Hős lesz Deutsch Tamás és Kerényi György

2009.08.29. 14:05

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

376 embert vett őrizetbe a csehszlovák rendőrség 1989 augusztusában, mert tiltakoztak a prágai tavasz leverése miatt és szabadságot követeltek. Két nappal később mindenkit elengedtek, csak két magyar, Kerényi György és Deutsch Tamás várta a példás büntetését. Több mint egy hétig tartó előzetes letartóztatás után szabadultak 1989. augusztus 29-én.

A több hétig tartó megfélemlítés és a rendkívüli rendőri készültség ellenére több ezer ember tüntetett Prágában a Varsói Szerződés öt tagállamának 1968-as csehszlovákiai beavatkozásának évfordulóján a rogyadozó kommunista rendszer ellen 1989. augusztus 21-én.

Magyarok a csehszlovák határon

A demonstrációra számosan indultak külföldről, így Magyarországról is. A Fiatal Demokraták Szövetsége, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Munkás Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség is delegációt küldött az 1968-as prágai tavasz leverésének emléknapjára, hogy a Vencel téri megemlékezéseken szolidaritásukról biztosítsák a tüntetőket. Többen azonban Csehszlovákiába sem tudtak belépni, vagy ha igen, Prága előtt lekapcsolták őket.

Augusztus 20-án a határ csehszlovák oldalán megakadályozták a Fidesz két képviselőjének, Kakukk Györgynek és Pelle Andreának a beutazását. Hasonlóképpen járt az SZDSZ három tagja, Hodosán Róza, Rajk László és Vargha János is. Később Brnó közelében tömegesen akadályozták meg a továbbutazásban a Fidesz és a Munkás Szolidaritás küldötteit. Többüket Brnóban egész éjszaka rendőrségi fogdában tartották, minden magyarázat nélkül.

Tank helyett virággal

A prágai Vencel téri tüntetés augusztus 21-én délután öt órakor kezdődött. A közel kétezer fiatal először tapsolni kezdett, majd magyar ellenzéki fiatalok, a Fidesz néhány, Prágába mégis eljutó tagja transzparenst bontott ki "Mi virággal jöttünk, nem harckocsival" felirattal. A jelenlévő rendőrök széttépték a transzparenst. A magyarok ezt követően felolvastak egy üzenetet, amelyben a magyarok nevében bocsánatot kértek a 68-as bevonulás miatt.

A tömeg, amelyben a magyar mellett lengyel ellenzéki fiatalok is voltak, ütemesen tapsolt, "Szabadságot, szabadságot" jelszót kiáltozott kórusban, Alexander Dubceket, Václav Havelt, a Charta 77-et, Magyarországot és Lengyelországot éltette.

A hatóságok távozásra szólították fel a tüntetőket, de ennek nem tettek eleget és többször is elénekelték a csehszlovák himnuszt. A demontsrációt végül a rohamrendőrség oszlatta fel, lezárva a teret és az abba torkolló utcákat. Több fiatalt őrizetbe vettek. A tüntetés idején a Vencel téren igen sok volt a külföldi turista, ezzel is magyarázható, hogy a januári demonstrációktól eltérően a rohamrendőrség mérsékeltebben alkalmazott kényszerítő intézkedést.

A délutáni prágai tüntetést követően több alkalommal is feloszlatott kisebb csoportosulásokat a Vencel térbe torkolló sétáló utcában és a környéken a csehszlovák rohamrendőrség. A legutolsó ilyen akciója este 10 óra körül volt.

A csehszlovák hírszolgálati iroda 21-i esti gyorshírében azt írta, "Mintegy ezerötszáz ember próbálta meg a Vencel téren megsérteni a nyugalmat és a közrendet. A provokáció azt igazolta, hogy azt külföldi ellenséges központok szervezték". A CTK a rövid közleményben azt hangoztatta, a prágaiak nem támogatták, hanem elítélték a megmozdulást, "a rendfenntartó erők nyugodt, de határozott intézkedésekkel meghiusították a provokációt".

Az AP megelőzte a magyar külügyet

Az AP amerikai hírügynökség jelentette először este, csehszlovák ellenzéki forrásokra hivatkozva, hogy a csehszlovák hatóságok a Vencel téren letartóztatták Kerényi Györgyöt, a Fidesz tagját. A csehszlovák hírügynökség nem jelentette az esetet és a prágai magyar nagykövetség sem kapott ekkor még értesítést a csehszlovák hatóságoktól magyar állampolgár őrizetbe vételéről.

Végül kiderült, összesen 376 embert vettek őrizetbe, köztük kilenc magyar állampolgárt: az MTV kétfős stábját, Lantos Istvánt és Huber Pált, Pesty Lászlót, a Fekete doboz munkatársát, Pataki Gábort, a Képes 7 és Bodó Gábort, a Mai nap fotóriporterét, Kerényi Györgyöt, Deutsch Tamást, Németh László Ákost és Kubinyi Gergelyt. Őket ügyészi döntés alapján a közrend súlyos megsértése miatt előzetes letartóztatásba is helyezték.

