Jaruzelski nem emlékszik a lelövetett gépre

2009.07.02. 20:57 Módosítva: 2009.07.02. 21:00

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Wojciech Jaruzelski lengyel védelmi miniszter, későbbi államfő adott parancsot 34 éve egy nyugatra menekülő lengyel repülőgépének lelövésére, derült ki egy archívumban nemrég fellelt hivatalos iratból.

A lengyel kommunista titkosszolgálat egyik illetékesének hivatali feljegyzéséből lehet arra következtetni, hogy Jaruzelski a felelős egy Csehszlovákiából Ausztria felé tartó lengyel gép lelövéséért, mondta el csütörtökön Varsóban a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) szóvivője. A történészek szerint több mint valószínű, hogy a dokumentum hiteles.

A kétfedelű An-2 típusú repülőgépet a csehszlovák légierő egyik vadászgépe lőtte le a csehszlovák-osztrák határ közelében 1975. július 16-án. A gép lengyel pilótája életét vesztette. Az akkori prágai és a varsói vezetés balesetnek állította be a történteket a nyilvánosság előtt.

Jaruzelski idén áprilisban azt mondta, nem emlékszik az esetre.