Márk
14 °C
17 °C

Egy csók a Munkásőrség zászlajára

2009. 01. 29. 10:30

Alig valamivel több mint harminc évvel a megalakulása után 1989. január 7-én megtartotta első, teljesen nyilvános egységgyűlését a Munkásőrség. A körmendi sportcsarnok bordásfalai között rendezett gépfegyveres ünnepség apropóját az adta, hogy a helyi, Brodorics Ferenc nevét viselő szervezet nyerte el a Munkásőrség kiváló egysége címet, és vehette át a tavalyi győztes fehérváriaktól a vándorzászlót.

(Brodorics volt az az ÁVH-s százados, akit 1956. október 25-én, a VIII. kerületi Práter utcában a belügyi erőkkel vívott összecsapásban a felkelők elfogtak, kidobták annak a lakásnak az ablakából, ahonnan géppisztollyal lőtte őket, majd meglincselték.)

Különböző kitüntetéseket kaptak a legkiválóbb munkásőrök, sőt, még kilenc feleségnek is jutott emléktárgy és köszönőlevél, akinek a férje több évtizede viseli az alkalmi csukaszürke egyenruhát. (A Munkásőrségnek 1989 elején 60 ezer tagja volt, 10,5 milliárdos vagyonnal és évi egymilliárdos betervezett költségvetéssel. A testület fenntartását luxuskiadásnak minősítő képviselőkre haragos országos munkásőr parancsnokkal interjú itt olvasható.)

Magas rangú vendége is volt a gyűlésnek, Lukács János, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Szereplése alapján elsőre nehéz eldönteni, hogy lelkesíteni akarta-e munkásőröket, vagy ráébreszetni őket arra, hogy nem feltétlenül kell majd puskatussal szétzavarni az alternatív politikai szervezetek rendezvényeit, bár inkább az utóbbi. (Amilyen szerencsénk van, az OSA Archivum megtalálta a Munkásőr Filmstúdió tárában a körmendi gyűlés felvételeit, ami összevethető az MTI tudósításával.) Lukács megnyugtatja a jelenlévőket, hogy a Központi Bizottság szereti őket, és talán az emberek többsége is. "Az utóbbi időben megnőtt a társadalmi érdeklődés a Munkásőrség iránt, van ebben kedvező, de van rossz is, az hasznos, hogy jószándékú emberek is jobban figyelnek most a munkásőrökre, arra, hogy hogyan dolgoznak, gondolkodnak, élnek.

De nemcsak ilyenféle érdeklődésről van szó. Sokan, akik nem ismerik pontosan a munkásőrség tevékenységét, most gyakrabban kérdezik szükséges-e ez a testület. És ne hallgassuk el, hogy olyan nézetek, csoportok is léteznek, amelyek politikai okokból támadják a Munkásőrséget. A Központi Bizottságnak és bízom benne, hogy a magyar nép többségnek is az a véleménye, hogy ma is szükség van erre a népi összetételű, a nép jövőjéért dolgozó önkéntes testületre, amelynek tagjai társadalmi, mozgalmi alapon állami feladatokat is ellátnak. Ugyanis részt vesznek az ország belső rendjének, közbiztonságának fenntartásában, a nép hatalmának szolgálatában állnak, kezük munkájával, tudásukkal, és ha kell, fegyverrel is."

Hozzátette: a közeljövőben a Központi Bizottság áttekinti a Munkásőrség működését, feladatait. "A testület tisztázni kívánja a munkásőrség körül kialakult helyzetet, hogy továbbra is jó érzéssel, a becsülettel végzett munka tudatával szolgálhassanak a munkásőrök."

Nem felejtette el megjegyezni, hogy a Munkásőrség felsorakozott a párt által kezdeményezett gazdasági, politikai és társadalmi reformok mögé. Ezután a felvezetés után általánosabb, helyenként önkritikus rész következett, már nemcsak a munkásőröknek címezve, hogy a megtett reformlépések nem ígérnek gyors sikereket, elkerülhetetlenek az újabb áremelések. A kormány tisztában van azzal, hogy ezek az intézkedések nem népszerűek, "mégsem járható más út, mint az, amely a termékek és a technológiák korszerűsítésén, a gazdaságtalan tevékenységek és az állami támogatások leépítésén, a verseny élénkítésén, az új vállalkozásokon, a tőkemozgás felgyorsításán keresztül vezet" - hangzottak el a munkásőrgyűléseken célként valószínűleg ekkor debütáló szavak.

