Pozsgay: 1956 népfelkelés volt

2009.01.28. 17:00

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

"Ma Svájcba utazik Grósz Károly – hangzott el a Kossuth Rádió húsz évvel ezelőtti, 1989. január 28-i híradásában. Grósz volt az első szocialista pártvezető, aki részt vehetett a davosi világgazdasági fórumon, de örömébe, akkor még nem tudta, üröm vegyült.

Pozsgay Imre ugyanis arra használta fel távollétét, hogy borítson és nyilvánosságra hozza az MSZMP KB történész albizottságának jelentését 1956-ról. Ebben pedig az állt, hogy az addig ellenforradalomnak vagy jobb esetben októberi sajnálatos eseményeknek nevezett 1956 népfelkelés volt. Innentől kezdve nem volt megállás: az '56 tagadására épült és már megroggyant rendszer pillanatok alatt összeomlott. (Az interjú teljes szövege itt olvasható.)

Pozsgay a jelentést legfőbb megállapítását azért hozta nyilvánosságra, mert félt attól, hogy a Központi Bizottság előtt elmismásolnák azt.

Régen vártak úgy haza pártvezetőt, mint Grósz Károlyt Davosból. A ferihegyi reptéren január 30-án közös interjút adott a Magyar Hírlap és a Népszabadság munkatársának. A Pozsgay-interjúról ezt mondta:

"Én a repülőgépen értesültem arról, hogy elhangzott egy interjú, olvasni itt a repülőgépen olvastam az újságban. Így tehát semmi közelebbit nem tudok. Nem tudok az interjú előzményeiről és körülményeiről sem. Pozsgay Imrével az elutazásom előtt pár nappal együtt voltunk, kedden a Politikai Bizottság ülésén. Ott erről nem szólt. hangsúlyozom, mindössze annyit tudok, mint amennyit most olvastam a Népszabadságban. [Ez gy viszonylag rövid, a 6. oldalra eldugott MTI-hír volt.] Amikor a Központi Bizottság kiküldte az általa vezetett munkabizottságot - ez nem valamiféle albizottság, hanem olyan, amelyiknek át kell tekintenie négy évtized tanulságait - azért küldte ki, hogy elkészítse a XIV. kongresszus számára a programot vagy a programnyilatkozatot. Attól függően, hogy a pártvita meddig jut el az 1989-es esztendőben a koncepció kidolgozásában. Ennek nyilván 1956 nem megkerülhető része. [...] Magát a minősítést illetően: amikor mi azt mondtuk: tekintsük át a négy évtized tanulságait tudományosan, abban az is benne van, hogy újraértékelünk dolgokat. Ám, azt, hogy a tudományos értékelésből milyen politikai konzekvenciákat vonunk le, előre nem lehet eldönteni, mert a politikai konzekvenciát nem egy ember, nem egy bizottság vonja le, hanem a KB. (...) Úgy gondolom, hogy Pozsgay Imrének és a bizottságnak talán vannak dokumentumai, amelyekre építik ezt a megállapítást - én ilyen dokumentumokkal eddig nem találkoztam. Szeretném hangsúlyozni: elvileg nem zárom ki, hogy új ismeretek birtokában új tudományos, és ennek alapján új politikai minősítést fogalmazzunk meg."

Kattintson a nagyításhoz!

Grósz a színfalak mögött arra akarta rávenni Pozsgayt, hogy vonja vissza a népfelkelésről mondottakat, vagy legalábbis gyakoroljon önkritikát. Pozsgay ebbe nem ment bele.

1989. február 11-én pedig, alig két héttel Pozsgay nyilatkozata után, a Központi Bizottság 1956-ot népfelkelésnek értékeli, amelyben végül felerősödtek az ellenforradalmi tendenciák.

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.