Andrea, Ilma
5 °C
18 °C

Pozsgay: 1956 népfelkelés volt

2009. 01. 28. 17:00

"Ma Svájcba utazik Grósz Károly – hangzott el a Kossuth Rádió húsz évvel ezelőtti, 1989. január 28-i híradásában. Grósz volt az első szocialista pártvezető, aki részt vehetett a davosi világgazdasági fórumon, de örömébe, akkor még nem tudta, üröm vegyült.

Pozsgay Imre ugyanis arra használta fel távollétét, hogy borítson és nyilvánosságra hozza az MSZMP KB történész albizottságának jelentését 1956-ról. Ebben pedig az állt, hogy az addig ellenforradalomnak vagy jobb esetben októberi sajnálatos eseményeknek nevezett 1956 népfelkelés volt. Innentől kezdve nem volt megállás: az '56 tagadására épült és már megroggyant rendszer pillanatok alatt összeomlott. (Az interjú teljes szövege itt olvasható.)

Pozsgay a jelentést legfőbb megállapítását azért hozta nyilvánosságra, mert félt attól, hogy a Központi Bizottság előtt elmismásolnák azt.

Régen vártak úgy haza pártvezetőt, mint Grósz Károlyt Davosból. A ferihegyi reptéren január 30-án közös interjút adott a Magyar Hírlap és a Népszabadság munkatársának. A Pozsgay-interjúról ezt mondta:

"Én a repülőgépen értesültem arról, hogy elhangzott egy interjú, olvasni itt a repülőgépen olvastam az újságban. Így tehát semmi közelebbit nem tudok. Nem tudok az interjú előzményeiről és körülményeiről sem. Pozsgay Imrével az elutazásom előtt pár nappal együtt voltunk, kedden a Politikai Bizottság ülésén. Ott erről nem szólt. hangsúlyozom, mindössze annyit tudok, mint amennyit most olvastam a Népszabadságban. [Ez gy viszonylag rövid, a 6. oldalra eldugott MTI-hír volt.] Amikor a Központi Bizottság kiküldte az általa vezetett munkabizottságot - ez nem valamiféle albizottság, hanem olyan, amelyiknek át kell tekintenie négy évtized tanulságait - azért küldte ki, hogy elkészítse a XIV. kongresszus számára a programot vagy a programnyilatkozatot. Attól függően, hogy a pártvita meddig jut el az 1989-es esztendőben a koncepció kidolgozásában. Ennek nyilván 1956 nem megkerülhető része. [...] Magát a minősítést illetően: amikor mi azt mondtuk: tekintsük át a négy évtized tanulságait tudományosan, abban az is benne van, hogy újraértékelünk dolgokat. Ám, azt, hogy a tudományos értékelésből milyen politikai konzekvenciákat vonunk le, előre nem lehet eldönteni, mert a politikai konzekvenciát nem egy ember, nem egy bizottság vonja le, hanem a KB. (...) Úgy gondolom, hogy Pozsgay Imrének és a bizottságnak talán vannak dokumentumai, amelyekre építik ezt a megállapítást - én ilyen dokumentumokkal eddig nem találkoztam. Szeretném hangsúlyozni: elvileg nem zárom ki, hogy új ismeretek birtokában új tudományos, és ennek alapján új politikai minősítést fogalmazzunk meg."

Kattintson a nagyításhoz!

Grósz a színfalak mögött arra akarta rávenni Pozsgayt, hogy vonja vissza a népfelkelésről mondottakat, vagy legalábbis gyakoroljon önkritikát. Pozsgay ebbe nem ment bele.

1989. február 11-én pedig, alig két héttel Pozsgay nyilatkozata után, a Központi Bizottság 1956-ot népfelkelésnek értékeli, amelyben végül felerősödtek az ellenforradalmi tendenciák.

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.

Hozzászólások (62)

 • Cook kapitány2009.01.28 17:41:36

  A video vége direkt vannak rosszul vágott, kimaradt jelenetek?

 • Cook kapitány2009.01.28 17:41:50

  vége = végén

 • A Nép - Te vagy!2009.01.28 17:56:27

  Teljesen kétségtelen, hogy akkor már régen eldöntött dolog volt legfölsőbb párt berkekben, hogy nem maradnak, mert nem maradhatnak tovább hatalmon. Addigra az oroszok már régen értesítették őket arról, hogy megegyeztek az Egyesült Államokkal, hogy föladják a térséget, el fognak menni. Pozsgay „bátor” akciója annak a folyamatnak a része, hogy átjátszották a hatalamat addigi csendestársaiknak, a humán csúcsértelmiségnek,illetve egy részének. Nem véletlenül bíztatta őket pont Pozsgay párt alapításra már jóval korábban. Ez mind pártmunka volt. Erről továbbiak:  www.kibulizottorszag.net  Úgyhogy Grósz meglepődése stb sem lehetett más, mint a színjáték része. Az egész aztán a Nemzeti Kerekasztalban csúcsosodott ki, ami demokratikus szempontból teljesen illegitim volt. Ezt nyögi az ország már húsz éve. Nagyon kevesen mernek ezzel szembenézni. Addig lesz kiúttalan minden, amíg nem ébrednek rá az emberek, hogy, hogy játszották ki őket, nem ez vagy az, hanem mind aki számít, együtt.

 • euty2009.01.28 18:49:31

  Mi a csuda dolt el joember?

  semmi!  Ha nem lennel amnezias, emlekeznel ra, hogy napkig kuss volt. Se Horn, se Nemeth, se Szuros nem mert megszolalni.

  Csak ket dolog tortenhetett, vagy bukik Pozsgay vagy kicsit hosszabb tavon bukik Grosz.

  De, hogy melyik lesz azt senki se tudta,

  Meg az emlitett 3 nagyfeju se!

  A merszuk meg a gatyajukban maradt! • Shadow822009.01.28 18:54:55

  A Nép - Te vagy!  Hagyd már abba a honlapod spammelését! Mit vársz ettől a spam dömpingtől?

 • euty2009.01.28 19:00:08

  na ezzel speciel egyetertek!

 • Chaoyang2009.01.28 19:11:55

  Shadow82 miert is hagyja abba a "www.kibulizottorszag.net" reklamozasat?? Talan te egyike vagy a diktatura haszonelvezojenek vagy csak egy gerinctelen ujsagirocska vagy, hogy nem mersz szembe nezni azokkal a tenyekkel amiket minden magyar allampolgarnak mara tudnia kellene??

 • stanmore2009.01.28 19:13:18

  a szoci még kómában is...,jó a nicked ,bár én tudnék egy jobbat :"a Fidesz még a kérdésével is hazudik"

  másrészt orosz józsi kissé exhibicionista,de hova jön ő az igazi gecikhez,pl Bayer Zs. és a többi Echo és Hír Tv-s seggnyalóhoz?

 • stanmore2009.01.28 19:21:08

  Chaojang,persze ,mert minden állampolgár hülye ,és minden pletykát elhisz ,aminek az a célja,hogy minden illegitim csak a hülye Jobbik meg a hungaristák nem.Az kétségtelen ,hogy egyáltalán a bizottság ki merte mondani ,és Pozsgai elő mert jönni vele ,abban volt döntő ,hogy milyen volt a külpolitikai helyzet,dehogy minden le lett volna zongorázva ,azt csak az összesküvés elmélet terjesztők ,uszítók állítják azért ,hogy maguknak kapargassák ki a gesztenyét.

