Kaszinóban bukott le a temesvári népirtó

2009.09.21. 15:09

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Vissza kell térnie a börtönbe Victor Athanasie Stanculescu volt román tábornoknak, akit betegsége miatt engedtek ideiglenesen szabadlábra, de akibe újságírók nemrég egy játékkaszinóban botlottak bele.

Stanculescut az 1989-es forradalomban elkövetett népirtás miatt tizenöt évre ítélték el Mihai Chitac tábornokkal együtt. A romániai forradalmat kirobbantó temesvári felkelés idején a tömegbe lövettek, akkor hetvenkét személy vesztette életét, 253-an pedig megsebesültek.

Az orvosi szakjelentés szerint mindketten súlyos szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek, ezért egy adott időszakra elhagyhatták a zsilavai börtönt. Stanculescu büntetését május 12-én egy évre függesztették fel, így adva lehetőséget számára, hogy kórházban kezeltesse magát.

A HotNews internetes portál azonban néhány héttel ezelőtt videokamerájával sajátos gyógyhelyen érte tetten az elítéltet, mégpedig Bukarest központjának egyik játékkaszinójában, ahol egy hölgy társaságában két órán át tartózkodott, majd éjféltájban távozott. A katonai fellebbviteli bíróság a hétvégén úgy döntött, hogy a volt tábornoknak vissza kell térni a rács mögé.