Csongor
2 °C
15 °C

Megoldani Erdély ügyét ügyes-okosan

2009. 12. 22. 15:50

Több forrásból is olyan jelzések jutottak tudomásunkra, hogy a már korábban Magyarországra küldött Securitate-ügynökök terrorcselekmények végrehajtására készülnek - emlékezik vissza Kárpáti Ferenc honvédelmi miniszter az 1989. román forradalom napjaira. A Romániába küldött számos hírszerzőnek és rádiólehallgatásoknak köszönhetően a magyar honvédség már mindent tudott a szomszéd hadseregről. Cikkünk első részében bemutattuk azokat az állambiztonsági jelentéseket, amelyek arról szóltak, hogy Ceausescu saját hatalmának megtartása érdekében provokációra készül Magyarország ellen. 1989 végére a katonai vezetés a nyílt fegyveres konfliktusra kevés esélyt adott, de a provokációkra számítottak. Figyelmeztetést kaptunk ugyanakkor Romániából, ha fegyveres magyar önkéntesek valóban tömegesen indulnak el Temesvárra, abból harc lehet.

Komoly dilemmában volt a magyar katonai vezetés 1989 karácsonya előtt. Az akkori hagyományok szerint a hadsereg a sorkatonák egy részét a karácsonyi ünnepekre, másik részét szilveszterezni engedte haza. Csakhogy előbb december 16-án Temesváron, majd 21-én Bukarestben tört ki általános lázadás Ceausescu ellen. Korábban számos információt kaptak a magyar állambiztonsági szervek, hogy román részről akár fegyveres provokáció is érheti Magyarországot. A honvédség harckészültsége pedig húsz éve még alapvetően a sorkatonákra épült.

"Több forrásból is olyan jelzések jutottak tudomásunkra, hogy a már korábban Magyarországra küldött Securitate-ügynökök terrorcselekmények végrehajtására készülnek. Ezek között szerepelt Budapest ivóvízkészletének megmérgezése, a paksi atomerőmű elleni merénylet, hogy csak a legsúlyosabbakat említsem. A tennivalók a kormányzati szervek és a főhatóságok legszorosabb együttműködését tették szükségessé, s ezért mindenkinek talpon kellett lenni, hogy a veszélyeket el tudjuk hárítani" – írta a História című lapban 2000-ben megjelent cikkében Kárpáti Ferenc akkori honvédelmi miniszter.

A szerv hírforrásainak közvetetett úton tudomására jutott, hogy több Békés megyei városból (Orosháza, Békéscsaba, Gyula) levelet írtak a megyei tanácshoz és a Honvédelmi Minisztériumba. A levélírók arra kérték az illetékeseket, hogy a román határ közelében lévő városokba csoportosítsanak át komolyabb katonai erőket, mivel ott csak műszaki és híradó alakulatok vannak, és félnek a kiszámíthatatlan román politika, illetve a román támadási fenyegetés miatt. (Az állambiztonsági szolgálat 1989. november 11-i napi operatív jelentéséből.)

A sorkatonák nagy részét végül hazaengedték. Megkerestük Kárpáti Ferencet, aki úgy emlékszik vissza a történtekre, hogy nem akartak pánikot kelteni a közvéleményben (a katonák többsége már december elején tudta, hogy mikor mehet haza, ezt meg is írták a családjuknak). És a sorkatonák elengedésével a románoknak is akartak üzenni, hogy a magyar hadsereg nem készül semmire,hiába sulykolja ezt Ceausescu. A provokáció lehetőségével azonban igenis számoltak. Ezért a légvédelmiseknél, különösen a paksi atomerőmű körüli gyűrűben szolgálóknál, a rádiófelderítőknél, a légierő készenléti egységeinél, a radarosoknál és a határ közelébe kitelepült Furkó Kálmán-féle szolnoki mélységi felderítőknél magasabb harckészültséget rendeltek el és a Belügyminisztérium megerősítette a határőrség készültségét is.

Félelem a Ceuasescu-klán kalandor lépéseitől

Bár a román hadsereg fő ereje Erdélyben állomásozott, Kárpáti egy szomszédból érkező nyílt katonai támadás lehetőségét 1989 végére már szinte teljesen kizártnak tartotta. A diplomáciai hidegháború ellenére nem volt rossz a kapcsolat a két hadsereg között, ami a volt honvédelmi miniszter szerint azért nem jelentette azt, hogy emiatt a románok Ceausescu parancsait ne hajtották volna cégre. Nem is ezért nem tartott a magyar katonai vezetés a teljes román hadsereg hirtelen megindulásától, hanem a Romániában begyűjtött rengeteg információ miatt.

A kuvaiti román nagykövetség egyik diplomatája - közvetlenül a temesvári megmozdulások kirobbanása után - arról beszélt a fogadó ország magas rangú képviselőjének, hogy az eseményekért Magyarország a felelős, és súlyos árat kell majd fizetniük a román belügyekbe való beavatkozásért. A történtekért bosszút fognak állni a magyar külképviseleteken is - mondta. (A magyar állambiztonsági szolgálatok 1989. december 27-i napi operatív jelentéséből).

Mint szövetséges, Románia nem volt korábban a hírszerzés célpontja, ez azonban 1989-re megváltozott. „Munkatársaimmal arra a következtetésre jutottunk, hogy a Ceausescu-klán - hatalmának megőrzése érdekében - kalandor lépésekre szánhatja el magát, s nincs kizárva, hogy valamilyen durva, provokatív lépést tegyen Magyarországgal szemben. Elsődleges feladatunknak tekintettük, hogy folyamatos, naprakész tájékozottsággal rendelkezzünk a román hadsereg állapotáról, tevékenységéről, mozgásáról” - indokolt Kárpáti. (Már az sem volt szokványos, hogy az 1989. augusztus 20-i, rendszerint unalomba fulladó tisztavatáson a magyar honvédelmi miniszter beleszőtte beszédébe a nemzetiségi jogok tiszteletben tartásának szükségességét is, és "mélységes aggodalommal" szólt arról, hogy "ennek felismerése még nem mindenhol történt meg, s a nemzetiségek jogainak durva megsértése emberek ezreit kényszerítette szülőföldjének, otthonának elhagyására".)

Keleti György, aki ekkoriban honvédségi szóvivő volt, mára nyíltan beszél arról, hogy számos, románul kiválóan beszélő ügynök indult Romániába és Magyarország aktivizálta helyi informátorait is. "Többet tudtunk Romániáról, mint Ausztriáról" - tette hozzá. (A feladatuk információszerzés és nem az események megszervezése volt. Bár Ceausescu az év során számos alkalommal utalt rá, hogy külföldi ügynökök áskálódnak Románia szuverenitása ellen és a román forradalmat elindító temesvári történésekért is őket tett felelőssé, erről nincsenek információk.) Az is rendkívüli volt, hogy a Varsói Szerződés valamennyi tagállamába katonai attaséként Magyarország politikai tiszteket küldött, Romániával azonban kivételt tett, és egy hírszerzésben jártas tiszt ment Bukarestbe.

December 18-án keletkezett információk szerint a temesvári megmozdulások miatt a bukaresti magyar nagykövetség diplomatáit és azok családtagjait rendkívül szigorú ellenőrzéseknek vetették alá. Több diplomatát agresszív módon figyelnek, családtagjaik esetében pedig alig konspirálnak. Az objektumot a korábbi kettő helyett hét géppisztolyos rendőr őrzi.
Temesváron gépesített alakulatok demonstratív mozgatásával igyekeznek a nyugalmat megőrizni és a várost elszigetleni. A jelek szerint a román vezetés nem tart a megmozdulások kiterjedéséről, amit alátámaszt, hogy Ceausescu hivatalos látogatásra hétfőn reggel Iránba utazott.
Megjegyzés: várható, hogy Magyarországot ismét nacionalista felbujtással, beavatkozással vádolják. (Az állambiztonsági szolgálat 1989. december 20-i napi operatív jelentéséből.)