Az a felvételeken nem látszik, hogy csikorogtak-e a fogak a tányérsapkák alatt, amikor Lukács a gyarapodó új politikai mozgalmakról beszélt. Mint mondta: a párt elismeri a saját elgondolásaitól eltérő, azzal szemben álló alternatívák létezését. Épít a jobbító szándékú elgondolásokra, javaslatokra, de vitába száll a szocializmust nyíltan, vagy burkoltan támadó nézetekkel. Az egy vagy több párt kérdéséről szólva leszögezte, hogy az MSZMP vezetői a lényeget illetően azonosan gondolkodnak: nem kívánják elősegíteni több párt létrejöttét, de demokratikus eszközökkel nem tilthatják meg, hogy mások ezt akarják - írta az MTI.

Sőt, Lukács odáig ment, hogy az új szervezeteket nem másként, mint demokratikus úton, választásokon kell legyőzni: "Meggyőződésünk, ha a párt felkészülten, tudatosan veszi fel a versenyt a közvélemény megnyerésért, a magyar lakosság döntő többsége a szocializmusra, a szocialista eszméket vallóképviselőkre, a párt reális programjára fog szavazni." Lukács szerint ebben a megmérkőzésben várják a munkásőröktől a megszokott közéleti aktivitást. a munkahelyükön és a lakókörnyezetükben egyaránt. Vagyis nem kell élesíteni a gépfegyvereket.

Végül felavattak új munkásőröket, ami azért az újoncok részéről különös ütemérzékről tanúskodik. És elmondták az esküt, ami 1989 elején is úgy végződött: "A dolgozó nép hatalmát, szocialista hazánk értékeit, vívmányait, ha kell életem feláldozása árán is megvédem."

További munkásőrös videók itt és itt, sok részlet 1989-ről pedig az OSA honalpján.

Hozzászólások (30)

 • ionsrác2009.01.29 12:18:53

  "Meggyőződésünk, ha a párt felkészülten, tudatosan veszi fel a versenyt a közvélemény megnyerésért, a magyar lakosság döntő többsége a szocializmusra, a szocialista eszméket vallóképviselőkre, a párt reális programjára fog szavazni."

  És igen, bejött.  A mai napig működik.  És 2010-ben is be fog jönni.

 • xlac2009.01.29 12:20:37

  A hajrás rész az nagyon üt!:)

 • tlac2009.01.29 12:50:33

  A Párt és a Kisz győzelemre visz!

 • halmozottanhatranyoshejzetu2009.01.29 13:08:59

  ketcsatos surrano, a "csukaszurke" gyakorlo ... voltam tuzolto 7evig, mi koptattuk el vegleg meg a bortonorok. csodalkoztam is mennyi ilyen ruha van, par eve esett le hogy mind munkasor ruha volt. A hajras resz uberfasza:)

 • krampam2009.01.29 13:12:47

  asztakurva...  és ez a csók a vörös zászlón??? a kurva anyjukat...

 • krampam2009.01.29 13:18:00

  és ez a kibaszott hülye "hajrá" még egy szabályos hátraarcot sem tud elvégezni... szörnyű...

 • A Nép - Te vagy!2009.01.29 13:19:00

  Akkor már rég eldőlt, hogy a kommunizmusnak vége. De hasznos volt a munkásőrség (és a szovjet csapatok jelenléte), hogy ijesztgethessék a népet a pártok akiknek az MSZMP a hatalmat át készült adni. Ami fontos volt: nehogy a nép saját kezdeményezésbe kezdjen, nehogy megelőzze valahogy azt a szervezett hatalomátjátszást ami folyamatban volt.  Bővebben:  www.kibulizottorszag.net  Más, mint amit általában olvasni lehet - bárhol. Ajánlom.

 • janos5512009.01.29 13:48:00

  Arra lennék kiváncsi, hogy a mostani parlament hány tagja tette le esküjét a zászló elött? Mert, ugy hallani vannak egy páran!De hát változnak az idök és változnak az emberek, na meg az érdekek!A többi már lényegtelen az már a mult--amit le lehet tagadni!