Két nappal később a kilencből hét magyart szabadon engedtek, 500, illetve 300 korona pénzbüntetést kellett fizetniük (egy korona 2,20 forint volt), és kiutasították őket az országból.

Az MTI prágai tudósítója még hazautazása előtt találkozott a hét magyarral, akik közül Pesty László elmondta, hogy őt elszállítás közben a gépkocsiban ütlegelték a rendőrök. A többieket nem bántották. Pestynek és az MTV-seknek sem volt engedélyük a csehszlovák hatóságoktól a forgatásra a tüntetésen. A köztévéseket eredetileg a CSEDOK utazási iroda hívta meg idegenforgalmi film készítésére. A kiszabadult magyarok lengyel, olasz, holland, bolgár, NDK- és NSZK-s, valamint jugoszláv fiatalokkal voltak együtt előzetes letartóztatásban.

Deutsch és Kerényi marad

Nemcsak a hét magyart, mindenkit elengedtek pár napon belül a csehszlovák rendőrök, csak Deutsch Tamás és Kerényi György maradt börtönben. Őket a közrend igen súlyos megsértése miatt vették őrizetbe.

Fideszes bikaborjak

Gejza Vilcek a pozsonyi Pravdában megjelentetett jegyzetében fiatal bikaborjaknak titulálta a Fidesz aktivistáit, akik megfogalmazása szerint nem sokat tanultak a politikai gyakorlatból, azt azonban már jól elsajátították, hogy ha vörös színt látnak a politikai arénában, azonnal támadni kell. "Hát ezek voltak itt nálunk hétfőn a Vencel téren, állítólag nem tankokkal, hanem virágokkal jöttek. Ezek a virágok azonban nem illatoznak, inkább bűzlenek, mégha exportálták is azokat" - jegyezte meg az újságíró.

A Prágában dolgozó külföldi újságírók és diplomaták körében egyre inkább az a vélemény kezd kialakulni, hogy a csehszlovák hatóságok egyfajta politikai dramaturgiát kívánnak adni Deutsch és Kerényi ügyének - foglalta össze a helyzetet az MTI a tárgyalás előtt. A két magyar ellenzéki fiatalt hivatalosan a közrend megsértéséért fogták perbe, valójában azonban azt róják fel, hogy az öt VSZ-tagállam 1968-as katonai beavatkozásának évfordulóján szabadon véleményt mert nyilvánítani és tolmácsolni a magyar fiatalok bocsánatkérését a huszonegy évvel ezelőtti katonai részvétel miatt. Nem egy jel utalt arra, hogy az ítelet a két magyar fiatal személyét messze meghaladó jelentőségű lesz.

Nagy nemzetközi figyelem kísérte az ügyet, a magyar külügy megpróbálta kiszabadítani Deutschékat, Budapesten pedig éhségsztrájk kezdődött a csehszlovák követség előtt. Hiába, a tárgyalást 1989. augusztus 29-én megtartották.

Álljanak fel

A tárgyaláson a bíró kihallgatta Deutschot és Kerényit, akik mindketten azt hangsúlyozták, hogy turistaként jöttek Prágába, nem tartják magukat bűnösnek, nem számítottak arra, hogy tüntetés lesz, csupán a csehszlovák fiataloktól akartak bocsánatot kérni amiatt, hogy Magyarország 1968. augusztus 21-én részt vett az öt VSZ-tagállam csehszlovákiai katonai beavatkozásában.

Deutsch és Kerényi bűnös

A tárgyalást vezető bíró még aznap, késő délután olvasta fel az ítéletet. Eszerint Deutsch és Kerényi bűnös, mert azzal, hogy meg nem engedett megmozduláson vettek részt, és azon nyilatkozatot olvastak fel, megsértették a közrendet. Viszonylag olcsón megúszták ugyanakkor, letöltendő börtönbüntetés helyett a prágai I. kerületi bíróság Csehszlovákiából való azonnali kiutasításra és öt-öt ezer korona pénzbüntetésre ítélte a két magyar ellenzékit. A konzul, Taba Lajos fizette ki a büntetést, visszatartotta a Malév-gépet, így még aznap hazaért Deutsch és Kerényi.

A letartóztatott Deutsch és Kerényi egy hét alatt országosan ismert politikus lett (utóbbi hamar visszavonult a politikától). Népszerűségüket kihasználva a Fidesz Adj egy koronát elnevezéssel gyűjtést szervezett, hogy így fizessék ki tízezer koronás adósságukat a magyar külügynek. A pénz nem gyűlt össze teljes egészében.

További MTI-hírek 1989. augusztus 29-éről itt olvashatók. A videók a NAVA 89-es archívumából valók.