A honvédség ráállt a romániai rádiófelderítésre is, így lényegében mindent tudtak a román hadseregről, az elcsípett megjegyezésekből, panaszokból pedig kiderült, hogy általános támadásra biztosan nem kell számítani - mondja Kárpáti. (Ugyanakkor a magyar hadseregnél sem volt minden rendben, a kiadásokat 15 százalékkal csökkentették, a létszámot is folyamatosan faragták. Az állambiztonsági szolgálat december 15-i napi jelentése arról számol be, hogy a magyar vadászrepülő ezredek átszervezése és az ezzel kapcsolatos létszámcsökkentések nagy elkeseredést váltottak ki az érintett állomány körében. A rendkívüli események megelőzése érdekében a Magyar Néphadsereg repülőfőnöke leállította a kiképző repüléseket december 19-éig.)

De mi tesznek a szovjetek?

A helyzetet bonyolította, hogy Romániában nem, de Magyarországon ekkor még állomásoztak szovjet katonák. Ceausescu folyamatosan próbálta a két reformer szocialista ország, Lengyelország és Magyarország elleni hangolni a Varsói Szerződés tagállamait, a lengyelek ellen augusztusban nyíltan katonai beavatkozását javasolt, ennek kudarca azonban azt mutatta, hogy a szovjetekre nem feltétlenül számíthatott volna a szocializmus útjáról letért Magyarország megregulázásában.

A Belügyminisztérium Határőrség országos parancsnoka készenlétbe helyezést rendelt el a HŐR magasabb egységek állományából december 21-én 0 órától: az első lépésben négy fő hivatásos és 100 fő sorállományú, a másodikban nyolc fő hivatásos és kétszáz fő sorhatárőr képezi a készenléti állományt. (Az állambiztonsági szolgálatok 1989. december 21-i napi operatív jelentéséből.)

Kárpáti Ferenc érdeklődött az akkor éppen Budapesten lévő második számú szovjet hírszerzőtől, hogy ők mit tudnak, de az orosz vagy nem akart vagy nem tudott mondani semmit. Körbetelefonálta a Varsói Szerződés védelmi minisztereit és hívatta a moszkvai központot is, de hosszas próbálkozás után csak az egyébként nem VSZ-tag Jugoszlávia védelmi minisztert érte el, aki nagyon hálás volt, mert ő sem tudott kapcsolatba lépni senkivel. „Ekkor vált számomra nyilvánvalóvá, hogy a Varsói Szerződésnek vége, hihetetlennek tűnt, hogy az egyik tagországában fegyveres felkelés zajlik, és ez a szervezetet teljesen hidegen hagyja” - emlékszik vissza Kárpáti.

Öt helikopter berepült Magyarországra

Ha a hadseregek közti fegyveres konfliktus esélyét minimálisnak is tekintette a magyar honvédség vezetése, a román belső feszültségekről a figyelmet elterelő provokációval továbbra is komolyan számoltak. Számos lakossági bejelentés érkezett, hogy hol láttak landoló román helikoptereket. Összesen öt légtérsértés valóban történt ezekben a napokban, helikopterek repültek át Romániából, de leszállás nélkül gyorsan vissza is tértek, ezért a magyar légierő állandó készültségben lévő MiG-21-esei nem is emelkedtek fel a betonról. Hogy csak tesztelték a rendszert, vagy besódródtak, az nem derült ki. De egy, a két évvel későbbi barcsi esethez hasonló ügynek - amikor a délszláv háború idején egy szerb gép kazettás bombát dobott le egy házra – a pattanásig feszült helyzetben komolyabb következményei lehettek volna.

Nem könnyítette meg a magyar honvédség dolgát, hogy 89 december közepén, végén szinte végig taknyos, ködös idő volt. Ezért Keleti György visszaemlékezése szerint külön őröket állítottak a laktanyákba, hogy füleljenek és ha különös zajra lesznek figyelmesek, azonnal jelentsék.

Ceausescu a budapesti rádiót terroristázza

Amikor december 16-án Temesváron, Tőkés László kilakoltatása miatt elkezdőtek a tiltakozások, amelyek villámgyorsan a rendszer elleni demonstrációvá alakultak, még reálisabbnak tűnt, hogy előkerülhet a korábban vázolt, a belföldi feszültségeket külpolitikai konfliktussal feloldó Ceausescu-forgatókönyv. A tüntetések vérbefojtása után beszédében terrorista jellegű akcióknak minősítette a történteket, aminek megszervezése és kirobbantása szorosan kötődik különböző országok reakciós, imperialista, irredenta és soviniszta köreihez és kémügynökségeihez. Ceausescu szerint a nemzetellenes provokatív akció célja az volt, hogy "rendzavarást keltsenek, megbontsák a gazdasági-politikai egyensúlyt, hogy megteremtsék a feltételeket Románia területének megcsonkításához, hogy szétzúzzák szocialista hazánk függetlenségét és szuverenitását". Országot nem nevezett meg, de a budapesti rádiót konkrétan felelőssé tette a történtekért.

Nem tűnt úgy, hogy Ceausescut különösebben megrendítették volna a Temesváron történetek. Annyira bízott magában, hogy a temesvári vérfürdő után nem mondta le a korábban lekötött háromnapos iráni látogatását, és feleségét bízta meg az ügyek irányításával.

Amikor visszatért, december 21-én egy tömeggyűléssel próbálta jelezni erejét, de hiába ígért már fizetés- és nyugdíjemelést, a demonstráció tüntetésekbe torkollt. Innentől kezdve gyors lefolyású volt a forradalom. Amikor 22-én a hadsereg irányítója megtagadta a tüntetések leverését, a katonák pedig a nép oldalára álltak, eldőlt a diktátor sorsa, egyben az is, hogy a román hadsereg nem támad majd Magyarországra. A Ceausescu mellett kitartó, a hadsereggel harcoló Securitatenak pedig egyre kisebb esélye volt jelentősebb provokációra Magyarország ellen.

A hadsereg átállásával a katonai viszony javult a két ország között. A rendszeres magyar rádiólehallgatások is segítették a román hadsereget, a magyarok ugyanis bemérték és kiadták a Securitate alakulatainak koordinátáit, de például miután arról értesítette Németh Miklós miniszterelnök Kárpáti Ferencet, hogy a Menyőbe kitoloncolt Tőkés László és családja ellen merényletet tervez a Securitate, felhívta román kollegáját, és hamarosan román katonák védték Tőkésék életét.

Ceausescu utolsó beszéde 1989. december 21-én

Román részről azért tetten érhető volt némi paranoia (a magyaroknál is, amikor egyik reggel az oszladozó ködben váratlanul tankokat vettek észre a határtól pár száz méterre, ám kiderült, hogy csak traktorok voltak). A román hadsereg a magyar katonai felajánlásokból az egészségügyi és az élelmiszeren kívül nem fogadott el semmit, lőszert, de még a kórházvonatot sem. Segélyszállítmányokat vitt ugyan a magyar légierő Bukarestbe, de a határon fegyveres magyar katona nem mehetett át. Aradra például elindult már egy segélyszállítmány, ami főleg gyógyszert és vérplazmát vitt, amikor a románok az utolsó pillanatban szóltak, hogy fegyvert nem hozhatnak, majd ők garantálják a védelmüket. Némi hezitálás után belement ebbe a magyar katonai vezetés, ám a beígért komolyabb biztosítás a határ másik oldalán hiányzott. Amikor Aradon a lepakolás közben lövöldözés tört ki a közelben, a fegyvertelen magyarok azt a a parancsot kapták itthonról, hogy egyszerűen csak szórják ki a szállítmányt, és azonnal induljanak vissza.