 • seaner2009.01.28 19:21:18

  Kivételesen egyetértek "A nép..."-el. Legalábbis a mondanivalója 1. felével.  Orosz József igazat mond ebben az interjúban és a plagizálásra vonatkozó feltevése 99%, hogy megállja a helyét.  Pozsgay már nem vállalt igazán nagy kockázatot, folyamatosan hazudik és csúsztat. Patkány és a süllyedő hajó tipikus esete...  A kérdéses albizottsági jelentés egyébként a Társadalmi Szemle 89-es különszámában (XLIV. éf) jelent meg. Ebben ez állt: "Az eseményekben rejlő fokozatos jobbratolódási tendenciák és november első napjainak felerősödő ellenforradalom nyomása ellenére a keveredő korrektív forradalom és ellenforradalom szétválására és a folyamat jellegének az egyik vagy másik jegyében történő... tisztázására... nem kerülhetett sor." (33. old)  Tehát a "népfelkelés" teória önmagában nem zárta ki az ellenforradalomként való értékelés lehetőségét, csak árnyalta azt. • seaner2009.01.28 19:23:49

  korrekció: "november első napjainak felerősödő ellenforradalmi nyomása"

 • whippet2009.01.28 19:27:45

  Oppááá, szóval lopok...

  Ha jól tévedek Pozsgay bejelentésekor, már megvolt, vagy éppen akkor adta adásba a riporot 168 óra, szombaton du.Én szundikáltam és félálomban csak annyi jutott el hozzám, népfelkelés van.Nem vót semmi.  "a szoci még kómában is lop " Csak annyit okos, és szellemes véleményedről - talán átgondolhatnád, hogy Pozsgay akkor már tutira ment.Mert ugye volt egy Kárpáti honvédelmi és Horváth belügyes miniszter ( fideszapós ) nos, ha ők akkor és ott nem bólintanak Pozsgay szájára/ba lépnek.

  Az sem mellékes hogy Nyers Rezső is vállalta a bulit.

 • stanmore2009.01.28 19:28:38

  Azért jó kis bulvár ez az index.aszongya :A Rajk halálos ítéletét aláíró Barcs Sándorral az interjú itt található.Ehhez két megjegyzésem lenne.1.Barcs az egyik népbíró volt az előre eldöntött perben.2. Próbálta volna ne jóváhagyni v. megszavazni.Hogy alá kellett e írni nem tudom ,de lényegtelen.

  Jók ezek a hatásvadász címek ,olyan mint a Blikk ,gratulálok.

 • seaner2009.01.28 19:30:17

  Ja, és még egy adalék: az említett albizottság tagjai:

  - Berend T. Iván

  - Horn Gyula

  - Ormos Mária

  - Tőkei Ferenc

 • Chaoyang2009.01.28 19:46:53

  Van egy (tobb is) zsido baratom, akinek az edesapja MSZMP tag volt es egyike a nagy vallalatok iranyitojanak. 93 korul ugyesen es eszrevetlenul bevasarolt az allam penzebeol tobb szazmillios gepjarmuparkot amit a sajat KFT-jen futatott keresztul mielott az allami ceg (a sajat cegetol papiron) megvette volna. Ez az oreg krapek aki mindvegig nem volt emlitve soha a lapokban hala a "szovivoknek" soha nem tehette volna ezt az egbe kialto korrupcios csalast ha valodi rendszervaltas lett volna.... Az adofizetok millio bantak ami aztan tovabbi privatizacios csalasoknak lett penzmagja... Ehh.. politikus=bunozes=Magyarorszag

 • Chaoyang2009.01.28 19:53:23

  stanmore aruld mar el, hogy mi koze a kibulizottorszag szerzojenek a hungaristakhoz meg a "jobbik" nevu baromsaghoz?? Amit ott leirnak, minden jozan magyar ember tudataban mar reg felismereskent kelene megvilagosodnia, fuggetlen minden partol es agymoso ujsagtol.. csak nezd meg, hogy a csoringer szlovakiaban mar bevezettek az eurot mi meg fenyevekre vagyunk egy stabul gazdasag mialakitasaban, mert nalunk siman milliardokat tesznek zsebre off-shore cegeken keresztul a politikusok meg sportcsarnokokat gyujtanak fel vagy akarmit megcsinalnak, mert a nep birka es megoszottt mint a hulyek altalaban es az orruknak sem latnak tovabb...

 • seaner2009.01.28 19:56:02

  Mán megint ez a "valódi rendszerváltás" baromság, a jobboldaliak imamalma  "Van egy (tobb is) zsido baratom..." Így kezdődik egy tipikus antiszemita duma.

 • Martian2009.01.28 19:58:43

  Chaoyang: Hát igen, ami az állami vagyon elvtársi privatizációját illeti, ahhoz képest még Al Capone is csak egy piti, jelentéktelen kishal.

 • seaner2009.01.28 19:59:24

  Jajj istenkém Szlovákiában mán ejró van! Hát aztán!? Ettől még nem élnek jobban.

 • seaner2009.01.28 20:01:25

  POZS - GAY  Hehe...

 • Chaoyang2009.01.28 20:07:28

  seaner.. ugye nem antiszemitaznal le engem (zsidot) vagy Chomskyt csak, mert ki vagyok bukva ettol a belterjes bunszovetkezettol ami a magyar (amerikai) politikqat es ujsagirast jellemzi ?!!!  Szolvakiaban talan nem elnek jobban, de a gazdasaguk nem verzik ezer sebbol, nincs eladva 100%-ban es nem lett szet lopva, szet rohasztva es nem usznak a szazmillard euros adossag tengerben.  Hamarosan jobban elnek mint mi akiknek szlovakia csak a felvidek volt es mint korabbi anyaorszag lofaszt sem ertunk el a korrupt idota lelektelen haracsolo fasiszta politikusaink miatt.... • Perecz úr2009.01.28 20:15:11  ah végre hallani/látni Chomsky nevét  még talán elér hozzánk is belőle valami, amíg még él

 • Martian2009.01.28 20:18:28

  "Mán megint ez a "valódi rendszerváltás" baromság, a jobboldaliak imamalma"  A fegyőrök nem változtak, csak az egyenruhájuk, a beosztásuk megnevezése és a rácson kicserélték a lakatot.

 • magyari2009.01.28 20:31:06

  Na, hadd szólaljak meg, mint az ellenzék egy pici tagja. TUDTUK, hogy Pozsgay hazudik. TUDTUK, hogy Grósz hagyja. TUDTAM, hogy a volt pártkáderek átjátsszák magukat a köv. rendszerbe. Nem "lehet" ez másként, ha a döntéshozók nem szakemberek, vagy nem akarnak szakemberek lenni. Merthogy érdekeltek "egyesek" a nem-szakemberségben. Ezt nyögi ez az ország, és nyögi még egy darabig, míg ki nem halnak azok az őskövületek, kik MOST szakítanak - még. Ha hagyjuk, persze. Pártkáderek ezek és/vagy azok mutánsai, egyre-megy. Nézzétek meg a fejüket, Lombrosonak igaza volt. Kövér disznók, melyeket még levágni sem érdemes. Ki enné meg a zsírjukat?

