Vajon az ÁVH hóhérja, Péter Gábor él-e még

2009.01.30. 07:31

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Mi van a szilevszetri nyereménnyel? Mi lenne Cservenkáné gutaütés előtti állapota? A néző és a hallgatói telefonált 1989. január 30-án is. 

Üzenetek a SZER-nek

 

– Jó napot kívánok, Budapestről beszélek. Szeretném megtudni, hogy vajon az ÁVH hóhérja, Péter Gábor él-e még, és mivel tölti megérdemelt nyugdíjas éveit? Köszönöm. 

– Jó napot kívánok! Szeretném önöktől megkérdezni, illetve megérdeklődni, hogy ezt a három egymás utáni dunakiliti hajóbalesetet nem a vízlépcső építése miatti zátonyok okozták? Köszönöm, viszonthallásra. 

– Jó napot kívánok, a földvisszaadásról szeretnék beszélni. Rákosi rendszere sajnos tönkretette a föld szeretetét, amit ma teljesen lehetetlen újrakezdeni. Engem az 50-es években megvertek, az apámat fenyegették ’48 óta, míg végül ő is belépett a tsz-be. Lovait, teheneit és mindent, ami a nagy udvarban volt, elvitték. Ők nyertek. Ezt ma már nem tudnák jóvátenni. Mi és a gyermekeink is félnének a fentiek miatt újrakezdeni. Nagyon kevés jól menő tsz van az országban, ami életképes, és sok a ráfizetéses tsz. Nálunk is szívesen megszabadulna a tsz a földtől, de kinek kell? A mi parasztságunk is szereti ma már a kényelmet, a 8-9 órás munkaidőt. A megalakuló félben lévő kisgazdapárt sem tudna a mai adott körülmények mellett érdemleges javaslatot tenni ezügyben. Mi valamennyien tagjai voltunk a kisgazdapártnak, sőt én jegyzője is voltam. És ismét tagjai lennénk, ha itt is megalakulna. Ez lenne Cservenkáné gutaütés előtti állapota. Ő sokat vitázott már velünk eddig is, mert mi kötekedők vagyunk, de nemcsak vele, a tanácselnökünkkel is. Mi, öregek, sok mindent megengedhetünk magunknak. Cservenkánénak ez az utolsó vergődése. S ezt ő is tudja. Végül még annyit, én 60 éven felül is belekezdenék, ha látnám azt, hogy a fiaim is beszállnak. De sajnos erre hiába várnék, őnekik ilyesmi nem kellene. Még a kiskertjüket is nehezen művelik meg. 
 
 

Üzenetek a TV2-nek

– Én 1950-ben születtem, tehát 1956-ban hatéves voltam. Saját magam nem érzékeltem az akkori időket, de úgy olvastam, hogy sok gyilkossággal tetézett ellenforradalom volt. Most meg Pozsgay államminiszter úr azt mondja, hogy ez népfölkelés volt. Most akkor kinek van igaza? 
 

– Rendben van, az örményeknél nagyon nagy tragédia van, de ugyanakkor állandóan halljuk a magyar gondokat, amik a román menekültekkel kapcsolatosak. Elsősorban azokat kellene segíteni. A Szovjetunió sokkal jobb helyzetben van, mint mi és oda viszünk sok százezer Ft értékű dolgot, ugyanakkor a román menekültekkel meg gondjaink vannak. Hát elsősorban azokat kellene támogatni, nem az örményeket! Olyan román menekülteket meg ne engedjünk be, akik nem tudnak magyarul. Pécsről beszélek, egy telefonfülkéből. 
 

– A feleségem a szilveszteri BUMM játékban nyert valamit, de a nyereményt a mai napig nem kaptuk meg. Kérdésünk, hogy számíthatunk-e még rá? 
 
Végül egy szolgálati közlemény: Kérjük a TV-ben elmondani, hogy a TV2 telefonüzenetrögzítővel működik, mert vagy nem tudják, vagy nem figyelnek, amikor telefonálnak. Csak hallgatnak, vagy a TV hangját lehet hallani, vagy csak dühöngenek, de nem szólnak bele, mert nem tudják, hogy ez egy üzenetrögzítő. Sőt, volt már olyan, aki csalásnak nevezte az egészet!

 Rengeteg további részlet 1989-ről az OSA honlapján.