És akkor jött egy MDF-delegáció

Amikor úgy tűnt, hogy minimálisra csökkent a fegyveres konfliktus esélye, a magyar politika kért szót. December 23-án este az akkor még ellenzéki MDF három politikusa, Szabad György, Bíró Zoltán és Für Lajos találkozott a magyar katonai vezetéssel. Hogy mi történt pontosan a budapesti légvédelem központjában, a Sziklában, azt igen nehéz összerakni, de ketten állítják, hogy az MDF-delegáció Romániába induló önkéntesek felfegyverzésének az ötletét javasolta. Erre a résztvevők majdnem mindegyike másként emlékszik.

Szabad György szerint látogatásuk célja csak annyi volt, hogy megerősítsék az egy nappal korábban kiadott közleményüket, miszerint  „Magyarország nem szemlélheti tétlenül” a romániai véres fejleményeket, és felhívja a kormányt, hogy kezdeményezze az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását”. Szabad szerint volt a beszélgetésnek egy pontja, amikor felemlegette a közhangulatot, a gyűléseken elhangzott alkalmanként naiv véleményeket is. Mivel ekkor lépett be a szobába a honvédelmi miniszter, azt is hihette, hogy a saját álláspontját adja elő.

Kárpáti Ferenc valóban nagyon másként emlékezett a történtekre. (Kárpáti a Históriában megjelent cikkben hivatkozott először erre a beszélgetésre, Szabad ugyanitt válaszolt rá). A honvédelmi miniszter szerint több javaslattal érkezett az MDF-delegáció, és az egyik ezek között az a hajmeresztő elgondolás volt, hogy „a magyar katonai vezetés segítse elő önkéntesek felfegyverzését és Romániába való küldését.” Kárpáti szerint a legnagyobb önuralomra volt szüksége, hogy ezt a megfelelő módon utasítsa el azonnal.

Kárpátinál ráadásul két nappal korábban a román vezérkari főnök - miután többször is kérte, hogy bízzon a magyar katonai vezetés a románban - visszakérdezett, hogy igazak-e azok a hozzájuk eljutott hírek, hogy Magyarországon fegyvereseket toboroznak és önkéntesek sokasága indult el Temesvárra. Egyúttal idézte a román alkotmányt, miszerint a román hadsereg feladata az ország határainak és szuverenitásának a védelme, ennek érvényt is szereznének, ha fegyveresek jelennének meg az országban. (Milea december 21-én beszélt erről Kárpátival. Néhány órával később már halott volt. Valószínűleg Ceausescu végeztette ki, mert nem volt hajlandó a hadsereggel leveretni a bukaresti tüntetést.) Milea halála után, december 22-én helyettese, Eftimescu altábornagy beszélt Kárpátival telefonon. Azzal kezdte, hogy "észrevehették, hogy nem támadunk önök ellen, nincs semmiféle negatív szándékunk. A két hadsereg közötti barátság erősebb, mint a vezetők közötti barátság volt". Majd arra kérte a Kárpátit, hogy ha segíteni akarnak, "forduljanak a magyar néphez azzal a kéréssel, hogy ne legyenek provokatív fellépések a magyarok részéről".

Román katonák Ceausescu tárgyalását nézik

Egy nappal később az MDF nyílt levélben javasolt megoldásokat a romániai helyzetre, ebben önkéntesek felfegyverzéséről szó sem volt. Kárpáti ebből azt szűrte le, hogy valószínűleg ki akarták puhatolni a magyar katonai vezetés hozzáállását.

Nem maradt azonban ennyiben a dolog. 1994-ben, a választási kampányban idézte fel Horn Gyula azt, hogy az MDF felfegyverzett gerillákat akart küldeni Romániába 1989-ben. Az MDF ezt rögtön tagadta. Ebben a vitában állt elő Bíró Zoltán, az MDF delegáció egy másik tagja egy újabb verzióval. Eszerint szó sem volt önkéntesekről, valódi profi csapatot akartak Temesvárra küldeni, persze csak akkor, ha a románok kérik és igen rövid időre.

Antall: Őrültség és agyrém

Újabb tíz év múlva került elő egy újabb verzió. Az MDF-delegáció harmadik tagja, a párt 89-es köztársasági elnök-jelöltje Für Lajos állt elő egy másik, konkrétumok nélkül is igen érdekes visszaemlékezéssel, amiből megismerhetjük Antall József véleményét is az ügyről.

Für a 2003-ban megjelent, A Varsói Szerződés végnapjai - magyar szemmel című könyvében azt írja, hogy a román forradalom kirobbanásakor Bíró Zoltánnal beszélgettek a történésekről, „az események által esetleg fölkínálkozó vagy a nyomukban megnyílható lehetőségekről, Erdélyről, erdélyi magyarokról. Arról, hogy egy kedvező pillanatban hátha nyílna tér az ügy ügyes-okos rendezésére. De éppenséggel szükség is támadhat a véres fölfordulásban az erdélyi magyarok hathatós – és nemcsak szóbeli és diplomáciai – megsegítésére".

Für és Bíró hatszemközti találkozót kért Antalltól, aki, miután előadták – a Für által nem részletezett, Antall válaszából azért sejthető - mondanivalójukat, előbb csak a fejét ingatta, majd egyre mérgesebb lett, és azt közölte, hogy semmi szín alatt sem ért egyet akár ilyen, akár olyan beavatkozással, azt őrültségnek és agyrémnek nevezte, majd megismételte, hogy bárhogy alakulnak is a belső viszonyok Romániában, semmi szín alatt sem lehet, még közvetetten sem, katonai síkon közbeavatkozni. Aztán annyit jegyzett meg, hogy felőle felkereshetik az ötlettel Kárpáti Ferencet, de vigyék Szabad Györgyöt is. Für a Kárpátival történt beszélgetés felidézésében sem említi meg, hogy mivel is mentek oda, csak a csalódottságát jelzi, hogy a honvédség nem tesz meg minden tőle telhetőt a forradalmárok és az erdélyi magyarok megsegítésért.

Három hónappal később

Für Lajos öt hónappal később a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere lett, államtitkára pedig az a Raffay Ernő, aki tavaly azt nyilatkozta, hogy a magyar kormányok egy sor lehetőséget elmulasztottak a trianoni békediktátuma revíziójára, az első ilyen éppen a román forradalom volt. Für 2005-ben nyilatkozta azt, hogy a határrevízióról soha nem szabad lemondani.

És alig három hónappal a román forradalom után, amikor úgy tűnt, hogy Ceausescu-bukása javíthat a magyar-román kapcsolatokon, újra leszállt egy magyar honvédségi An-26-os gép a bukaresti reptéren, de nem magyar élelmiszer és gyógyszeradományokat vitt, hanem a Marosvásárhelyen több magyarral együtt meglincselt Sütő Andrásért jött, hogy Budapestre szállítva megpróbálják megmenteni az egyik szemét.