  Ha valaki azt gondolná, túlzok, nézze meg az OTP tulajdosonát, vagy csak a magyar parlament közvetítését. Pártsemlegesen, persze. Mert a hova-tartozás is egyre-megy.

  Egy vígaszunk van (vagy több is? - nem tudhatom), a kövér disznók rövid életűek. Aztán meg - a remény hal meg utoljára. Ennyi.

  éva

 • fű ligjimmy2009.01.28 20:43:09

  Nem tök mindegy, hogy minek hívják a politikusok azt, hogy az emberek megelégeltek valamit és úgy mentek bele a pofozkodásba, hogy nem húzták vissza az arcukat, akkor sem ha fájt!

  Tudjátok mit? Az a generáció volt az utolsó kicsiny hazánkban, akiknek volt vér a pucájukban.

  Mi csak sírunk, hogy "kirabolnak, meglopnak, kizsigerelnek" minket a pártjaink, hazudnak akkor is, ha nem mondanak semmit, de annyire irigyek és önzők lettünk, hogy nem vagyunk képesek összefogni és azt mondani, hogy

  Tisztelt Orbángyurcsányfodordávid!

  TAKARODJATOK!!!!!

 • seaner2009.01.28 20:53:07

  Chaoyang: Nem tom, hogy Te zsidó vagy-e vagy sem, de nem is érdekel, mint ahogy senki más származása sem izgat. Ehhez tartsd magad!  Tévedsz: a szlovák gazdaság még nagyobb bajban van, mint mi!  Martian:

  "A fegyőrök nem változtak, csak az egyenruhájuk, a beosztásuk megnevezése és a rácson kicserélték a lakatot." Hát ez szellemességnek piskótagyenge. Amikor Fidesz kormány volt, akkor is ez volt a véleményed? (költői kérdés, nem kell rá válaszolni.)

 • Hallgatni arany2009.01.28 21:01:39

  Azt se feledjük, hogy akiket egybemosunk a pártállami állampárttal, azok ma nem diktatúra okán vannak kormányon egy idegen hatalom fegyveres jelenlététől eredeztethetően.  Ezeket az eddigi öt parlamenti ciklusból háromszor már demokratikusan megválasztottátok. Nemde? Talán valaki fegyvert nyomott a többség halántékához a szavazófülkében?  Vagy az előző kormányok után sokan a kisebbik rosszat láttátok bennük? De tényleg, ilyen sokan? Úgyhogy be lehet szüntetni a jajveszékelést meg a címkézést. Ha a többség nem látta volna jónak - elvégre demokrácia van - , akkor most ellenzékben lennének vagy ott se.  De tessék, 2010-ben megint lehet szavazni. Szerintem, ha borítékolhatom, hatodszorra is csak az lesz, hogy nem valamire, hanem valami ellen dönt az ország. Aztán megint nem fogjuk elhinni saját magunknak sem, hogy márpedig legitimek, hiszen megszevaztuk...  Aztán ki nyer a megosztottságunkból? Tippelhettek kedvetekre, de szerintem senki.  Ja, és köszi mindenkinek az ész-osztást külföldről. Ha nagyon szépen megkérsz rá, néhányan összedobunk ezerkilencszáz forintot egy magyar ékezetes billentyűzetre, el is küldjük nektek. Ha már úgy gondolod onnan, hogy te vagy az igazi magyar...

 • Chaoyang2009.01.28 21:13:17

  seaner: ha emberek akik bunozesre adtak a fejuket valami csoporthoz tartozas alapjan, vallas, parttagsag vagy fajinak velt alapon osszetartanak es nem adjak fel egymast - lasd politikus-ujsagirok viszonya sokkal veszelyesebbek mint sima egymassal rivalizalo bunozok kore. Az emlitett "www.kibulizottorszag.net" tok jol leirja mi folyt a felszinen de nem emlitit (okosan), hogy kik is mik voltak a valodi motivaciok a hatterben. Az, hogy te a mai napig ket partot emlegetsz elarulja, hogy nem lattal keresztul a bunozok szandekos felrevezetesebol... Ha ertened a valosagot latnad, hogy a fidesz es mszp (szdsz) es a puhany mdf is csak statisztaltak a bunozok vagyon atjatszasahoz.. persze lehet sajat velemenyed de talan ki kellene menjel az orszag szegenyebb reszere vagy felfognad, hogy meg egy egyszeru budapesti utfelujitas is lopasok miatt akadozik es annyi katyu mint nalunk van talan meg afrikaban sincs es minden a korrupcio miatt rihad szet, belertve az osszes allami vallalatot amit azert rohasztottak, hogy beadhato legyen a privatizaciojuk fillerekert es elotte millokat lehessen zsebrevagni mindenfele szaros szerzodessel es akkor is amikor eladjak azokat a cegeket amiatt, hogy :mint allami nem mkodik:?" holott csak szemelyi felelosseg volt a hetterben stv\b, most fizethetsz tobbszor annyit az aramert a telefonert a cigiert, mert mindent tonkrevagtak es eladtak es mai napig nem korlatoznak es nem versentyeztetnek allami cegekkel, mert nekik azx a jo, ha a zsebuket qamultik vagy a sajat privat cegeik teki tomik.. ehh, mit ertesz is te ebbol... csak megelekszel a szqaros fiyeteseddel es azt hiszed ez a legjobb amit elerhetsz... mit erdekel teged, hogy milliok mergezik magukat, mert kilatastaloan az eletuk es persze meg az egeszsegugyi ellatas semhogy segit de ront a helyzetukon... mit erdekel teged, hogy osszessegeben az eges media hazudik a fidesz vagy mszp vagy szdsz szaja ize szerint.. es maradnak a tudatlanok millioi akik csendben szenvednek...

 • Chaoyang2009.01.28 21:21:20

  Hallgatni arany : gratulalaok, hogy a magyaorszagi helyezetet te demokracianak aposztrofalod... te nyilvan komaban fekszel egy elemegyogyintezet eldugott kortermeben 20 eve :DDD neked aztan tenyleg el kellene olvassad a "www.kibulizottorszag.net" persze ezzel csak provokallak, mert ilyen szemellenzosok sosem tajekozodnak mas velemenyek tekinteteben. Nem vagyok kulfoldon elo olyan regota, hogy ne tudnam mitol buzlik az a porfeszek amiben te rohasztod az agyad :DD  Hol van itt megosztas? Hol van itt demokracia meg szabad valasztas? Nezd ha talalkozunk az utcan es megkerdelek, hogy valaszhatsz egy tokon rugas egy pofan baszas vagy egy kurva nagy gyomros kozott akkor te azt ugy ertekelned, hogy az egy demokratikus valassztas a szamodra, amivel jol jarhatsz ha valsztasz?????? A magyar valasztasok ilyenek... nincs jo szereplo, csak szarul jarhatsz meg ha azt hiszed, hogy valamifele dontes van a kezedben... Persze a butak marha elgedettek, hogy valaszthatnak a sok korrupt bunozo szar part kozott :DDDD

 • euty2009.01.28 21:33:09

  stanmore te hulye,  ez a vicc a komcsikrol szolt!

