Elvira
7 °C
8 °C

A nap, amikor úgy tűnt: győznek a kínai diákok

2009.05.25. 11:57
0 hozzászólás

Pekingben elterjedt, hogy leváltják a rendpárti és a folyamatossá váló tömegtüntetések miatt statáriumot bejelentő Li Peng miniszterelnököt. Így érhetően nyugodtan telt a statárium 5. napja a kínai fővárosban 1989. május 24-én. MTI-jelentés.

Az előző nap tartalmából: a statárium bejelentése óta a legnagyobb, egymilliós felvonulást és tüntetést tartottak pekingi diákok és az őket támogató pekingiek. Mintegy hetvenezer diák gyakorlatilag egész éjjel folytatta a tüntetést a Tienanmen-téren és a pártközpont előtt.Li Peng miniszterelnök azonnali távozását és az általa kihirdetett rendkívüli állapot visszavonását követelték.

Pekingben nyugodt a helyzet - jelentette az MTI tudósítója 1989. május 24-én. A diákok tízezrei tartózkodnak a Tienanmen-téren és folytatják ülősztrájkjukat a párt és a kormány központja előtt. Az egy nappal korábban három Hunan tartományi ember által festékkel lefröcskölt Mao Ce-tung portrét újjal cserélték ki.

Hivatalos kínai közlés szerint Van Li, a parlament állandó bizottságának elnöke "egészségügyi okokból" félbeszakította tizenegy naposra tervezett egyesült államokbeli látogatását és úton van Pekingbe. Nem hivatalos kínai források tudni vélik, hogy a kínai pártvezetésen belül felülkerekedett a reformszárny, visszahelyezték tisztségébe Csao Ce-jang pártfőtitkárt és Van Li hazaérkezése után azonnal összeül a parlament elnöksége, hogy döntsön a rendpárti Li Peng miniszterelnök sorsáról és az általa bejelentett rendkívüli állapot megszüntetéséről.

Pekingben reményteljes várakozás tapasztalható a lakosság és a diákság körében. Mindenki várja a vezetésen belül elhatározott személyi változás hivatalos bejelentését. Ha erre nem kerül sor az elkövetkező órákban, a nap folyamán újabb tömegtüntetésre lehet számítani - mutatnak rá kínai források.

Pekingben reményteljes nyugalomban telt el a május 20. óta érvényben lévő rendkívüli állapot ötödik napja. A több mint tízmilliós kínai fővárosban helyreállt az autóbusz és a trolibusz forgalom és üzembe helyezték a földalatti vasutat is. Eltekintve a Tienanmen tértől és a párt és a kormányzati központtól, ahol változatlanul pekingi és vidéki diákok tízezrei tartanak ülősztrájkot és tüntetéseket, az egész város korábban megszokott képét mutatja.

Délután kisebb méretű felvonulásokra került sor Peking központjában. A megmozdulásban a diákok mellett részt vettek a városi lakosság csoportjai is, köztük a külügyminisztérium diplomata ellátó vállalatának dolgozói.

A tüntetők ezúttal is azt követelték, hogy hívják össze a parlament elnökségének rendkívüli ülését, távolítsák el a kormányfői tisztségből Li Penget és hatálytalanítsák a rendkívüli állapot bevezetéséről kiadott kormányrendeletet.

S bár korábban bejelentették, hogy a kínai hadsereg Pekingbe vezényelt egységei, amelyeket a lakosság százezrei a város határában megállítottak, visszavonulnak és ideiglenes táborokban helyezkednek el, a diákokat és a lakosságot ez nem elégíti ki: követelik, hogy az illetékesek adják ki a parancsot a katonai egységek elvonulására.

A központi lapok vegyes, sőt ellentmondásos képet festenek a pekingi helyzetről. A Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) és a többi lap közli azokat a jelentéseket, amelyek arról számolnak be, hogy a tartományi központok egyrészében a helyi párt- és állami vezetés támogatólag nyilatkozik a rendkívüli állapotról, s egyes állásfoglalások "jelentősnek és brilliánsnak" minősítik a Li Peng miniszterelnök és Jang Sang-kun államelnök által elrendelt statáriumot.

Egyidejűleg olyan - s szokatlanul terjedelmes - riport jelent meg a kínai pártlapban, amely szerint a lelkesedés és a közmorál soha ilyen nagyszerű nem volt Pekingben, mint amilyen az utóbbi hetekben és napokban, különösen a statárium meghirdetése óta tapasztalható. A fővárosban jó az ellátás, lényegesen kevesebb a közúti baleset és jelentős mértékben visszaesett a bűnözés.

Ugyanakkor a Csungkuo Csinnyien Pao, a kínai Kommunista Ifjúsági Szövetség lapja arra figyelmeztet, hogy az immár hatodik hete tartó feszültség alaposan megviseli mind a diákok, mind a lakosság idegeit. Idegesek a Peking határán tartózkodó katonák is. Félő, hogy bármelyik pillanatban robbanás következhet be - írja a lap és reményét fejezi ki, hogy mielőbb bekövetkezik a békés rendezés a hatalom és a lakosság között.

Pekingben az emberek izgatottan várják, mikor jelenik meg a nyilvánosság előtt a párt és az állami vezetés, amikor hozzák nyilvánosságra azokat a döntéseket, amelyek eredményeként megszűnhet a feszültségekkel terhes ostromállapot a fővárosban.

Tartják magukat azok a hírek, hogy a pártvezetés szinte permanensen ülésezik, s hogy rövidesen sor kerül a parlament elnökségének rendkívüli ülésére. Mindenek azonban sem a sajtóban, sem a rádióban és a televízióban sincs nyoma.

Figyelemre méltó, hogy a rádióban és a televízióban elhangzottak az első külföldi visszhangok a Pekingben kialakult helyzetről. A kínai rádió ismertette az Olasz Kommunista Párt főtitkárának nyilatkozatát, amelyben dicsérte a pekingi lakosság és diákság, valamint a kormányzat józanságát és mind Kína, mind a világ szempontjából történelmi jelentőségűnek mondotta azt a lehetőséget, hogy békésen rendezik a válságot. Hasonló értelmű nyilatkozatot idéz a kínai televízió az ENSZ főtitkárától, valamint Hongkong kormányzójától.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.