Az állambiztonsági szolgálat napi operatív jelentéseit az OSA Archívum tette publikussá honlapján. Az 1989-es események felidézésében nagy segítséget nyújtott az MTI megnyitott archívuma, a korabeli Híradó-felvételeket a NAVA tette hozzáférhetővé.

Hozzászólások (100)

 • Önjáró Talajgyalu2009.12.22 21:28:39

  A Nep te vagy: Az egy dolog, hogy vannak olyan teruletek, amik egykor Romaniahoz/Havasalfoldhoz tartoztak es ma nem. De a legszelsobbek Nagyromaniahoz ertik pl. a Tiszantult is, egesz a Tisza vonalaig. Szeged (Seghedin) mint osi roman sasfeszek, es hasonlok. Na ilyen meg - szerencsere - nem letezett, csak szerettek volna...

 • Invictus2009.12.22 21:34:16

  Karchy: esély sem volt területszerzésre, mivel a nagyhatalmak rögeszméje a II. vh. óta, hogy a határok kőbe vannak vésve, a status quo nem változhat. Arra volt példa, hogy országok szétszakadtak, leváltak róluk területek, de (külső) határok átrajzolására egy sem. A Nagy-Magyarország lakosságának max. a fele volt magyar évszázadokkal ezelőtt is (és utoljára Mátyás idején létezett kb. az a terület, mint független Magyarország). Az igazságos határokhoz a legközelebb az I. és a II. bécsi döntésben kijelölt határok voltak (akkor, azóta sajna változtak a nemzetiségi arányok a mi hátrányunkra), csak hát sajnos ott a későbbi vesztesek döntőbíráskodtak.

 • agadou2009.12.22 21:36:49

  A románok viszont elég ügyesen lavíroztak és ha nincs a forradalom (nem omlott volna össze a szocialista világ) akkor Jugoszláviához hasonlóan függetlenedtek volna a szocialista tábortól.

  Ne felejtsük el azt sem, hogy a jugoszláv hadsereg a Nyugatnémet után Európa talán második legerősebb hadserege volt. Nem sok esélyünk lett volna ha a románok maguk mellé állítják őket. Elég lett volna csak annyit mondani, hogy ma Erdély holnap a Vajdaság. Szóval semmi esélyünk nem lett volna, hiába volt meg a történelmi pillanat. Sajnos a helyzet az, hogy nem is lesz soha többé. A dolgok jelenlegi állása mellett hamarabb fog bekövetkezni az, hogy a románok birtokba veszik a Tiszántúlt, mint mi Erdélyt.

  Az ország gazdasága rosszabb helyzetben van mint valaha. Megalázkodásig sírunk egy-egy nagyobb cég idetelepedéséért, hogy aztán rabszolgái lehessünk. (forró működő tőke, amely jobb lehetőséget találva egy hónap alatt itt hagy bennünket) A kereskedelem, a piac döntő többsége a multik kezében van, így lényegében ők diktálnak (Tesco, Metro stb) A gabona kereskedelem három négy multi kezében van (Cargill, Bunge stb) Csak idő kérdése, hogy a még magyar kézen levő termőföld is külföldiek kezébe kerüljön. A néhány "sikeres" magyar tulajdonban levő cég (nagy része az ország vagyonát nyúlta le) offshore cégek közbeiktatásával kerüli el az adófizetést. Sorolhatnám.

 • agadou2009.12.22 21:38:03

  Jó volt ez a cikk. Pontosabban: jó, hogy volt ez a cikk. Legalább egy-két dolgot meg tudtunk. Valóban ez az időszak egy történelmi pillanat volt, amikor lehetett volna esetleg változtatni a kialakult státuszkvón. Csakhogy ehhez nem elég a történelmi pillanat. Ehhez kell egy erős hadsereg, egy jól működő gazdaság, jelentős tartalék (anyagi és termelési) ügyes politikusok és társadalmi akarat.

  Ezek egyike sem volt meg. A hadsereg már akkor is a korrupció, a lógás, a lopás melegágya volt. Negyven éven keresztül hihetetlen pénzt fordított ez az ország egy működésképtelen, látszat hadsereg fenn tartására. Valószínűleg a román hadsereg minősége nem volt sokkal jobb a magyarénál (ezt igazából nem tudom) de a morálja egész biztosan sokkal jobb lett volna egy háborús konfliktusban. A méretéről nem is beszélve. A kádárrendszer fő feladatának tekintette a nemzeti érzés kiölését a fiatalokból. Amerikában ma is a himnusz eléneklésével kezdődik minden nap a tanítás. És akkor még nem is mentem bele nagyon a részleteke.

  Az ország a nagy okos Fekete János vezényletével a végletekig eladósodott, nem hogy tartaléka lett volna. Az iparnak nem volt versenyképes export terméke. A "mikroelektronika iparunk" a béka seggénél volt. Milliókat fordítottak alapkutatásra fejlesztésre, de egyetlen terméket sem tettek le az asztalra. A dollárért megvett nyugati alkatrészekből összeszerelt berendezésekkel vigéckedtünk és kótyavetyéltük el őket rubelért a KGST országokba.

 • marx karcsi2009.12.22 21:38:28

  ...továbbá: Németország sem törödött bele az I. háborút lezáró párizsi szerződésbe és mi lett a vége, a nagyhatalmak szépen vissza adtak nekik mindent. Az is igaz, hogy Né.o. erős volt (hadi iparilag is). De Mo. is megerősödhet, lehetünk és leszünk is EU középhatalom és akkor másként mérik a véleményünket, talán még a szlovákok is... Igy lesz, emlékezzetek.

 • Littbarski012009.12.22 21:38:51

  egyittlakó

  Ha te még nem láttál nagy-romániás matricát, az távolról sem jelenti azt, hogy nem létezik ilyen, legfeljebb csak azt, hogy egy olyan témába ugattál bele, amiről kb fogalmad sincs. De a lényeg, hogy lehetett egyet nácizni.
  Köztünk szólva a kurucz ártatlan cserkészlányok honlapja ahhoz képest, ami a román oldalon van hasonló témában. Lehet keresgélni bátran.

 • agadou2009.12.22 21:40:52

  (Egy kicsit összekeveredett a sorrend. Többet írtam 2000 karakternél és meg kellett bontani. Ez a második rész és ami legelőször jelent meg az a vége)

  A román külpolitika messze sikeresebb volt a magyarnál. A magyar külpolitikának nem hogy nem volt forgatókönyve egy ilyen helyzetre (esetleges szövetségek kiépítése stb.), nem is gondolt soha arra, hogy adódhat olyan történelmi helyzet amikor lehetne a zavarosban halászni. A magyar külpolitikára az elmúlt hetven évben fordított milliárdok a leghaszontalanabb kiadásai az országnak.

 • Invictus2009.12.22 21:43:14

  Karchy: szerintem UL ez a Kárpátalja visszaadása dolog, ugyan miért mondtak volna le róla ellenszolgáltatás nélkül? Nekik mi hasznuk lett volna belőle? (Esetleg pár milliárd dollárért odaadták volna? És tudtunk volna fizetni?) És mivel Oroszországban is sokan igényt tartanának Ukrajna keleti részére (mivel többségben orosz anyanyelvű, nemzettudatú emberek élnek ott), illetve a Krím-félszigetre (amit Hruscsov "ajándékozott" Ukrajnának), miért szolgáltatott volna precedenst Ukrajna azzal, hogy nekünk adja Kárpátalját?