 • Hallgatni arany2009.01.28 21:42:29

  @Chaoyang:  Köszi a rövid érétkelést, tévedtél. Nyilván magadról írtál. Fogalmad sincs róla, mennyit olvastam, többek közt az általad említett egyetlen forrást is.  Sajnos, nekünk itt ebben a "porfészekben" kell boldogulnunk, és irritálnak a külföldről fikázó okostojások.  Abban azért igazad van, még ha ezekkel a szavakkal nem is írtad le, hogy minden demokrácia annyit ér, amennyit működtetünk belőle. A demokrácia megvan, csak olyan tömegigény nincs rá, hogy jól is működjön. Így aztán melegágyává válik a populizmusnak, a demagógiának, a zavarosban halászásnak.  Hova küldhetjük a magyar ékezetes billentyűzetet?

 • ohh_vazze2009.01.28 21:43:09

  Na ez az amitol a falra maszok. Szegeny Pozsgay... mindjart megsajnalom.... na de mennyi ilyen van..... a mai napig ott csucsulnek, vagy eppenseggel a hatterben maradnak a mai vilagban rettenetesen nagyrabecsult gumigerincukkel egyetemben. En hanyok ettol.... Balos, jobbos, ugyan mar.... En egy nagyon nyugodt ember vagyok, de remelem elkotrodik az a banda, amely itt politika cimszo alatt 89-tol a mai napig kabitja a nepet.

  A szuletes verrel jar. Ez koztudott. Ezt nem lehet meguszni, kesobbre tolni. Nincs ezzel semmi baj... Nadehogy 20 eve menjen ez a vicc..... Ez tenyleg kibirhatatlan....

 • A Nép - Te vagy!2009.01.28 21:51:03

  stanmore,  El nem tudod képzelni mennyire tévedsz, ha azt képzeled, hogy a Kibulizott országnak hungaristákhoz, vagy más effélékhez van bármi köze. Sokkal több közük van azoknak a mostani rendszerhez, mint az íráshoz amit ajánlok. Egyébként rém könnyű meggyőzödni arról, hogy így van. Az ember elolvassa. Persze nem muszáj, de ha nem, hogy lehet ilyesmit vagy bármit is mondani róla?

 • Chaoyang2009.01.28 21:57:21

  Hllgatni arany? gey olyan orszagba ahol ugyan egy part van uralmon, de nem jatsza meg a demokratikus mivoltat, nem mert annyit lopni es nem adja el az adofizetok tulajdonat par haver elvtarsnak, nem enged idegen bankokat, telekommunikacios cegeket, benzinkutakat es banyakt uzemeltetni, a penz bent forog az orszagban nem aramlik kifele, az arak olcsok es mindenki ervenyesulni tud ha van nemi tokeje, az adok alacsonyak vagy egyaltan nem leteznek azoknak akik az utcan arulnak ezt-azt ahelyett, hogy segelyekbol ingyeneloskodnenek, az arak alacsonyak igy a fizeteseket sem kell egekbe emelni, ha valakit korrupcion fognak legyen az a fovaros polgarmestere aki ket eve sitten ul piti hutlen kezelesert vagy egy kaszinozo helyi politikus az nem ussza meg buntetes nelkul altalaban es a halalbuntetes sem ritkja ha valaki anyagi haszonszerzesert eleteket aldoz fel... az utak rendkivul jok, a kozegeszsegugy modern , az emberek egyebkent sem betegek az oregeknek parkokat letesitenek, a kozlekedes jobb mint barhol a vilagon es olcso, az etelek megfizethetoek mindenkinek es senki nem utalkozik es senki nem politizal valamit a valoaha legjobb es legjobban megrendezett olimpiat is kepesek voltak megcsinalni ebben a magyaorszaginal sokkal demokratikusabb orszagban.. talan mar magadtool is rajottel Kinarol van szo.... :DDD

 • A Nép - Te vagy!2009.01.28 22:06:38

  Chaoyang.  Mondod: ”Van egy (tobb is) zsido baratom, akinek az edesapja MSZMP tag volt es egyike a ....vallalatok iranyitojanak. 93 korul ugyesen es eszrevetlenul bevasarolt az allam penzebeol tobb szazmillios gepjarmuparkot amit a sajat KFT-jen futatott keresztul mielott az allami ceg (a sajat cegetol papiron) megvette volna.”  Biztosan, de ha nem bánod, abszolút semmi jelentősége, hogy zsidó. Ugyanúgy voltak, és nyilván sokkal többen, nem zsidók is ugyanilyenek.  Különben persze egyetértünk és kösz a válaszodért Shadownak.

 • suha2009.01.29 00:51:50

  TC!

  Nem kivántam hozzászólni, de, ami sok, az sok! méghogy Pozsgai? Egy nagy frászt! Ez az elvtelen gazember, aki kimenekitette Bostonba a párt - MSZMP - legfontosabb iratait? Aki végrehajtotta az 1989- ószi putcsot? Aki államminiszterként tetszelgett, de államáruló volt? Aki lehetővé tetet, hoyg a rendszerváltás olyan legyen, mint amilyen? Miről beszélünk? Ébresztő!!!!! Őrület! Itt mindenki megdicsőül, aki leköpte a csendőr lova nyomát????

 • suha2009.01.29 00:54:24

  Ja, és még egy: milyen népfelkelés? Ő mondja ezt, aki attól a nőtől fogadott el kaját, akit a söpredék 56-ban majdnem meglicselt? Emlékszem rá! Lehet, hogy ő már nem emlékszik. Igen nagy úr az emlékezetvesztés!

 • JoeHorseDick2009.01.29 03:08:14

  inkább hiszek a rossz vén komcsi Pozsgaynak mint a jelzővel sem illetendő akárkinek, aki egy szaros senki riporter (volt), s az egész riport alatt igazából semmit hasznosat sem mondott az "újságírói" egojának növélésén kívül.

 • Chaoyang2009.01.29 05:50:02

  Csak azert emlitettem a szarmazasat (meg miert ne) amiert az jellemzi a kozeget ami falazott neki, tobbek kozott ujsagirok, ahogy a kabeltolvajoknak sem navaho indianok falaznak amikor azok felszedik a vezeteket a vasut mellol....  Elkepeszto, hogy 20 eve ugyan az a bagazs lopja az allami vagyont mint akik elotte csak szinesitettek a mokus orsot kulonbozo fiktiv marketing ereju part nevekkel :DD  Az ujsagirok tovabbra is a szolgaik es nem a kozerdekert dolgoznak.  A rendorok es ugyeszseg tovabbra is a talpnyalo szolgaik es nem a kozrend es igazsagossagert dolgoznak.  Mar reg munkataborban kellene legyenek azok akik valamilyen allami ceget huzamosan veszteseggel vezettek (amiert OK felelosek) vagy sikkasztottak, hutlen kezeltek, tulszamlaztak, hitelt vettek fel az orszagnak de azt nem fektettek be sikerrel vagy csak kampanyra koltottek vagy siman szetosztottak bennfentesek kozott, akik privatizaltak olyan strategiai cegeket amiket nem kellett volna, akik bezarattak gyarakat, hogy a kulfoldi ceg versenytars nelkul maradhasson, akik ujsagirokent tudomast szereztek valamirol de nem hoztak nyilvanossagra - szinten rendorok, ugyeszek, ugyvedek, azok is akik a politikaban szerepeltek, szerepelnek es nem leptek ki belole 1990 utan nem sokkal (volt egy-ket olyan rendes ember) olyan varosok vezetoi akik huzamossabb ideje veszteseggel es rosszul mukodnek (par ev kenyszermunka erositene az "odafigyelesuket")es az adocsalok akik nem a minimalis letfenntartas miatt csaltak a szamlakkal hanem azok akik vagyont szereztek altala es sokan masok..  Na, annak a megmaradt par millio embernek rogton lenne munkaja, magas beosztasokban is, es a gazdasag sok teruleten. Az orszag is hozzajutna egy par szazezres ingyen munkaerohoz amivel ebben a krizisben versenykepesebbek lehetnenk :DDDD