 • Kreutz2009.01.29 14:00:01

  Szétpukkant, mint a lufi. És milyen gazdagok ők ma! Az elképesztő!

 • Alf2009.01.29 14:13:32

  szegény ország ma sem látja, hogy ez mekkora gáz volt. sőt, munkásőrt választ vezetőjének. vagy kisz-titkárt.

 • LongJohnHolmes2009.01.29 14:18:01

  A gyomrom kifordul ezektől, brrr :)  1989-ben annyira kilátástalan érzésem volt, hogy csak arra vártam, hogy kitörjön valami '56 szerű balhé és lehessen szegecselni a kommunistákat. Ha meghaltam volna az sem érdekelt akkoriban. De aztán elhagytam az országot, így el is múlt az érzés :)  www.ludas-matyi.com/1989.php

 • krampam2009.01.29 14:20:23

  "De aztán elhagytam az országot, így el is múlt az érzés"  sajnos.  de azért visszajössz, ugye? hátha kell szegecselő-ember! ;)

 • pupak302009.01.29 14:33:30

  mit anyáztok baszki. akkor ezt kellett csinálni mer ha nem csináltad mentél szart lapátolni. megnézném a sok nagyokos hogy nyalná pl a fidesz seggét, ha az mondanák csók magyar gárda zászló vagy mész szart lapátolni

 • staropramen2009.01.29 14:33:33

  Vannak bizony közéleti emberek mindkét oldalon jelentős munkásőr múlttal.Az ellenfél munkásőre persze mocskos komcsi a miénk meg csak belülről bomlasztott. Ez régi kedves magyar szokás. A Munkásőr c lap újságírói névsorára is lehetne nehány pillantást vetni.

 • kumming2009.01.29 14:39:35

  pupak30  Nálad van az igazság. Az a baj, hogy a legnagyobb hőbörgők, még csak nem is éltek a 90-es évek előtt, igy azt sem tudják miről beszélnek.

 • Ferenc Testvér2009.01.29 14:39:39

  Amúgy aki röhögni akar, az kezdje el ezt olvasni  www.munkaspart-2006.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=721&Itemid=87  alulról felfelé.  A komcsik dolgoznak a Munkásőrség újjászervezésén... :-)

 • Ferenc Testvér2009.01.29 14:41:04

  Amúgy aki röhögni akar, az kezdje el ezt olvasni  www.munkaspart-2006.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=721&Itemid=87  alulról felfelé.  A komcsik dolgoznak a Munkásőrség újjászervezésén... :-)

 • Ferenc Testvér2009.01.29 14:41:42

  Amúgy aki röhögni akar, az kezdje el ezt olvasni  www.munkaspart-2006.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=721&Itemid=87  alulról felfelé.

  A komcsik dolgoznak a Munkásőrség újjászervezésén... :-)

 • krampam2009.01.29 14:43:20

  "akkor ezt kellett csinálni mer ha nem csináltad mentél szart lapátolni"  EZ HAZUGSÁG!!

  Ráadásul a MÖ valóban önkéntes volt.

  És ha szart kellett miatta lapátolni?? Lásd Hamvas Béla.

  fidesz és Magyar Gárda? hogy is jön ez össze? Némi zavart érzek az erőben...

 • pupak302009.01.29 14:51:45

  krampam: nem érted. vagy lojális kommunista voltál, de legalábbis nem pofáztál és békénhagytak vagy tönkretették az életed.  jó akkor azt mondom jobbik és magyar gárda. nem mindegy? a lényeg most is hasonlóan mennek a dolgok a káderképzés ugyanúgy folyik mint anno. hasonló módszerekkel mind a két oldalon.

 • krampam2009.01.29 15:05:55

  "vagy lojális kommunista voltál, de legalábbis nem pofáztál és békénhagytak"  Így már inkább. Akik beálltak a sorba, beléptek a pártba, MÖ-be...stb, azok szoktak ezzel takarózni: "Nem volt más választásom!" De igenis volt! Csak ahhoz beszari/elvtelen/símulékony volt...

 • Ferenc Testvér2009.01.29 15:10:19

  A kommunistákkal ugyanúgy el kellett volna bánni, mint nyugaton (pl. Franciaországban tették) a második világháború alatt a megszálló németekkel kollaborálókkal.