 • ivrilider2009.12.22 21:56:40

  a Wikipedia szerint Mileát nem Ceauşescu végeztette ki, hanem: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasile_Milea

 • marx karcsi2009.12.22 21:57:06

  A II. bécsi döntésnél is az volt Hitler dilemmája, hogy a magyar határoktól távol van a nagy tömbben élő magyarság, mégis megoldották az országegyesitést, csak akarni kell. De katonailag nem oldható meg, csak diplomáciailag. Majd ha olyan hatékony lesz a magyar diplomácia, mint a román, akkor lesz esélyünk. Szövetségeseket kell találnunk, nem lesz könnyű. Talán a lengyelek...

 • kombájnos2009.12.22 22:29:46

  MintaMókus!

  az 5:1 roman-magyar katonai eroviszony 1989-ben utopisztikus tulzas!
  Ha az akkori hadseregek letszamat, a technikai eszkozeinek szamat hasonlitod ossze, akkor maximum 1.8-2.0 : 1 ez az arany.
  Ha azt is figyelembe veszed, hogy a MN eszkozallomanya lenyegesen feljettebb volt a roman hadseregnel, vagy peldaul a magyar legieronel ("honi legvedelmi csapatok") a pilotak meg a 80-as evekben is evi 150-160 orat repultek szemben a roman 30-50 ora/ev atlaggal, akkor az is kerdeses, hogy a roman hadsereg erosebb volt-e a MN-nel.
  A katonai kiadasok 10-15%-os megnyirbalasa az MN utokepesseget komolyan visszafoghatta, a romanoknal viszont akkor mar legalabb 10 eve nagyon komolyan ment a sporolas (allamadossagtorlesztes ugye?), szoval a kifele mutatott nagy pofa ellenere egy nagy szar volt az egesz.

  Egy magyar attak erdely visszafoglalasara mindenkeppen kockazatos es veszteseges vallalkozas lett volna, de egy esetleges Mo. elleni roman tamadas eseten ok egy katasztrofalis vereseg kockazatat is bevallaltak volna.

  nehany adat:

  T-54/55: Mo(1135 db), Ro (csak 756 db)
  T-72: Mo(138 db), Ro (csak 30 db)
  BMP-1: Mo(502 db), Ro (-, csak a gyenge sajat gyartasu BTR-60-rol koppolt TAB-71 es 77)
  BRDM-2: Mo(150 db), Ro (139 db)
  BTR-80: Mo (148 db), Ro (50 db BTR-60)
  152mm-es loveg: Mo (302 db), Ro (454 db)
  122mm-es loveg: Mo (230 db), Ro (520 db)
  122mm-es onjaro loveg: Mo (151 db), Ro (nincs)
  152mm-es onjaro loveg: Mo (54 db), Ro (20 db)
  MIG-21: Mo (65 db), Ro (189 db)
  MIG-23: Mo (12 db), Ro (36 db)
  SZU-22: Mo (14 db), Ro (nincs)
  Mi-8/17: Mo (45 db), Ro (30 db)
  Mi-24: Mo (39 db), Ro (nincs)

  a nagy szamban rendszeresitett IAR-316B es IAR-330H helikopterek komolytalan ellenfelei az MI-24-eseknek
  ugyanez mondhato el az IAR-93 es IAR-823 sugarhajtasu repulogepekrol is a Mig-21 v. Mig-23-mal szemben
  ...

 • kombájnos2009.12.22 22:34:43

  ...
  azt se felejtsuk el, hogy egy sikeres hadjaratnal legalabb annyira fontos a csapatok ellatasa-logisztikaja, mint a csapatok harci letszama, fegyvereinek mennyisege, minosege. Az egy dolog, hogy Ceausescu megindit 300e katonaval egy offenzivat, de ha nincs mivel oket etetni, akkor nehan napon belul befullad az egesz terv.

  A szamadatok forrasa egyebkent:

  Amaczi-Bombay-Hejja: A vilag hadseregei, Zrinyi kiado, Budapest

  lehet, hogy van ennel sokkal jobb, hitelesebb konyv is, de nekem ez van meg :D

 • A Nép - Te vagy!2009.12.22 22:40:00

  marx karcsi:

  Hitler a világon semmit sem akart Magyarország javára „megoldani”. Magyarország kényszerítette ki, jó diplomáciával, külpolitikával, hogy ezzel foglalkozniuk kelljen. A magyar követelés több volt mit amit sikerült visszakapni, és azt is nagyrészt az olaszoknak köszönhettük. Mussoliniről el lehet mondani, hogy magyar barát volt. Csak ő, csak Olaszország.

 • marx karcsi2009.12.22 22:48:35

  Nép: ez igaz, Hitler nem volt magyar barát csak éppen akkor ő volt az igazságosztó tökös csávó. Hozzá ment itt a környékünkön mindenki Antonescu, Horthy, stb. egy kis igazságért (most Brüsszelbe járunk, de minek -:)
  Olvasd el: "Hitler 68 tárgyalása a középeurópai politikusokkal".

 • A Nép - Te vagy!2009.12.22 23:06:54

  marx karcsi:

  Ott van a polcon.

 • tiboru2009.12.22 23:08:36

  Bármit szívesen olvasok itt érvként, de a magyar wikipédiát ne hozzátok bizonyítéknak, plííííz :-)

 • kombájnos2009.12.22 23:10:38

  agadou!

  a jugoszlav "EU talan 2. legerosebb hadserege" Nephadsereg nehany evvel kesobb (1991-95) igencsak komoly vesztesegeket szenvedett el a mind letszamban, felszereltsegben, kikepzettsegben gyengebb erot kepviselo horvat hadseregtol.
  Gerillahaboruk eseten a tobb nem mindig jobb, a klasszikus hadviseles (II. vh, illetve hideghaborus idoszakbol szarmazo strategiai tervek) szabalyai a gyakorlatban nem mindig ervenyesithetoek.

  Egy esetleges Mo-elleni jugoszlav-roman katonai osszefogasnak 1989-ben szinte automatikus velejaroja lett volna egy szloven-horvat-bosnyak (alban...soroljam meg) fuggetlensegi forradalom es harc.

 • DRtorgyi2009.12.22 23:10:47

  Akkor még a románoknak volt Mig29 - ük is Constantán.

 • DRtorgyi2009.12.22 23:15:07

  A forradalmról szóló cikkbe nem kell feltétlenül beleírni a legyőzhetetlen kisantatot. Tudom a vonal, meg a reakció elleni harc fontos, de konszolidálódni kellene az indexnek is.

 • DRtorgyi2009.12.22 23:17:15

  Pontosan hol szenvedte el a jugoszláv hadsereg azokat a veszteségeket? Mert ugye a jugoszláv hadsereg soha nem harcolt a horvátok ellen.

 • thor802009.12.22 23:23:24

  kombájnos-nak valszeg igaza van. Egy jugoszláv-román szövetség nem sokáig tartott volna. És nem csak azért, mert mindkettôt belülrôl rohasztották volna különbözô egyéb népek (horvátok-albánok egyik részrôl, magyarok másik részrôl), hanem mert hamar egymás torkához ugrottak volna Vajdaság és Bánság ügyében. Ugye mindkét ország a világháború után magának akarta ezt a két területet

 • MintaMókus2009.12.22 23:24:16

  kombájnos:
  ez elméleti kérdés, de beszélhetünk róla. Egyrészt ne felejtsük el, hogy csau igen jó kapcsolatokkal rendelkezett a közel-keleten. Mint ahogy ennek a cikknek az első részében megemlítésre került, ki tudja mit adott el nekik, és mit kapott érte cserébe. Én 91-ben voltam sorkatona. Még akkor is a magyar hadsereg jórészt a nyugati határt védte az imperializmus ellen, a jugó határhoz Észak-Nyugat Magyarországról küldték át a stábot. Egy ilyen levonulás 2-3 hétig tartott. A hazai páncélos hadtest remek állapotban volt. Arra lehetett használni, hogy tréleren levitték a harckocsit a határra, aztán szépen beásták. Sehol nem volt az ütőképességünk, nemhogy támadásra, de védekezésre is alkalmatlan lett volna a MN.

