Gyurcsány Ferenc nekiáll a KISZ lebontásának

2009.02.16. 17:03

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Fodor János mikrofonvégre kapta 1989. január 14-én a KISZ legújabb, mindössze 2,5 hónapra kinevezett titkárát. A Pécsről érkező politikus 28 éves, de simán letagadhatna 15-öt. A szemüveg nagyobb, az eleinte lefogott balkéz pedig kiszabadulva aktívabb, mint most.

A rövid időre szóló mandátum sem szegte Gyurcsány Ferenc kedvét, hogy meghirdesse a KISZ rendszerének lebontását és újjáépítését. A példa ismerős, akkor a zsákutcába futás fenyegette a KISZ-t, most zsákban táncolunk.

A változtatás kényszerét részben a társadalom értékítéletével, részben az iszonyúan nehéz gazdasági helyzettel indokolta a KISZ-titkár. Aztán a nagy átalakítás végén lett a KISZ-ből, és vagyonából, ami lett. Csak a reformvágy állandó.

További Híradó-felvételek a 89-es NAVA-archvíumból az OSA honlapján.