Sikerült velük elhitetniük, hogy hülyék

2009.01.12. 00:13

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Komlósi Gábor elálló fülei és egy demokratikus szervezetben megvilágosodott ember története. Miért emelték fel a telefont a nézők/hallgatók 1989. január 12-én csütörtökön?

Üzenet a Szabad Európa Rádiónak

Éppen 40 éve, a koreai háború idején, az Amerika Hangját kerestem, amikor új hangra lettem figyelmes. Ezek önök, a Szabad Európa Rádió voltak. Azóta vagyok az önök hallgatója és elgondolni szörnyű, milyen elszigetelt lettem volna önök nélkül.

40 év alatt soha nem kifogásoltam, soha nem telefonáltam. Ezúttal sem az évforduló miatt teszem, hanem egy érdekes megfigyelésemet akarom önökkel megosztani. Egy ismerősömről van szó, aki határozatlan, tétova ember volt mindeddig. Nemrégen belépett egy újonnan alakult demokratikus szervezetbe és szinte új ember vált belőle, határozott, intelligens, magabiztos, megvilágosodott világnézetű ember. Ekkor jöttem rá, hogy „ezeknek” nem is a kékcédulás választás a legnagyobb bűne, nem is a csőd, nem is a megaláztatás, amit el kellett viselni tőlük, hanem az oly sok értelmes emberrel szemben elkövetett bűnük. Hogy sikerült velük elhitetniük, hogy hülyék, hogy sikerült az önbizalmukat elvenniük. Még rágondolni is félelmetes, hogy mi történik majd, ha ezeket az igazságokat egyszerre, egy időben sokan fogják észrevenni. Régi tisztelőjük.

Üzenetek a TV2-nek

Mi itt a déli határszélen nagyon sok műsort nézhetünk, a Sky-t, a Supert meg mást is. Nagyon sok sporteseményt is közvetítenek, mint pl. a krikett, aminek a szabályait egyáltalán nem ismerjük. Nagyon örülnénk, ha rövid ismertetést kaphatnánk a Telesport keretében a krikett szabályairól, hogy végre érthessük is, amit nézünk.

Érdeklődni szeretnék, hogy Komlósi Gábor füleit nem lehetne-e odaragasztani a koponyájához? Nagyon zavar.

Déri Jánoshoz lenne egy kérdésem. Nagyon bízom benne, ezért őt szeretném megkérni, hogy derítse ki, hogy Erőss Pált miért menesztették a Pénzügyminisztériumból?

Ez a műsor egy nagy szar. Mindennel foglalkozik, csak pont azzal nem, amivel most kellene, ami az egész országot érdekelné. Lehet mandarint venni, bármivel foglalkozni, csak az emberrel nem. Ez egy nagy kalap szar. Sőt: kettő!

Nagy érdeklődéssel hallgattam Aczél Endre főszerkesztő monológját a szakszervezetek sztrájkfenyegetéséről. Miért nem intették türelemre az újságíró kollégáikat, amikor megkapták a múlt évben a 15 százalékos béremelést? Miért csak a munkásosztályt intik mindig türelemre a sztrájkkal kapcsolatban?

További üzeneteket az OSA honlapján, itt és itt olvashat.