Különkiadás: Glatz, Surányi és Vértes '89-ben

2009.03.25. 16:25 Módosítva: 2009.03.25. 16:25

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Vértes András: Nem célokról, eszközökről kell beszélni

Vértes András a Gazdaságkutató Intézet igazgatójaként 1989. szeptember 4-én a nyugdíj- és lakásreformról beszél a Gazdasági Reformbizottság 1990-92-ig terjedő időszakra tett programjavaslata kapcsán, melynek kidolgozásában maga is részt vett. Azt mondja, hogy a javaslat nem a célokat fogalmazza meg, hanem az eszközöket, amelyekkel a kitűzött célok elérhetőek, ahova nagyon súlyos feszültségek és áldozatok árán juthatunk el, ezt pedig nyilvánvalóan a társadalomnak kell vállalnia. Abban kell csak megállapodni, hogy mely rétegek vállalják a terhek nagyobbik részét, illetve mely rétegek mentesüljenek a tehervállalás alól.

Surányi György: A lakásbérlők egyesülete szociálisan érzéketlen

Surányi György az Országos Tervhivatal elnökhelyetteseként a Lakásbérlők Egyesületének képviselőjével vitatkozik, hogy hogyan ossza meg a kormány a lakbéremelés terheit az eltérő szociális hátterű lakók között. A kormány a magas jövedelmű, jó lakásban lakó bérlőket sarcolná meg, míg a szegények kiadásai egy fillérrel sem emelkednek - mondja Surányi. Szerinte a LABE minimális szociális érzékkel sem rendelkezik, és a luxuskörülmények között élők érdekeit képviseli, ezért nem lát esélyt a megegyezésre.

Glatz Ferenc: Az oktatási tárca a nonprofit szféra része

A művelődési miniszter egyetért a felsőoktatási dolgozók azonnalik reformot kövtelő petíciójával. A tárca, mint mondja a nonprofit szférához tartozik: a kultuszminiszternek meg kell győzni minisztertársait, hogy nem lehet a kultúrát alávetni a porfit farkastörvényeinek. Viszont korszerűsíteni kell a tárca működését, mert sok pénz elfolyik a magunk által fúrt lyukakon. Az miniinterjú végén Glatz a legendás humorérzékét is megvillantja.