Vastagh Pál a Munkásőrség mellett

2009.02.11. 14:42

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Újabb baráti összejövetelbe leshetünk be a Munkásőr Filmstúdió jóvoltából, ezúttal Csongrád megyében gyűltek azok, akiknek a fegyverükkel egy az életük.

Vastagh Pál megyei párttikár volt a házigazda, aki 1983 és 86 között Moszkvában volt aspiráns a Szovejt Kommunista Párt Társadalomtudományi Osztályán. Ebben a parlamenti életrajzában az szerepel, hogy a Szovjetunióból való hazatérése idején a reformkommunistaság határán lévõnek vallotta magát. Közel két év alatt fokozatosan jutott el annak felismeréséig, hogy a szovjet típusú politikai rendszer nem reformálható, ezért gyökeres átalakítására van szükség. 1988. decemberben válaszották Csongrád megyei párttitkárnak. Azért még ekkor is fejlődési szakaszban lehetett, a Szabad Európa Rádió egyik híre szerint ebben a minőségében nem tanácsolta a nyomdának, hogy kinyomtassa az SZDSZ újságját, mert "ki tudja, hogy ami most jó, nem lesz-e rossz néhány hónap múlva", és/vagy a nyomda könnyen úgy járhat, mint az újévi üzenet ismeretlen nyomdásza, akit ugye, keres a rendőrség.

A fejlődési szakasz bizonyítéka ez a beszéd is 1989-ből, amiből kiderül, hogy a Munkásőrség nem a párt, hanem a nép hadserege, a Munkásőrség és a párt között a kapcsolat elszakíthatatlan. Az nem igaz, hogy nem hallotta volna meg a Munkásőrséget ért bírálatokat, hiszen közli is, hogy a munkásőrök sokféle kritikát kapnak, mégis örömének ad hangot, hogy erre a társadalom megfelelő választ ad, mégpedig olyat, "amit a Munkásőrség mellett megalakukló baráti körök fejlődésének folyamata jellemez". És "ez egy olyan társadalmi önszerveződés, állampolgári mozgalom, ami ellentétben más hasonló kezdeményezésekkel, egy olyan eszmerendszer mellett teszi le a voksát, ami a szocialista társadalmi rendünk alapjait is magába foglalja egyben". Vastagh arról biztosítja a munkásőröket, hogy a párt és a társadalom józanabb részének a támogatását élvezik.

Vastagh Pál 1990-ben parlamenti képviselő lett, az Országgyűlésnek 2006-ig volt tagja, a mandátumáról lemondott, mert nagykövet lett Kanadában. A Horn-kormányban igazságügyminiszter volt.

Az élesszeműek a videón észrevehetik, hogy a megyei párttikár az anyag megvágásánál megelőzte a mellben kitüntetésekkel erősen dekorált megyei munkásőrparancsnokot, nyilván fontos a protokoll, mindenesetre a parancsnoknak jó hírei voltak, egyre több nő csatlakozott például a szervezethez. De az igazi gyöngyszem azért a következő videó, az elvtársi fraternizálásnak semmivel sem összetéveszthető hangulatával. A hangulatfelelős maga Borbély Sándor, országos parancsnok, aki bíztatni is tud: a Munkásőrség szellemisége a magyar társadalomban benne van, a társadalom megújulása ezt a szellemiséget nem tudja nélkülzni, ezért volt, van és lesz Munkásőrség.

És még sok hasonló darab látható ebből a gyűjteményből az OSA honlapján.