 • Chaoyang2009.01.29 05:54:23

  Mivel Magyarorszag ma sem fuggetlen hanem fugg olyan emberektol akik elsosorban nem magyarnak valljak magukat a gazdasag is ezerszalon a kulfoldiekhez kotodik es alig magyar erdekeltseg aminek a haszna az orszagban marad, szoval ebben a helyzetben nem sokat valtoztatna az ha teszem azt Kina lerohanna az orszagot, csak egy dolog...  REND LENNE es nem lopkodnanak a pitianer bolti penztarostol fopolgarmesterig mindenki!  :DDD

 • janos5512009.01.29 05:57:25

  Hogy '56 mi volt azt majd eldöntik a kutatók és a történészek. De ez a Pozsgay egy szélkakas, aki arra fordul mindig ahonnan a pénzt kapja!Igaza van, hiszen könnyebb megélni a seggnyaló szövegböl, mint a munkából!Amellett ezek az emberek, és vannak egy páran, szelektiven emlékeznek.Csak arra emlékszik amit akar, ugye Pozsgay "ur"?De a könyvében miért mást irt '56-ról és miért mond most mást? Ja tudom, a pénzért!Ennyit a hitelességröl és hozzáértésröl! Remélem szégyeli magát, bár az ilyenek mint ö .....!

 • Werwolf2009.01.29 06:44:41

  szovjetjozsi...

 • tcom2009.01.29 06:49:10

  "Na, annak a megmaradt par millio embernek rogton lenne munkaja..."  Mitől, hol? Az állami cégek nagy része mindig is ráfizetéses volt. Meg lehet nézni mi lett a volt Póstából, amikor ketté vállt Matávra (Magyar Telekom) és Póstára. Az egyik egy szárnyaló privatizált nagyvállalat (MT), a másik egy vergődő állami (Pósta). Az állam a legrosszabb tulajdonos (bicikli tender 5 milliárdért). Ha fennmaradtak volna az állami vállatok, akkor azok deficitjét kinek kell fizetnie? Az adófizetőknek. Ott a MÁV. minden héten van botrányuk. Az adófizetők fizetik az évi 30-50 milliárd hiányt.  Írsz a város vezetőkről. Nagyon érdekes. Van város ahol megszabadultak a kórház üzemeltetésétől, így vagy 500 millió Ft éves hiánytól. Viszont a kórház vezetését nem az állam, az önkormányzat irányítja. Kvázi mint ha eladták volna. Hoppá! Akkor most maradjon az állam/ város tulajdona, vagy adják el és nem kolonc többé?  "20 éve ugyanaz a bagázs..." Nem ugyanaz. 3 nagyon különböző. De hiába jött könytáros értelmiségi, lánglelkű ifjú, kiszes "demokrata" nem változott semmi a korrupció terén. De nincs más lehetőség!!! Ez a demokrácia. Volt 4 évtized amikor az történt, hogy egy-egy okos kijelentette, hogy ő tud mindent és ettől kezdve ő irányít és mi lett belőle?  Mi legyen holnaptól? Majd Chaoyang átveszi a hatalmat és ettől és odateszi az embereit a városokba és attól kezdve rend lesz??? Vagy jöjjön a kurucinfo, a jobbik, a gárda???Kösz én nem kérek belőlük?  Demagóg dumáddal magaddal kerülsz ellentétbe.

 • tcom2009.01.29 06:50:23

  Chaoyang-nak szólt az előző!

 • tcom2009.01.29 06:54:11

  Chaoyang!  Mi ez a név? És mi ez a helyesírás? Írj magyarul, helyesen!!!

  Vegyél magyar PC-t, avval támogatnád a magyar kereskedelmet! =;-D • tcom2009.01.29 07:01:56

  Chaoyang!  "Kina lerohanna az orszagot, csak egy dolog..."  Uram isten! Mi az istent beszélsz te? Neked nem lenne változás, mert te talán onnan jössz. De mi szeretjük a szabadságot. Kínában diktatúra van (89' diák felkelések leverése). Pont az amitől Magyarország végre megmenekült. Te Kínában megválaszthatod az ország vezetőit, a városod polgármesterét? Ja ott őket a kommunista párt első titkárának, meg a városi tanács vezetőjének hívják (hahaha). Kínában is van korrupció. Hány gyerek halt meg, mert a tejporral variáltak? Pedig ott halál vár érte.  Fejezd be!!!

 • Chaoyang2009.01.29 08:13:05

  T. tcom velemenyed nem kulonb a tobbseg velemenyetol, azoketol akik rendre megvalasztanak egy-egy antidemokratikus (=fasiszta) partot. Olyan aranyos naivitas sejlik ki a szavaid mogul mint annak az artatlan 10 millio masik birkanak akik naponta bamban bamuljak a TV-t es azon tanakodnak melyik part a jobb a masiknal :DD  "Az állam a legrosszabb tulajdonos (bicikli tender 5 milliárdért). Ha fennmaradtak volna az állami vállatok, akkor azok deficitjét kinek kell fizetnie? Az adófizetőknek. "  Nem kerlek, azoknak akik felelotlenul vezettek, vagy alkalmatlanok voltak ra de nem lattak be idoben, vagy egyszeruen a gyakorlat szerint akik szetloptak es lerohasztottak, hogy legyen egy okkal tobb fillerekert privatizalni zsiros kenopenzekert az allami cegeket miutan mar minden haver jol jart...  Kinaban minden allami es szerinted nem termel annyi penzt mit amennyibe kerul? Munkataborba kerul ahogy Peking polgarmestere (pedig o csak par milliot hutlen kezelt, amit naponta csinalt barmelyik BKV , Posta, MAV vagy Bp. vezer)  Franciaorszagban, Nemetorszagban a strategiai vallalatok (energia pl) allami tulajdonban vannak a kulfoldi cegek kennytelenek azok nyomott araikkal versenyezni, es jol mukodnek, mert ha veszteseget termelnek, akkor kirugjak a vezetoit, ha loptak bortonbe kuldik.  A demagog szerintem az, hogy azert, mert gyakorlatilag mindent szant szandekkal csodbe vittek, abol levonni azt a kovetkeztetest, hogy annak ugy kjellett tortennie es ez becsulete , theteseges vezetokkel is hasonloan alakult volna az butasag. Mindent elhiszel amit evek ota hazudnak a kepedbe? Hogy ami allami az veszteseges kell legyen bla bla bla, ezzel csak az irhajukat mentik a sok bunozo szemetlada te meg becumizod...  Biztos van olyan szegmens ami nem menne dotacio nelkul, de arra is oda kell figyelni, hogy az minimalis legyen es nem megallas nelkuli penzek lehivasa, lasd BKV, es a kutya nbem tudja megitelni, hogy mennyire kellene igazan ha jo kezekben lenne. Attol, hogy allami a vezetoknek ugyanolyan felelosen KELLENE viselkedniuk mint egy magantulajdonos fele, csakhogy nalunk a politikusok is bunozok, nem fogjak lecserelni oket mint egy magantulaj, mert ok is erdekeltek a lopasban es a kesobbi privatizacioban....