  Mert a Magyar Népköztársaság nem volt szuverén állam, hanem egy idegen, ellenséges birodalom bábállama, a kommunisták pedig egy a hazájukat az ellenségnek áruba bocsájtó, azaz eláruló kollaborátorok, gauleiterek.

 • pupak302009.01.29 15:21:19

  krampam: megnézném, hogyan nyilatkoztál volna, ha el kellett volna tartanod 2 gyereket. biztos nem így. hősiességre nem adnak kenyeret a boltban.

  persze a karrierista komcsikat el kell ítélni, akik hajlandóak voltak másoknak ártani csak hogy előbbre lépjenek. A rendszerváltáskor kellett volna tökös gyereknek lenni amikor meg lehetett volna valamit alkotni és akkor nem itt tartanánk. A teljes rendszerváltó elit egy beszari senki akiket csak az érdekelt, hogy lehet a zsebüket tömködni.

  szal nem komcsizni kell, hanem arról pofázni, mit kell csinálni hogy tényleg jobb legyen. amiben lássuk be jobb és bal oldal egyfomán béna

 • staropramen2009.01.29 15:37:55

  Ferenc Testvér

  tisztelettel megkérdezem, hogy hol voltál akkor? Miért mindig a kései bátraknak van ilyen stílusa?

  Más:nézz már utána a gauleiter szó jelentésének, és ha már olvasásra adod a fejed a francia történelembe is mélyedj el egy kissé.

  Egyébként nem emlékszem az un. nemzeti kerekasztal egyetlen oldalára sem amelyik ilyen véresszájú szöveget engedett volna el.Ezzel együtt-csak , hogy tudd-magam is karrierista bandának tartottam és tartom a hajdani munkásőrség tagjait.Kérdezd meg híres elvbarátodat Steftka Istvánt, ő sokat írt a Munkásőr c. lapba és ha jól hallottam valami fejes is volt a lapnál.

 • krampam2009.01.29 15:43:43

  Az én szüleim is eltartottak 3 gyereket, pedig egyikük sem volt tag. Úgyhogy ez mese. Igen, bizonyos esetben hátránnyal járt. De lehetett nemet mondani.

  Staropramen, a nemzeti kerekasztalt meg Te sem gondolod komolyan? Mindannyian tudjuk, hogy hogy zajlott a "rendszerváltás". Ahogy valaki írta feljebb: "Akkor már rég eldőlt, hogy a kommunizmusnak vége. De hasznos volt a munkásőrség (és a szovjet csapatok jelenléte), hogy ijesztgethessék a népet a pártok akiknek az MSZMP a hatalmat át készült adni. Ami fontos volt: nehogy a nép saját kezdeményezésbe kezdjen, nehogy megelőzze valahogy azt a szervezett hatalomátjátszást ami folyamatban volt."

 • sóskatáska2009.01.29 15:49:41

  Ferenc Testvér

  amit irni akartál külföldiül az quisling és nem gauleiter.

  guglizd meg

 • krampam2009.01.29 16:06:25

  jól írta Ferenc testvér...

 • Ferenc Testvér2009.01.29 16:38:47

  A gauleiter is helytálló, a birodalom helyi helytartója. Végülis a kommunisták azok voltak... a szovjetunió helytartói.  "Quisling, after Norwegian politician Vidkun Quisling, who assisted Nazi Germany to conquer his own country, is a term used to describe traitors and collaborators."  Végül is ez is igaz a kommunistákra.

 • staropramen2009.01.29 17:45:31

  Krampam

  bocs a bútordarab stimmel, csak a neve nem.Kérlek nézd el nekem, hogy nemzeti kerekasztalt írtam ellenzéki helyett.Hazafelé jutott eszembe, hogy rontottam, most pontosítok.

  Ferenc testvér:

  dolgozz még ezen a helytartó dolgon.Esetleg Steftka testvér segíthet.

 • staropramen2009.01.29 19:53:16

  @krampam

  bocs javítanom kell:nem nemzeti kerekasztal, hanem ellenzéki kerekasztal.Keverem ezeket a bútorokat

  @ferenc testvér

  dolgozz még ezen a gauleiter témán.