Molnár Csilla tragédiája után újra szépségkirálynőt választanak Magyarországon

2009.10.02. 16:46 Módosítva: 2009.10.02. 17:12

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Három év szünet után hirdettek meg újra szépségkirálynő-választást Magyarországon 1989-ben. Ennyi idő kellett, amíg lecsillapodtak az indulatok a világháború utáni első szépségkirálynő, a győzelme után összeomló Molnár Csilla Andrea öngyilkossága körül.

Az 1989-es szépségkirálynő-választást fokozott figyelem kísérte, a Miss World licenszét birtokoló londoni cég is kiemelten foglalkozott a magyar versennyel. A versenyzők mellé pszichológusokat is adtak, a zsűrit pedig az előzőnél gondosabban állították össze. És ami egy 1986-os versenynél még elképzelhetetlen lett volna, a zsűri tiszteletbeli elnökének Mark Palmer amerikai nagykövetet kérték fel. A koronát pedig Fritz Wepper, Derrick filmbeli partnere szúrta bele a királynő frizurájába 1989 október 2-án.

A szervezők a 18 évnél fiatalabbaktól szülői engedélyt kérték, igaz a későbbi győztes, az ekkor még csak 17 éves Gerlóczy Magdolna úgy jelentkezett, hogy arról otthon nem szólt. Az építőipari szakközépiskolába járó lány azt mondta, hogy nem lett volna értelme engedélyt kérnie, mert házibulikba sem engedték el. Éppen azt akarta bizonyítani a szüleinek, hogy már felnőtt, önálló ember. Gerlóczy egyébként az MTV-nek a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy éppen Molnár Csilla halála miatt az 1989-es volt az egyetlen és utolsó szépségverseny, ami tiszta volt.

Gerlóczy Magdolna
Gerlóczy Magdolna

Gerlóczy a Miss World-döntőjében 11. lett, 94-ben pedig megválasztották Miss Madridnak. Olaszországban modellkedett, azért éppen ott, mert ő volt az arca a sanremói fesztiválra utazó magyar küldöttségnek (először léptek fel itt magyarok, erős csapattal mentünk: Edda, Soltész Rezső és Katona Klári). Most belsőépítészettel, lakberendezéssel foglalkozik és kisebb szerepekben színészkedik.

A 89-es szépségkirálynő-választáson bukkant fel Geszler Dorottya, aki a legtöbb szavazatot kapta a nézőktől, de végül a harmadik helyre tette a nemzetközi zsűri (a második Bali Anita lett). A nézők emiatt is dühösen hívták az MTV-t. Az egyik betelefonáló szerint "a szépségkirálnyő-választás olyan szarul sikerült, mintha az MSZMP rendezte volna meg. A második helyezett olyan ronda, hogy róla festenék a zsidó templomban az utálatos képet. Az első helyezett olyan, hogy otthon nem venném ki a kezéből a fasírtot. És a 301-es! Ő lenne az első helyezett". (A 301-es Geszler Dorottya volt - a szerk).

Geszler Dorottya
Geszler Dorottya

Ami a végeredménynél is jobban felháborította a nézőket, hogy a szépségkirálynő-választást a Telesport adta, nyilván, mert verseny volt, a műsort többször megszakították sporthírekkel, emiatt pedig nem lehetett látni az összes lány bemutatkozását.