James Bondot megszégyenítő szöktetés az NDK-ból

2009.05.28. 11:59

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

1989. május 27-én hajnalban két sárkányrepülőt és három sisakot találtak Berlinben a Reichstag előtti téren. Egész napos találgatás után a másnapi újságokból derült ki, hogy két, korábban az NDK-ből átszökött testvárpár menekítette ki kémregényekbe illő módszerrel a Kelet-Németországban rekedt harmadik fivért.

berlin2

A történet még 1975-ben kezdődött, amikor a kelet-németországi Schnackenburgban határőrként szolgáló Ingo Bethke egy felfújható gumimatraccal átkelt az Elba általa ellenőrzött szakaszán. Bátyja, Holger 1983-ban követte, egy nyílpuska és a saját maga építette kötélpálya segítségével siklott át a berlini fal fölött az egyik házból a nyugati oldalra.

A harmadik testvér kevésbé kalandos módszert választott eleinte, éveken keresztül hivatalos áttelepülési kérelmekkel bombázta a kelet-német hivatalokat. Ezeket mind visszadobták. Az utolsó kérelmében már azt is megírta, ha nem kap engedélyt, hogy csatlakozhasson a határ túloldalán élő családjához, mindenképp szökni fog.

Így szökött át a második testvér a berlini fal fölött
Így szökött át a második testvér a berlini fal fölött

A mentőakciót alaposan előkészítették, A már sikeresen átszökött testvérek az NSZK-ban 24 000 márkáért vettek két gépet. Az egyik fivér repülőgép-vezető tanfolyamra is járt, bár a vizsgát anyagi problémák miatt nem tette le. Annyi tudást azonban összeszedett, hogy a testvérét is megtanította repülni.

A két repülőt szétszereltek, és fedett teherautón az NDK-n keresztül Nyugat-Berlinbe csempészték. Innen indultak katonaruhában és a repülőre festett vörös csilagokkal Kelet-Berlinbe a Treptow-parkba, ahová telefonon, virágnyelven találkozót beszéltek meg testvérükkel. Egyikük folyamatosan a park fölött körözött, míg a másik leszállt, hogy felvehesse a bokorban bujkáló fivért, majd átrepülve a berlini fal fölött, visszaérkeztek Nyugat-Berlinbe, és a Reichstag előtti téren landoltak.

Az egész akciót felvették kamerával. A következő videón a szöktetők számolnak be a repülők megvásárlásáról, Berlinbe csempészéséről, és az egyik gépre szerelt kamera felvételeit is láthatjuk a hajnali Berlinről. 03:18-tól: repülés kezdete, 04:24-től Berlin felett, 05:16-tól és 05:56: Park, Kelet-Berlin, 06:05-től: már repülnek visszafelé + a leérkezés)

A szöktetésről beszámoló MTI idézte az NDK hírügynökségét is, amely garázdaságnak minősítette az akciót. Az ADN szerint a május közepén Kelet-Németországon keresztül Nyugat-Berlinbe szállított repülők a brit hatóságok engedélyével jutottak be a városba - márpedig efféle szállítmányok nyilvánvalóan az NSZK-t és Nyugat-Berlint összekötő tranzitutakra vonatkozó előírások megsértését jelentik. Emiatt az NDK a jövőben fokozni kívánja a tranzitutakon haladó szállítmányok szúrópróba-szerű ellenőrzését.

Egy nyugat-berlini rendőrkapitányságon 3 napon keresztül hallgatta ki a három testvért, végül szabadon távozhattak.

További MTI-hírek 1989. május 28-áról itt olvashatók.