az ávósok Rádiónál elkezdett vérengzése változtatta fegyveres harccá”. Rácz a párt korábbi és jelenlegi főtitkárát is cinikus diktátornak nevezte, s kifejtette, hogy véleménye szerint a munkásosztály csak játékszer a kommunisták kezében.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek. /Csongrád megye/

+ + +

A szerv hírforrása f. hó 4-én részt vett a Fidesz Munkáscsoportjának Buda Géza lakásán tartott összejövetelén, ahol a többi között kapott egy, a csoport elmúlt évi mérlegét tartalmazó anyagot, és tudomást szerzett több rendezvény tervéről:

- a Jurta Színházban minden hó első péntekén FIDESZ-napot tartanak;

- január 9-én és 10-én a Puskin mozi videotermében „Itt él a nép” címmel 4-5 olyan filmet mutatnak be, melyek a romániai magyarság helyzetével, illetve a hazánkba települt románokkal foglalkoznak.

Az összejövetel résztvevői elhatározták, hogy „válaszolnak” az Elnöki Tanács elnökének népszavazással kapcsolatos nyilatkozatára is.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés:

- jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek;

- az információt hasznosítják a bizalmas nyomozásban. /BRFK/

[A lap alján tollal: Miniszter et. utasítása: „Egyetemi tanulmányairól /vizsgák stb./ kérek tájékoztatást.”]

+ + +

A Jurta Színház szórólapokon mozgósít januári rendezvényeire, köztük pl.: - a 25-én tartandó ún. szamizdat-kiállításra, melyen öt csoport képviseltetné magát: az „Égtájak között”, a „Demokrata”, az „Áramlat Kiadó”, a „Katalizátor Iroda” és az „Inconnu”;

- ezzel párhuzamosan a Jurta másik helyiségében az „Inconnu” csoport „Afganisztán szovjet megszállása 1978-1989” címmel rendezendő, korábbra tervezett és elmaradt kiállítására;

- a 30-án tartandó Farkas Vladimir estre. Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés:

- hasznosítják a tájékoztató munkában;

- a rendezvény operatív biztosítására intézkednek;

- folytatják az ellenőrzést. /III/III/

+ + +

Az NSZK-ba irányuló, valamint a belföldi postaforgalomból kiemelésre került 3 db, a SZER-nek, a Népszabadságnak és Stadinger István elvtársnak címzett, Nyíregyházán postára adott, Magyar Kamikaze Szövetség aláírású, kézzel írt, fénymásolással sokszorosított, ötoldalas levél, amelynek készítői bejelentik, hogy a jelenleg 145 főt számláló, nyugatról csempészett „automata fegyverekkel” felszerelt szövetségük megkezdi működését. Céljuk megtisztítani az országot a „munka nélkül jól élőktől” (ilyenek szerintük a cigányok, a magyar lumpen elemek, a társadalmi és állami vezetésbe „befurakozott aljas elvtársak”), akikről számítógépes nyilvántartást vezetnek. Követeléseiket hat pontban fogalmazzák meg (köztük, hogy levelüket az Országgyűlés január 10-i ülésén ismertessék), s kilátásba helyezik, hogy amennyiben január 20-ig nem teljesítik azokat, megkezdik „fegyveres ítéletvégrehajtó” akcióikat. Végezetül tájékoztatják a címzetteket arról, hogy levelüket megküldték a Reform szerkesztőségének is.

Intézkedés:

- a két belföldi küldeményt a postaforgalomban továbbították;

- a SZER-nek címzett anyagot a BM III/II Csoportfőnökségnek állásfoglalásra megküldték;

- a BM III/III Csoportfőnökséget fénymásolatban tájékoztatták. /III/3/

[A lap alján tollal: A III/II és III/III Csfség tegyen intézkedéseket az anyag készítőinek földerítésére. HSz.]

+ + +

Dr. Fejér Dénes, a József Attila Tudományegyetem Kiadójának főszerkesztője arról tájékoztatta Méray Tibort, hogy annak Tisztító vihar című művét az idén 30 000 példányban tervezi kiadni, s ehhez minden szükséges feltétel rendelkezésre áll (pénz, papír, nyomda, terjesztés) csak az állami engedélyezés kérdéses.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött. Intézkedés: tájékoztatják a Csongrád megyei RFK áb szervét. /III/III/

További részletek 89-ről az OSA honlapján.