  Ohh, ha tudnad, mennyivel demokratikusabb Kina mint Magyaroirszag a gyakorlatban! De csak te olvasol hulyesegeket, nem jonnel ide elni, hogy megtudd. Levertek a diaklazadast amit a nyugatiak szitottak, hogy felvasaroljak az orszagot, ahogy a mienket tettek. Ma az orszag sokkal gazdagabb mint lett volna ha "demokracia" lett volna (amilyen nalunk) mert akkor ma minden penz kimegy es marad a nyomor. Kinaban ha nincs melod, elkezdesz edeskrumplit arulni az utcan es nem jon APEH, hogy miert nem adsz szamlat mikozben a segged kint van a gatyabol... az oregeknek parkokat epitenek, fegyverkznek, hogy fuggetlenek lehessenek, korhazak reg jobbak mar mint nalunk, kit erdekel a politika ha megtudod tolteni a gyomrod, gyakorlatilag szabadsag van ameddig nem baszakodsz az allammal, vallakozhatsz, utazhatsz, milliomos lehetsz... Te mit tudsz tenni a magyar kormany ellen ha olyan nagy szabadsagban hiszel? Holnaptol mar azert is lesittelnek ha tojast dobalsz azokhoz akik nagykanallal lopjak a penzt, de oket bezzeg sosem fogod elkapni.  "Kínában is van korrupció. Hány gyerek halt meg, mert a tejporral variáltak? Pedig ott halál vár érte." Az nem korrupcio volt, egy magan ceg vezetoi trukkoztek, halal var rajuk. Naluk lassu halalra iteltek egy nemzetet, alkoholba es cigarettaba fulladnak, parkok es tomegsport hijjan TV-t bamulva koran es fiatalon halnak meg milliok es senki nem felel erte. Mi a demokratikusabb?  Sorry guys az irashibakert, de nem akarok sokat masztaloni ezzel inkavbb gyorsan es valahogy...

 • Chaoyang2009.01.29 08:32:19

  "

  Mitől, hol? Az állami cégek nagy része MINDIG is ráfizetéses volt"  Ez azt jelenti CSAK, hogy MINDIG is loptak es csaltak akik vezettek oket es akik a vezetoiket hagytak pozicioban, a politikusok.  Mi az allam? Az is csak mint egy ceg, vezetoi vannak, akik a mukodesert felel-ne'nek. De pont ez az, hogy ok nem erdekeltek abban, hogy csupan a fizetesukert fegyelmezzek azokat akik allami cegeket vezetnek, mert persze egyutt lopnak veluk, annal sokkal mohobbak. Azert nem mukodik, mert a szinfalak mogott folyamatos tulszamlazas, sikkasztas folyik, amire persze konnyu lenne fenytderiteni ha a politikusoknak (voltakepp a tulajdonosok kepviseloinek) felni valojuk lenne attol, hogy ha ok nem rugjak ki az allami vagyony fosztogatoit akkor ok is megutik a bokajukat. De miert felnenek amikor ok is masutt annyit lopnak amennyit nem szegyelnem (semmit nem szegyelnek) legyen az E-hitel vagy most az EU hitelek senki nem kontrolalja oket, rendorok, ugyeszek, masik part ugyan mar, ez bunszovetkezet, osszetartas van. Pofatlansaguk akar egy BS felgyujtasaig terjed, az sem zavarja a lojalis ujsagirokat, hogy ilyen tuzoltosagi jelenteseket 20 evre titkositanak amikbol kiderulne, hogy szetlocsoltak valami gyulekony anyagot (amit a parancsnok masnap a nap Tvben emlitett) es miert fizetett az allam sokkal tobbet a stadionert mint a ceg nyugaton ugyanekkorat epitett kevesebbert. Es ma hasznalhatja 4 napot, miutan elbuktunk egy biztositas nelkul milliardokert epitett korabbit... Es ez speciel egy "reformer" fideszes hulyegyerek muve ami elenken bizonyitja, hogy mennyire osszetartanak, mert az "ellenfel" part ebbol a kaotikus tortenetbol (milliardos sikkasztasbol) semmit nem kritizalt meg ahogy a sok ujsagiro sem zokkent tul nagyott az ugy hallatan (na jo, Bano ra-ra kerdezett a titkositas miertjere de aztan hamar feladta) naa, mindegy, ilyen huzast itt Kinaban sosem merne meglepni egy politikus sem, meg akkor sem ha itt nincs "masik part" hogy kontrolalja oket (HAHAHA) egy parton belul sokkal nagyobb a fegyelem es a becsulet mint abban a romlott orszagban ahol mar lassan mindenkinek a becstleneseg az etalon... Mert erre lettek ravezetve az eleve becstelennek szuletett erkolcstlen gerinctelen sunyi gazemberek altal...  unom

 • Chaoyang2009.01.29 09:06:55

  "Te Kínában megválaszthatod az ország vezetőit, a városod polgármesterét?"  Miert Magyaorszagon tudsz valasztani valaki becsuleteset vagy csak a bunozok listajarol szemezgethetsz? Kurva demokratikus...  A fopolgarmester is annyira szuper Budapesten, hogy mar 18 eve csak ot akarjuk hahaha  mikozben...  Lerohasztotta a tomegkozlekedest  Ossze-vissza hazudozott a 4-es metrorol 15 eve.  Felszamolta a romai-partot, a fovarosi parkok legtobbjet  Visszautasitotta a 90-es evek kozepen egy olasz befekteto csoport beruhazasat akik tucatszamra akartak melygarazsokat epiteni a belvarosban, mert az akkori macaja nyomta a sarga elszallito auto bussinesst..  Kiadta az egyebkent mar meglevo utcai parkolohelyeket egy partkozi krapeknak aki semmit nem tett bele a buliba csak szedi a milliardokat es csurrant cseppent az onkormanyzatoknak (nekunk)  Hagyta, hogy felelotlen vezetok (meg az allami suttyok) evrol evre emeljek a furdok belepojet, amibe aztan nem jart senki, igy meg tovabb kellett emelni, hogy rentabilis kozeli legyen, igy meg kevesebb ember jart, igy megint emelni.... stb  A multiplexes lobby nyomasara (kenopenzere) bezaratta a korabbi kis vagy patinas mozikat (Atrium es sok sok kis mozi)  Korlatlanul hozzajarult, izraeli befektetoknek a nagy plaza epitesi terveikhez, Mamut, Duna, Westend stb, ezzel tonkre teve a kisboltokat, kiskereskedesek tobbseget...  Szemet hegyet hagyott a jardan az oszlopokon a falakon az illegalis reklam ellen es a tagelok ellen nem csinalt semmit 20 evig, ma rosszabbul nez ki a varos mint egy pocegodor.  Nem csinalt semmit a sok kutya szar ellen, regulalta volna akutyatartast, vagy magasabb buntetesek.  Populista, hazug es becstelen, persze szerinted nyilvan a legidealisabb valasztas... akkor milyen lehetnek a tobbiek? Hol vannak.  Mikozben mint emlitettem Peking polgamestere ket eve bortonben van, mert par szazezer yuan uzletet egy ismerosnek engedett at, erted? CSAK emiatt!! Es ez a varos olimpiat rendezett!!  Szoval te a "demokratikusan" megvalasztott magyar vezetoidet a hajadra kenheted komam :D

 • Olizatriznyák2009.01.29 09:17:51

  A "hős" Pozsgaytól én is hányok!