 • kombájnos2009.12.22 23:32:15

  ja vagy ugy?

  hat persze, a JNA-nak es az ARSK-nak soha semmilyen kozuk nem volt egymashoz, ez tudomanyosan bizonyitott teny.

  1991 oktoberig a JNA veletlenul hagyott el (kis felelotlen rosszcsontok) kb. 600 pancelost, tovabbi 400 szallitojarmuvet es tucatnyi Mig-21-est, amik hogy-hogy hogy-nem a horvatok kezebe kerultek.

 • bigthereal2009.12.22 23:32:39

  mindent vissza!

 • smartdrive2009.12.22 23:35:48

  Grúziában nincsenek magyarok véletlenül?

 • cbc2009.12.22 23:39:47

  Az "Antall hazaáruló" és a "miért nem rohantuk le Romániát" jellegű hozzászólások mutatják világosan, miért káros az, ha a hírekhez hozzá lehet szólni....:S

 • mallac2009.12.22 23:56:38

  komolytalan ilyesmikkel előhozakodni hogy ennyi mig 29 meg annyi T55.Itt olyanforma háború lehetett volna hogy minden épkézláb embernek puskát nyomnak a kezébe aztán szaladjatok egymásnak.

 • mallac2009.12.22 23:58:21

  gyerekes az egész vita

 • gyulabiusz2009.12.22 23:58:27

  Tényleg jó cikk.

  A kommentekre: Véleményem szerint akkor kúrhatta volna el a magyar vezetés a román forradalmat ha katonailag bele-kontárkodik. Nincs az a beteg elméjű perverz vérszomjas diktátor aki mellett ne álljanak ki a románok ha a magyarokkal kell hadba menni.

  A legrosszabb amit egy kormány tehet, az az, hogy ilyen mozivásznon jól hangzó, de amúgy a realitást a legteljesennem mellőző, hőzöngő alakok tanácsára hallgat.

 • gyulabiusz2009.12.23 00:02:15

  'magyarokkal kell hadakozni' .. mondtam volna feljebb, ha nem írom át ötször a kommentem.

 • Utisz2009.12.23 00:58:32

  Annak a sok nagyokosnak- aki ennyire átlátja a történelmi folyamatokat és kisujjból vágják az akkor erőviszonyokat, problémákat –üzenném, hogy a abban az évtizedben volt rá élő példa, hogy egyes nemzetek vezetői nem bölcsen a békét pártolva hozták a döntéseiket. Hanem engedtek a nemzeti hevületnek és vakon bele mentek abba, hogy katonailag vegyenek revánsot történelmi káraikért, illetve a próbálták az etnikai problémákat ezáltal megoldani.
  Meg is lett az eredménye: csak üssétek be a googleba: srebrenica, Szarajevó a képek önmagukért beszélnek és a többi aminek nincsen neve csak a ha keresztül utazól a balkánok akkor érzed a bőrödön és látod (hatalmas el aknásítót terület, életképtelen államok stb..stb..).
  Ha Antalék akkor nem így döntenek és arra az inkompetens Fürjre hallgatnak ma valószínűleg mi lehetnék büszkék arra, hogy vissza fogattak europába és mutogathatnák a kihantolt sírokat Szeged mellet, meg talán Sepsiszentgyörgy ja de meglett volna másik fele legyen mondjuk Arad meg Bukarest. A képek alól -amiket kidob a nett- csupán cseréljétek ki a helység neveket a korábbiakra. EZT KIVÁNJÁTOK ÉPPEN AKARATLANUL IS!
  Olvasatok néha töri könyvet is, lássátok folyamatok és ne azt amit szeretnétek látni. Ami talán a legfontosabb tanuljatok belőle és ne csináljátok kétszer ugyan azt a hülyeséget.

 • Kmg422009.12.23 01:15:22

  ..... Lehet hogy van közte legenda, viszont én egyáltalán nem jellemezném olyan nyugodtnak az akkori napok történéseit mint ahogy azt a cikk sugallta.

  Persze érthető hogy nem olyan rég történt és most az EU-ban nagy barátok vagyunk, ezért fátylat rá. Én viszont emlékszek rá és fogok is!

 • Kmg422009.12.23 01:27:20

  Na basszus, begépelek 2000 karakternyi szöveget errefel eltűnik.

  A lényeg hogy a cikk sokat púderezi a történteket. Egyáltalán nem volt ilyen nyugodt és higgadt a légkőr!

  Én szemtanúja voltam amikor 89 december elején a Hajdúhadházán állomásozó két szovjet harckocsidandár megindult a határ felé demonstratíve felsorakozni. Vagy gondoljátok hogy az oroszok tétlenül nézték hogy a Debrecenben lévő 3 harcocsidandárját, Hajduhadházi 2 dandárját és komplett repterét valamint többezer katonáját alig 60 km-rel távolabb román katonák veszélyeztessék?

  Egy percig nem volt nyugodt a légkőr akkor. Főleg Debrecenben nálunk. 20-a körül egész este ment a rádió hogy mikor jelentik be az offenzíva megkezdését. A szomszédunk összepakolt és ugrásra készen állt hogy bármikor elhagyhassa a várost.

  Lehet hogy parádésan haza engedtek pár katonát, de egy magasabb beosztású ismerősünk azt mondta akkor hogy legyünk óvatosak ugyanis megnyitották az MH zárolt készleteket.

  Voltak magyar áldozatai is a történteknek, nem csak Erdélyben hanem Szeged környékén. Haltak meg határvadászok és bizony lőttek le román helikoptert is. Konkrétan tudok egy mosonmagyaróvári fuvarozóról aki eü. szállítmányt vitt át és úgy lőtték ki.

  Kizárt dolognak tartom hogy a magyar katonai vezetés olyan nyugodt lett volna mint azt ahogy utólag elmesélik.

 • dzsugasvili2009.12.23 01:37:11

  Látom páran itt megpróbálják Füréket hülyének beállítani. Pedig minden normális ember tudja, hogyha egy ország lépni akar egy igazságtalan határmegállapítás ellen, akkor annak a legjobb módszere a tevőleges fellépés, és annak a legjobb időpontja az, ha a másik országban zűrzavar van. És igenis elgondolkodtató az is, amit Raffay nyilatkozott tavaly: be kellett volna avatkozni a délszláv háború során a Délvidék északi részén, el kellett volna fogadni az ukránoktól a meglebegtetett Kárpátlaját, és vissza kellett volna venni a Felvidék déli, máig színmagyar részét. Romániából is lehetett volna területet visszaszerezni egészen nyugodtan. Nem az összes elvettet nyilván, de a határmenti részt mindenképpen. Akkora zűrzavarban kisebb gondjuk is nagyobb volt, mint hogy Nagyszalontáért háborút indítsanak. Ugyanez a helyzet a szerbekkel. Szabadka és Zenta miatt nem lett volna abban a helyzetben világháború. Csak hát már akkor is életképtelen népek voltunk, azóta ez meg csak erősödött...

