Juszt László bemutatta a miniszterelnök alagsori lakását

2009.08.07. 01:30

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Egy társasházban hetvenegynéhány négyzetméteres lakásban lakik Magyarország miniszterelnöke - rántotta le a leplet Németh Miklós lakhatási körülményeiről egy alagsori szűk folyosón bolyongva Juszt László, felvillantva a Híradó nézőinek azt a rettenetes szituációt, hogy a kormányfő itt fogadja szovjet kollegáját. Történt mindez 1989. augusztus 7-én.

Valóban semmi luxus, DYMO-val kinyomtatott betűk a csengő felett és alatt, bentről kicsit kevesebb infó, mindössze egy fénykép, a nem túlságosan fényűző, a konyhával egy légtérben lévő étkezőben dolgozó Németh Miklósról.

Ekkoriban került nyilvánosságra az a terv, hogy állandó rezindenciát kap a hivatalban lévő kormányfő és a miniszterelnök, azzal az indoklással, hogy a kormány megszünteti az addigi szokásjogot, amely alapján magas rangú politikusok hivatali megbizatásuk lejárta után is megtartották a nekik kiutalt villákat. Ez az amit pletykaként és suttogó propangdaként emleget Juszt. Aztán jönnek a mindent elsöprő presztízsszempontok.

1989 nyarán úgy döntöttek, hogy a mindenkori államfő a XII. kerületi Béla király úti villacsokorban lakjon és reprezentáljon, a miniszterelnök hivatali otthonát pedig a II. kerületben, a Vérhalom tér 7 szám alatt jelölték ki.

Utóbbiban azonban soha nem lakott hivatalban lévő magyar kormányfő. Németh Miklós már nem cuccolt át 1990 elején, a tavasszal megválasztott Antall József pedig inkább a XII. kerületi Művész utca 6. alatt lévő Karády-villában rendeztette be rezidenciáját. Antall József 1993-as halála után Boross Péter saját lakásában maradt, a villában Antall özvegye élt az 1994-es kormányváltásig.

Horn Gyula sem akart kiköltözni otthonából, végül a biztonságára vonatkozó érvek meggyőzték. De nem a Vérhalom téri házat, hanem az Antall által is favorizált Művész utcai villát választotta ő is.

Orbán Viktor aztán sem ezt, sem azt, családjával a Béla király útra költözött, Göncz Árpád és az akkori házelnök Áder János szomszédságába. Az Orbánt követő szocialista kormányfők, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és most Bajnai Gordon viszont úgy döntöttek, hogy inkább maradtak otthonukban, reprezentációra az is megfelel.

Az üresen álló Művész utcai rezindenciát végül Szili Katalin házelnök foglalta el, a húsz éve a magyar Downing street 10-nek kiszemelt Vérhalom téri villába pedig államfői megbízatása lejárta után Göncz Árpád költözött be.

A rendszerváltás utáni rezidenciatörténet bővebben itt olvasható.