  Rendszerváltás után kijelentette, hogy ő soha nem volt komcsi... Akkor mi a f@szt keresett a Központi Bizottságban??? Attól felnézünk rá, hogy alaposan átvágta az elvtársait? Nem! Ahhoz, hogy odáig jusson bizony többször ki kellett nyalnia a valagukat! Fentebb már írták, gumi gerincű, véleményem szerint gerinctelen!

 • csepeli2009.01.29 09:27:40

  "Te Kínában megválaszthatod az ország vezetőit, a városod polgármesterét?"  "Miert Magyaorszagon tudsz valasztani valaki becsuleteset vagy csak a bunozok listajarol szemezgethetsz? Kurva demokratikus..."  Chaoyang, a helyes válasz erre az lett volna, hogy "Nem, nem választhatom meg."

  És itt a különbség.

  Nincs azzal semmi baj, hogy te Kínában élsz, de ne dicsőítsd már ennyire azt az országot, ahol nincs demokrácia.

  Mert a demokrácia pont arról szól, hogy választhatok, még akkor is ha valóban, szar a választék.  Való igaz, hogy 20 éve nincs senki, akit érdemes lenne választani, de valakit kell. illetve nem kell, de ha már vannak választások...  Mégsem mondhatom, hogy én inkább a szomszéd Józsi bácsit szeretném elnöknek, mert ő jó ember, ha egyszer nincs rajta a listán:)  Itt mi választhatunk a volt párttagok közül, akik piros, narancs, zöld vagy kék színben indulnak, időnként színt váltanak.  Az olimpiáról pedig inkább ne beszéljünk. Szerintem nuku színvonal volt, doppinggal felturbózott eredmények, persze senki nem bukott le, aki számít, de a szerencsétlen vietnami tornászt az 50. helyről lefülelték. Szegényke:)  Azt írod, hogy "ha nem baszakodsz az állammal", akkor lehet pénzed stb. Hát igen. Itt is ez volt 1990 előtt. Én szerettem akkor gyerek lenni, mert a '80-as években jó volt itt gyereknek lenni.  De szerintem a diktatúra nem jó. Neked is csak addig fog tetszeni ami ott van, amíg egyszer valamiért rá nem lépnek a töködre a kínai vezetők.

 • Olizatriznyák2009.01.29 09:47:40

  Ha az a demokrácia, hogy fel lehet gyújtani a TV-székházat, hónapokig lehet balhézni, rontani az ország (egyébként sem dicső) megítélését, vagy a demokráciára hivatkozva nemzetbiztonsági érdekeket sértve és a NATO tagsággal vállalt kötelességeket figyelmen kívül hagyva "patthelyzetet" (Tubes) lehet kialakítani... Hogy elfogadott a "megélhetési bűnözés"! Nos nem is biztos, hogy nekem annyira szimpatikus ez a fajta "demokrácia"!

 • csepeli2009.01.29 10:00:45

  Olizatriznyák, nekem sem szimpatikus, de a TV-székház ostroma, a hangulatkeltés, a Kossuth-téri tüntetők dzsemborija stb, nem kérdőjelezi meg a demokráciát.  A gond valóban ott van, hogy akik balhéztak, gyújtogattak stb, nem lettke megbüntetve, mert nálunk ha a rendőr intézkedik, akkor sikítanak az ellenzékiek, hogy túlkapás.  A demoráciába bele kell férnie annak, hogy ha kimegyek balhézni az utcára, gyújtogatok és tankot kötök el, akkor a rendőr pofán vághat.

  Csak nálunk a megvertek mindig hirtelen "békés kiváncsiskodók", vagy gyerekes anyák, akik pont ott tolták a babakocsit a tűzvonalban.  Belgiumban élő ismerősöm mondta, hogy náluk a rohamrendőrség előbb üt, aztán mégegyszer üt, és ha megkérdezed, hogy miért, akkor kapsz egy harmadik pofont. És esetleg utána megkérdezik, hogy mi a francot keresel ott?

  Pedig ott demokrácia van.

  Csak nálunk ezt nem lehet, mert a tömeg politikai célra való felhasználása az eyik legfőbb fegyver.

 • Chaoyang2009.01.29 10:08:13

  T. csepeli! Amirol te irsz az egy aldemokracia, alszavazasokkal. Azert meg nem lesz demokratkus, mert szavazhatsz, ok dontik el, hogy ki lesz a listan, errol olvashatsz, hogyan oldottak meg azon a lapon amit fentebb a "Nep te vagy" emlitett.  Azert sem beszelhetunk demokraciarol, mert a politikusok buntetlenul lopnak, kartekonyan privatizaltak, eladtak mindent amit nem kellett volna, 100 MILLIARDRA NOVELTEK A 89'=ES 21 MILLIARD DOLLAR ADOSSAGOT...aminek semmi kezzel foghato eredmenye nem lett, nem ruhaztak be allami gyarakba vagy tettek versenykepesse az orszagot, csak siman elfolyt... ma minden draga, az orszag hitelbol el (most jelent meg egy cikk az index folapjan errol)\  A rendorseg es a politikai media a hatalom ala volt rendelve, szinten nem demokraciara hanem diktaturara jellemzo vonas.  Mennyivel kulonb diktatura az ahol egyaltalan nincs szavazas, de egyebkent valamivel tisztesegesebbek es viszont sokkal ratermettebbek a vezetok?! Valoban Kina diktatorikus, de meg igy is sokkal demokratikusabb (nem az egyes hatalom ellen pattogokkal szemben hanem a tobbseggel szemben) mint Magyarorszag.  Az olimpia uber cool volt, voltam mashol is de ilyen szervezest es profi hozzaallast az eletben nem vartam, lattam. Nyilvanvalo nem voltal itt, hogy minden aprosagot lassal csak a sporteredmenyekrol beszelsz en a szervezesrol es a varosvezetok, szervezok professzionalitasarol amivel a magyar vezetok sohasem rendelkeztek:)

 • csepeli2009.01.29 10:27:18

  Persze, hogy csak a versenyekről beszélek, hiszen itthon csak azt lehetett látni.  Az egyértelmű, hogy Kína kapitalista gazdaságpolitikát folytat, kommunista vezetéssel.