 • chop2009.12.23 02:07:58

  Rohadt blogmotor, hogy nem kuldi el, azert se irom le megegyszer.

 • vdm1012009.12.23 02:56:27

  köszi a 2 cikket, nagyon tüchtig volt!

 • bla1232009.12.23 03:02:37

  Revizio.Biztos lehetseges,de nem vagyok jogasz.Mi lenne ha felfognank.Reszt vettunk egy haboruban amit elvesztettunk.En a politikusainkat hibaztatnam nem a Romanokat. Soha nem szantak eleg penzt egy rendes hadseregre a mai napig.Persze a nemzeti ontudatunkal is baj van.Azert is sincs rendes hadseregunk.Amugy meg minek erolkodni Erdelyben evszazadok ota eltek Magyarok es Romanok.(A haborut csak a kis emberek szopnak meg, a politika meg csak a vallat vonogatna.)Szoval egyutt kell elni, amugy is itt az EU. Ha ugy tetszik mar majdnem vissza vannak csatolva a teruletek:).Jobb lenne a NagyMagyarorszagos matrica ragasztas es karlendites helyett az ottani Magyarokat segitenek az emberek.(Vagy lepjenek be a seregbe ha tultengenek a hormonok.)Tetszett az a hozza szolas,hogy vajon meddig birnak a csataban...

 • Bivalyrobi2009.12.23 03:18:30

  Látom mindenki jártatja a pofáját. Vegyünk példát az albánoktól.Ők gyerekeket csináltak, sokat és gyakorlatilag ezért nyerték meg Koszovót. A románok ugyanezt tették Erdélyben 1918 előtt. Amikor meg eljött az alkalom léptek. Persze minden magyar nőnek kellene szülnie 4-5 gyereket. Más megoldás nincs.
  Más:
  "Mint szövetséges, Románia nem volt korábban a hírszerzés célpontja, ez azonban 1989-re megváltozott"......
  "Keleti György, aki ekkoriban honvédségi szóvivő volt, mára nyíltan beszél arról, hogy számos, románul kiválóan beszélő ügynök indult Romániába és Magyarország aktivizálta helyi informátorait is. "Többet tudtunk Romániáról, mint Ausztriáról" - tette hozzá."

 • Bivalyrobi2009.12.23 03:21:38

  Na persze. Úgy állította be, mintha 1989 előtt nem lettek volna ott magyar ügynökök. Ja persze hirtelen kiképeznek jó sok ügynököt, akik fél év alatt megtanulnak románul bruhahahahah

 • Bivalyrobi2009.12.23 03:31:29

  Plussz: Amíg az oroszok itt voltak sem a románok nem mertek volna támadni, sem a magyarok. Antallnak igaza volt, még akkor is, ha gyávának tűnt a dolog. Kádár tönkre vágta a hadsereget 1956 után(ugye a Rákosi féle MHK:Munkára Harcra Kész katonai kiképzésének volt köszönhető, hogy 1956 nem 1 napig tartott), nehogy a későbbi lázadók bázisául szolgálhasson és teljesen az oroszokra épített (ha Ceausescu sorsát nézzük helyesen látta a helyzetet). Jugoszlávia más tészta, ha a külföld nem segíti a kis népeket, akkor a szerbek győznek. Egy magyar román konfliktusba (ha nincsenek itt az oroszok) biztosan beavatkozott volna Csehszlovákia és Szerbia, és ugye akkor a Tiszántúl is elvész. Szóval sok gyereket kell csinálni az a megoldás..

 • vernarancs2009.12.23 04:25:17

  egyittlakó,

  Talan mert nagy romania nincs viszont nagy magyarorszag meg volt :) Sot romania sosem volt magyarorszag meg kicsit regota VAN. Egyebkent en sem szeretem a nagy magyarorszagos matricat.

 • bla1232009.12.23 06:02:51

  Sajnos meg egy kis tori rank ferne.Lehet ,hogy nem volt nagy Romania,de akkor is voltak a tiszantulon illetve pesten.Es ezert ugy gondoljak,hogy megilleti oket.Es ugy gondoljak,hogy ok mar akkor is a mostani Romania teruleten voltak mikor a Magyarok ide jottek.Az mas kerdes ,hogy mi hamarabb allamot alapitottunk.Majdnem ugy mint a zsidok Izraelt(csak ok jobban csinaltak,meg persze voltak gazdag amerikai nagybacsik).Mi is szalka vagyunk a kornyezok szemeben,mint ok az arabokeban.Tessek tegyel igazsagot.Ja felre ne ertsetek nem a Romanokat vedem(magunkat kritizalom) ,de ami tortenelmet tanitanak elegge keskeny latoszogu.

 • Chaoyang2009.12.23 06:48:40

  x-frazor

  Ez nem tudom mennyire tudatos, vagy csak véletlen?! Nem hiszem... mindenesetre furcsa, hogy ez a liberális lap állandóan ellentéteket akar szítani... kezd hányingerem lenni Tőletek! Menjetek haza, és a saját sebeiteket nyalogassátok szemetek, és sajnáltassátok magatokat az egész világgal, hogy Ti mennyit szenvdetetek, és kérjen tőletek mindenki bocsánot...Ezt szeretitek, meg a szart keverést! Undorító banda!

 • tonchyka2009.12.23 06:53:01

  Többször is cenzúráztak itt az indexen.Vagy ez a szólásszabadság?

 • centurio2009.12.23 07:09:25

  Nem tűnik fel senkinek, hogy itt a környékünkön csak a mi határaink megváltoztathatatlanok. Nézzünk meg már egy 20 éves atlaszt. Az az igazság, hogy mi vagyunk itt a térségben a mindenki balekja. De ez azért van mert sikerült felnevelni egy tutyimutyi, gyáva, élhetetlen generációt. Láthatja mindenki mire megyünk a saját problémáinkkal, nagyapáink, dédapáink egy hegyeset köpnének ránk.És ez nem a háborúról szól, a békében is az tud fejlődni aki képes küzdeni, nem fél a problémáktól.

 • DRtorgyi2009.12.23 07:19:41

  Nem azt mondtam, hogy nem volt közük egymáshoz, hanem, hogy a JNA nem nagyon vett részt a harcokban. Nagy különbség.

 • DRtorgyi2009.12.23 07:24:29

  Üssétek be a googleba, hogy Szarajevó, meg Srebrenica és szörnyülködjetek. Ott nem volt realitás. Hűha. Mintha a szerbeknek lett más volna választásuk. Most viszont van Szerb Köztársaság, az életképtelen a maradék Bosznia és Koszovó, de ahoz a szerbeknek semmi közük. Ahoz képest, hogy mindenki ellenük volt, nem is jártak rosszul.

 • DonnyDarko2009.12.23 08:22:56

  Ha érdekel a gazdaság alapvető folyamatainak működése
  Ha cégeket akarsz irányítani
  Ha politikai karrierbe akarsz fogni
  Ha egy jó napi elfoglaltságot akarsz
  Ha csatlakozni akarsz az eVilág jelenleg legerősebb hatalmához, Magyarországhoz,

  Ha azt akarod hogy legalább egy másik világban revansot vegyél Románián, akkor feltétlen ajánlom az erepublikot.

  Ezen a linken regisztrálhatsz. Megéri, nem fogod tudni abbahagyni..

  http://www.erepublik.com/en/referrer/DonnyDarko

 • treffhetes2009.12.23 08:23:36

  Érdekes. Azon nem gondolkozik el senki, hogy Románia hamarosan schengen tagállam lesz? Lehet odamenni, földet vásárolni, ott élni, családot alapítani. Ebben senkit nem akadályozhatnak meg... És akkor meglesz az "ősi juss" is. Addig csak üres frázis a számítógép mellől való pofázás....

