Temesvári nagy visszatérése

2009.04.29. 15:37

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Bár már többen leírták, Temesvári Andrea kétéves kihagyás után visszatért a teniszpályára, és pályafutása egyik legnagyobb bravúrját vitte véghez Houstonban, ahol legyőzte a világranglista hatodik helyén álló Zina Garrisont. De aztán, “amint az a sportban gyakran előfordul, Temesvári Andreának a nagy feladatot sikerült megoldania, a könnyebb akadályon azonban elbukott” – írta az MTI 1989. április 29-én. Ez az akadály egy 15 éves vajdasági lány volt, bizonyos Szeles Mónika, aki meg is nyerte a houstoni versenyt, első tornagyőzelmét aratva ezzel a felnőttek között.

1989. április 26-án ünnepelte 23. születésnapját. Ennyi idősen túl volt már a legnagyobb sikerein, és két olyan súlyos sérülésen, ami után örült, hogy egyáltalán pályára léphetett.

Temesvári 14 évesen kezdte profi karrierjét. 1981-ben még az első körben esett ki a Roland Garroson, aztán berobbant az élvonalba. 1982-ben a francia, az angol és az amerikai nyílt bajnokságon is a harmadik fordulóig jutott. Tartotta a formáját 1983-ban is, sőt a Roland Garroson a negyedik fordulóba jutott és megnyerte az olasz bajnokságot, 16 évesen. A WTA Tour legtöbbet fejlődött játékosának választották, a világranglistán pedig a hetedik helyen jegyezték. 1984-ben szerepelt a legkiegyensúlyozottabban a kiemelt versenyeken, a második körben esett ki a Roland Garroson és a US Openen, a negyedikben az Australian Openen és Wimbledonban. 1985-86-ban gyengébben ment neki egyesben, de párosban Navratilovával megnyerték a Roland Garrost, a döntőben a Graf-Sabatini-párost verve.

1983 és 87 között folyamatosan az első húszban volt a világranglistán, 1987-ben azonban egy amerikai versenyen kifordult a bokája. A meccset végigjátszotta, nyert is, de az öltőzben már nem tudott a lábára állni. A boka és a sípcsont között törött a csontja, szegecsekkel rögzítették a sérült részt. Kilenc hónap kihagyás után kezdett el edzeni, ekkor viszont a válla sérült meg, azt is műteni kellett. Összesen két évet vittek el a sérülések a karrierjéből.

Temesvári Andrea

1989 elején tért vissza. A hosszú kihagyás után nehezen lendült játékba, a brisbane-i versenyen az első fordulóban vereséget szenvedett. Egy héttel később már meccset nyert, két játszmában, mindkettőt rövidítésben a brit Monique Javer, a világranglista 73. helyezettje ellen. Az édesanyja azt nyilatkozta, telefonbeszélgetésük alkalmával lánya olyan boldog volt, mint amikor élete első Grand Slam-mérkőzését nyerte jónéhány évvel ezelőtt. A második fordulóban aztán Martina Navratilova várt rá, és simán győzte le.

Elindult az év első Grand Slam versenyén, az Australian Openen is. Az első fordulóban 6:1, 6:1 arányú fölényes győzelmet aratott az amerikai Jennifer Fuchs ellen, aki a selejtezőből került fel a táblára. A 2. fordulóban az amerikai Kathrin Keilt verte igen szoros mérkőzésen három játszmában.

Temesvárival foglalkozott a Reurters is

A Reuters hírügynökség másfél oldalas, terjedelmes kommentárt közölt Temesvári Andrea visszatéréséről a teniszvilágba, a 89-es ausztrál bajnokság 1. fordulójában aratott győzelme után. Az írás címe: "Temesvári visszatér első szerelméhez". A cikkíró felsorolja a magyar játékos kálváriájának állomásait, és megemlíti, hogy férjhez ment Trunkos András zenei producerhez, a Bikini együttes basszusgitárosához.

A tenisz szempontjából semmit sem jelent, hogy férjhez mentem, továbbra is a sport az első számú elfoglaltságom - mondta Temesvári. - Persze egy időnek el kell telnie, míg újra kényelmesen érzem magam a pályán, de mindent megteszek csúcsformám visszanyeréséért. Hosszú és keserves volt az út, ám most már úgy érzem, egyenesbe kerültem. Andrea mindig is az egyik legnépszerűbb játékos volt a női tenisz világában, s vetélytársai szívélyesen fogadták visszatérésekor. - Szerintem nem örülnek igazán, mert tudják, hogy újra itt van egy régi ellenfél - mondta ezzel kapcsolatban félig tréfásan Temesvári Andrea.

A kétéves szünet után a nemzetközi élmezőnybe visszaigyekvő magyart a világranglista 61. helyén álló új-zélandi Belinda Cordwell búcsúztatta Melbourne-ben. Pedig Temesvári igazán közel volt a győzelemhez, hiszen az első játszmát fölényesen nyerte, és a másodikban is több lehetősége nyílt a továbbjutás kiharcolására, ám a rövidítésben végül is 7:5-re Cordwell kerekedett felül. A mindent eldöntő harmadik játszmában aztán az új-zélandi teniszező már egyértelműen jobb volt, és ekkor már csak egyetlen játékot engedélyezett Temesvárinak.

Áprilisban Houstonban indult egy versenyen. Itt az első fordulóban az amerikai Mary Pierce-t verte biztosan, 6:2, 6:3 arányban. A második fordulóban a legnagyobb szenzációt Temesvári szolgáltatta, óriási meglepetésre 6:3, 6:7, 6:2 arányban legyőzte a 2. helyen kiemelt, a világranglista 6. helyén álló amerikai Zina Garrisont. - Úgy érzem, most semmi probléma nem volt a játékommal - mondta Temesvári a győzelem után. - Ugyanúgy játszom, mint egykor. Az egyetlen különbség, hogy most sokkal több tornára van szükségem ahhoz, hogy önbizalmat szerezzek.

Aztán jött a negyeddöntő, és átadjuk a szót az MTI-nek: "Amint az a sportban gyakran előfordul, Temesvári Andreának a nagy feladatot sikerült megoldania - csütörtökön a houstoni teniszverseny nyolcaddöntőjében legyőzte a világranglista 6. helyezettjét, az amerikai Garrisont -, a könnyebb akadályon azonban elbukott. Pénteken a legjobb négy közé jutásért 6:2, 7:5 arányú vereséget szenvedett a 15 éves, újvidéki születésű Szeles Mónikától, aki most már Floridában lakik. A visszatérése után ötödik tornáján szereplő Temesvári teljesitménye igy is több mint dicséretes, magánszámitások szerint e verseny után már a világranglista első 80 helyezettje között foglal helyet.

Szeles Mónikának ezután jobb időszaka jött, de Temesvári is újra beküzdötte magát a legjobb 25-be, a harmadik körbe jutott a US Openen, 90-ben pedig a Roland Garroson, nagy tornagyőzelmet azonban már nem aratott. 1997-ben volnult vissza, 2001 és 2004 között a női válogatott szövetségi kapitánya volt, jelenleg teniszakadémiát működtet, három gyereke van.

További MTI-hírek 1989. április 29-éről itt olvashatók.