  Vagyis az ottani vezetők megcsinálták azt, hogy továbbra is kuss van mindenkinek, de fejlődik az ország gazdasága.  ez mind nagyion szép, de nyílván ezt olyan néppel lehet megcsinálni, amelyiknek az igényszintje alacsony. Persze, hogy a több mint 1 millárd ember közül a jelentős szegény réteg örül, hogy van mit ennie és ettől már boldog.  Itthon az a probléma, hogy az emberek többsége úgy érzi - és a történelmünket tekintve ez még érthető is - hogy neki is jár az, ami egy nyugat-európainak. A lakás, az autó és a biztos munkahely, jó fizetéssel.  Persze nem lehet összehasonlítani egy ázsiai ősi kultúrát, egy európai kultúrával, hiszen mások a gyökerek, más a történelem.  Én itthon azt tartom a legnagyobb gondnak, hogy a politkusoknak nem sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a hatalom gyakorlása és a nép érdekei között.  Nem a demokrácia intézményével van a baj, hanem azzal, hogy nem tudjuk, hogyan kellene benne létezni.

 • csepeli2009.01.29 10:38:40

  Ami egyébként a fő témát illeti: 1956-ról személy szerint nem sokat tudok. Csak azt, amit az utóbbi 15-20 évben mondtak róla. Sokan és sokfélét. Pro és kontra.  Hogy mi az igazság? Ki tudja?

  Akik átélték, ott voltak, egyik vagy másik oldalon. egyre kevesebben vannak.  Én annyit tudok az édesapámtól, hogy tőle egy orosz kiskatona megkérdezte, hogy merre van a szuezi csatorna? Édesapám pedig mutatott a Duna felé, hogy arra. Apu akkor 19 éves volt és éppen haza igyekezett az édesanyjához, amikor jöttek az orosz katonák. Más orosz katonák a ház udvarába is bejöttek és nácikat kerestek. 1956-ban!! mert otthon azt mondták nekik, hogy a szüleik gyilkosai ellen kell vonulniuk, másoknek meg azt hogy a szuezi csatornához. Többségük azt sem tudta, hogy hol van? No comment. • Chaoyang2009.01.29 11:34:10

  1 milliard ember el Indiaban is, szabad valasztasaik vannak es megis kivan a segguk a gatyabol ... Ezek a kinai vezetok monopol helyzetuk ellenre azert tudnak valamit, tudjak, hogyan kell az allami vagyont ugy kezelni mint egy magantulajdont, nyeresegesen... nem pedig ugy lopnak mint a Magyarok 50 eve folyamatosan azok is akik a husos fazek korul vannak, azok is akik csak egyszeru beosztasban vannak. Ahol penz van ott lopnak is, de nalunk merteketlenul es pofatlanul tettek. Peldaul mitol lett az orszag leggazdagabb embere egy allami vallalat BEOSZTOTTJA? Ordit rola, hogy ugyekedett es lopott megsem tett senki semmit. Erkolcstelen becstelen prostitualt lett a tobbseg. Kopasz tetovalt senkihazi gengszterek es moho fehergalleros tolvajok orszaga.. Magyarorszagon soha az eletben nem volt demokracia, ahogy a dolgok allnak nem is lesz egy darabig. Amig tudtak mibol lopni (privatizacio, E-hitel, EU hitelek) addig eloskodtek az embereken, ma mar lassan nem tudnak mit lopni ugy jarnak mint a Mel Brooks filmeben (History of the World II.) amikor mar a koldusok is a koldusoktol koldulnak es kenytelenek elni az off-shore szamlaikon felhalmozott szazmilliokbol, milliardokbol es eltunni a szinrol az elszamolas elol... Sunyi gerinctelen banda, kivegeztek az orszagot es nyomorba taszitottak milliokat.

 • adamoczkyx2009.01.30 10:39:54

  Pozsgay egy aljas áruló! Ugyanis az MSZMP bízta meg a történelmi események új értékelésével, tudva azt, hogy 56 átértékelésre kell, hogy kerüljön. Őt nevezték ki ugyanis a történelmi albizottság vezetőjének.A bizottság létrehozása a tagság nyomására történt. Ő kisajátította ezt a kijelentést. "Felfedezte a spanyolviaszt!" Ez aljasság volt az összes 56-ot már régen helyesen látó néptömegekkel-köztük rengeteg akkori pártag- szemben. Mivel ő is pártag volt, ez simán árulás!

  A bőrét próbálta menteni!

 • janos5512009.01.30 11:38:22

  Tisztelt Chaoyang!Azt hiszem ráéreztél mindarra ami ebben az országban van!De tudod, ez egy ilyen ország!Önsanyargató, önpusztitó és teszi mindezt azért, hogy kedvenc pártja és vezére tovább maradjon hatalmon!Ám nem él jobban, mint elötte,de ez nem számit, csak tudjon orditani a másikra,és hülyének tudja nézni, mondani!Ez ma MAGYARORSZÁG! Sajnos!

 • tcom2009.01.30 13:20:54

  Chaoyang!  Az átlag kínai hozzánk képest hihetetlen szegénységnek él, főleg vidéken. Kína csak azért tud úgy meglenni, ahogy (azért én kíváncsi lennék az összlakosság átlagjövedelmére), mert szorgalmas, engedelmes népek lakják. Ha a magyarok is olyan szorgalmasak lennének, akkor Magyarország a világ legfejlettebb országa lenne.

  Kínában az emberi jogok a béka feneke alján vannak. Hallani olyan híreket, hogy egy-egy faluban lázadás tör ki a nyomor és a helyi pátraparatcsik miatt és a hatalom simán lemészárolja. Kínában nem számít az ember élet. Néhány 100 ember lemészárlása nem hír. Az internettel kapcsolatos, hogy cenzúrázzák az oldalakat. Ezt Magyarországon még a legelvetemültebb szélsőjobbos bohócgaleri sem merné megcsinálni. Ha van is rá indítvány pl. a baloldalról már hamvában halott. Na látod! ez a különbség a Magyar demokrácia és a Kínai között!!!  Kösz, de nem kérnénk belőle még ha a mi demokráciánk ezer sebből vérzik is!

 • Chaoyang2009.01.30 16:38:32

  T. tcom! Ne higgy el mindent amit (Magyarorszagrol) Kinarol olvasol! Velemenyedet ne (fizetett) ujsagirok alakitsak! Ahogy Europaban is Lichtenstein a leggazdagabb (ott elnek szinte a legkevesebben) nyilvan nem varhato el, hogy itt legyen hirtelen 1.3 milliard gazdag ember.. DE!! Ha barmelyikuk beteg lesz sokkal jobban felszerelt korhazba kerul mint te otthon VAGY annak ellenre, hogy "szegenyek" az etelek vagy a benzin es a kozlekedes toredekebe kerul mint nyugaton... Ez egy komplex vita, de ha csak a hatalomrol beszelunk, talan ez az egyetlen formaja ennyi embert kordaban tartani, maskent megint kitorne egy uj (McDonalds) opium haboru :D A magyar helyzet sem tiszta ha csak a lapokat olvasod, azok elbagatelizaljak a politikusok felelosseget arrol a helyzetrol amit tisztan le sem irnak.. ennyi

Szicília

Magával ragadó hangulat, gyönyörű tájak, 113 900 Ft / fő / 7 éjtől

Törökország

Tengerparti pihenés, feltöltődés várja. 49 900 Ft / fő / 7 éjtől