Amit a telexgépek jelentettek 1989. június 16-án

2009.06.16. 12:24

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Most ön is elovashatja, amit 20 éve csak az Magyar Távirati Iroda előfizetői. 1989 június 16-án az MTI példátlan módon 47 részes tudósításban számolt be Nagy Imre és társai újratemetéséről.

Az itt elérhető tudósításfolyam tartalmazza az akkori szóhasználat szerint „a nemzeti gyász és megemlékezés napján” a budapesti Hősök terén rendezett gyászszertartás minden mozzanatát, Vásárhelyi Miklós, Rácz Sándor, Mécs Imre, Zimányi Tibor, Király Béla és Orbán Viktor beszédének szöveghű, teljes terjedelmében leírt változatát és az MTI tudósítói által a helyszínen készített politikusi nyilatkozatokat (Németh Miklós miniszterelnök, Pozsgay Imre államminiszter, Bettino Craxi olasz köztársasági elnök, Paskai László bíboros, prímás-érsek, Schőner Alfréd főrabbi, Faludy György költő, Libik György stockholmi egyetemi tanár).

A megemlékezésről szóló MTI-hír első része annak idején reggel 10 órakor jelent meg a szerkesztőségek telexgépein, a hírfolyam vége, a gyászszertartás befejezéséről tudósító utolsó mondat kiadásának időpontja pedig 20.18 óra volt.

Közli a tudósítás az 1956 utáni megtorlások során kivégzettek listáját, azt a 243 nevet, amelyet közvetlenül a végtisztesség megadását követően olvastak fel a Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as és 301-es parcellájánál. Teljes terjedelmében olvasható valamennyi gyászbeszéd, amely a temetőben, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Nagy Imre, Szilágyi József és az ismeretlen forradalmár koporsója mellett hangzott el.

Az MTI annak idején bő terjedelemben számolt be a gyásznap vidéki eseményeiről, az esti órákban pedig már külföldi politikusi reagálásokat, sajtóvisszhangokat is közölt. Ezek és a korabeli MTI-fotók most bárki számára megtekinthetők. A nyilvánosság elé tárt bőséges információk között olvashatók és részben meghallgathatók a húsz évvel ezelőtti napon sugárzott, szintén az újratemetéssel foglalkozó (tudósításokat és interjúkat tartalmazó) rádiós anyagok, amelyek a Szabad Európa Rádió és a BBC magyar adásában hangzottak el.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) az év eleje óta publikálja egykori híreit az interneten, méghozzá a maguk teljességében: napról napra nyitja meg teljes 1989-es hírkiadását, közzétéve más fontos kordokumentumokat is, így például az Országos Sajtószolgálat (OS) akkori anyagait, valamint a külföldi magyar nyelvű rádióadók műsorainak az MTI rádiófigyelő szolgálata által Budapesten leírt tartalmát.

Az MTI és a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA) közötti együttműködés eredményeként az MTI-s honlapon olvashatók a történelmi változásokat hozó 1989-es év eddig kevésbé ismert dokumentumai is, például válogatás az állambiztonság napi operatív információs jelentéseiből vagy a közszolgálati televízióhoz betelefonálók üzeneteiből. Az egyre szélesedő 1989-es információbázis a Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Közhasznú Alapítvány jóvoltából az Országos Széchényi Könyvtár Interjútárában végzett kutatások eredményeként egészült ki korabeli BBC-interjúk és a Szabad Európa Rádióban adásba került beszélgetések, tudósítások eredeti hangfelvételeivel.