  Szerintem egyébként most fontosabb kérdés a magyarországi termőföldek kérdése. Remélem sikerül elérni a dánhoz hasonló szabályozást. Miszerint az vehet földet aki ott él. Nem pedig a koppenhágai ügyvédek ;-)

  Egyébként a cikk szerintem is fontos.... még többet belőle. Még több szemszögből...

 • Utisz2009.12.23 09:10:08

  „Üssétek be a googleba, hogy Szarajevó, meg Srebrenica és szörnyülködjetek. Ott nem volt realitás. Hűha. Mintha a szerbeknek lett más volna választásuk. Most viszont van Szerb Köztársaság, az életképtelen a maradék Bosznia és Koszovó, de a szerbeknek semmi közük. Ahhoz képest, hogy mindenki ellenük volt, nem is jártak rosszul.”

  „Ott tényleg nem volt realitás.” Igen mert nemzeti disz huszárok lehetőséget kaptak, hogy tegyenek valamit az országukért a saját módszereikkel. Ahogy annak sincsen realitása, hogy a Erdély magyar lakta része vissza kerüljön az anyaországhoz, szerintettek a magyar határ és szász határ közötti románokkal mi történt volna egy ilyen reváns után? Sejthetően az eddig pincébe kussoló nyilas legény és ideológiai örököseik kapva kaptak volna az alkalmon, hogy a nemzeti etnikai össze tétel a „megszentségtelenített” területen rendbe tegyék.
  Aztán amikor ezt mi be fejeztük volna, akkor hirtelen megáll a történelem kereke és ugrunk húsz évet és a románok mellet boldogan élünk egyűt készülünk az EU tagságra és kéz a kézbe egymás fele barátaikén virágot szedünk a réten… és nem azon izgulunk, hogy mikor kapjuk a Román hadsereget a seggünkbe, illetve reggelente a Magyar Nemzetbe az aktuálisan gerilla harcmodorral a hegyekben lelőtt bakáink névjegyzékét olvasgatjuk. Az a háború első része, hogy valamit elfoglalsz általában a könnyebb is mert nálad a meglepetés ereje, de utána meg tartani az a föld darabot….

 • Lord_M_2009.12.23 09:28:16

  amúgy egy igen igen ostoba hozzászólás: sokan nyafognak itt, hogy vissza minden magyarlakta területet ide nekünk most... persze. A hűség városa is ezerszer megbánhatta már, hogy bennünket választott. Ha Ausztriához tartozna, már háromszor annyit keresnének az ott lakók, normálisan élnének, fejlődnének. Most hozzánk tartoznak, és egy töketlen banda irányítása alatt állnak.
  ...

 • Lord_M_2009.12.23 09:29:00

  A Szlovák területeken élőknek azért nem minden magyarnak vágják át a torkát (erős túlzással élek), euróval fizetnek és kissé talán jobb körülmények között élnek. És ha Slota végre eltakarodik akkor meg még jobb lesz. Fene aki tudja talán az ukránok és a románoknál nem ennyire rózsás a helyzet... de nem sokkal lenne nekik jobb ha magyarországhoz tartoznának...

 • Lord_M_2009.12.23 09:29:44

  Lehet engem most kővel dobálni, de biztos megvan annak az oka, hogy a fiatalok jelentős része külföldön szeretne élni és dolgozni és nem itt. És ez nem nemzetellenesség, én is szeretem ezt az országot, csak éppen élhetetlen. És csak rosszabb lesz ha a "visszanekünkmindent" csoport egyszer hatalomhoz jut...

 • ferikefleto2009.12.23 09:33:06

  Én nem tudom (sőt tudom, de nem mondom ki), hogy jelenleg lenne-e reális esély Erdély, illetve bocsánat, csak Székelyföld és a magyarlakta határmenti rész, ja és Kalotaszeg visszavételére, de szívemből beszélek, amikor azt mondom, hogy a reményt soha sem szabad feladni.

 • Lord_M_2009.12.23 09:40:40

  és ezt elfelejtettem : nem lenne egy fikarcnyit sem jobb hogy nem 10 millió ember alkotja magyarországot, hanem mondjuk 13-14...

  mert azt hajlamosak vagyunk kihagyni a képből hogy kapnák egy adag nyugdíjast, rokkantat, rászorulót, igaz pár adófizetőt is... de hol is dolgoznának ?

  pusztán attól nem teremtődnének munkahelyek mert még három millió emberrel többen lennénk.

  ébresztő nagymagyarok, először is ennek a 10 milliónak kéne stabilitást és gyarapodást biztosítani, aztán ha két, két és fél kört verünk ausztriára akkor lehet pedzegetni majd hogy talán az erdélyi magyarok ha hozzánk tartoznának talán jobb lenne nekik is...

  addig ez csak szájhősködés meg a valóság figyelembe nem vétele.

  persze tudom én vagyok a gyávaféreg, nemzetáruló, meg izráel népének talpát nyaldosó szolga... pedig a fenét... csak racionálisan nézem a helyzetünket.

 • sutyerák2009.12.23 10:14:21

  Na,ha Fűr Deutsch Lajcsikámon múlott volna,akkor a magyarországmatrica a zöldkártyacímke helyén elférne.

 • smidgen2009.12.23 10:49:59

  ezen a fórumon mindenki történész és mindenki oktatni akar, itt aztán mindenki világosan lát, az is aki akkor még meg sem született. szánalmas...

 • decsa712009.12.23 11:00:57

  Érdekes volt végigolvasni a kommenteket. Tanulságos. Átéltem szegmenseket abból, ami a cikkben szerepel. Közeli rokonom Temesváron lakott akkoriban. Láttam a mozgósított csapatokat Szilágymenyő miatt... Az átéltek felelevenedtek...
  Akkor sem, most sem értem a nacionalizmust, a nacionalistákat. Harcolni a semmiért, azért hogy meghalljanak emberek? Ordibálni, hogy mocskos oláh, mocskos tóth, mocskos cigány... BLA-BLA-BLA.
  Ők is érző emberek, olyanok, mint mi. Osztálytársaim idegszanatóriumban kötöttek ki 89 miatt, mert lőttek (vagy meghalnak), ki az a hangoskodó, szájhős, aki most a kényelmes világából válallná ezt az ódiumot? senki.
  Mint erdélyi örülök, hogy nem jöttek a magyarok, mert azzal pontot tettek volna az akkori folyamatra, mert írmagunk sem maradt volna. Ugyanez igaz a nagy Magyarországozásra, az ott élőknek tesznek rosszat vele. Belegondol ebbe valaki? kötve hiszem, hiszen a politika lényege a heccelés. Vegyünk példát az északiakról, vagy más stabil demokráciákról, ahol szintén sok nemzetiség él. Adjuk meg nekik a teljes jogot (pl cigányok), mutassunk példát, és a mieink is megkapják azokat...
  Visszatérve 89-hez. Temesváron még forradalom volt. Bukarestben már nem. Átmentették a hatalmat egy tisztáldozattal. Érdemes elolvasni Pacepa Vörös horizontok c. könyvét. Abban szerepel az egésznek a forgatókönyve.
  Szerencsére változott azóta a helyzet, és ha lassan is, de eljön az az időszak, mikor az erdélyi kisebbségek (magyar, szász, sváb, ruszin, cigány, örmény,…sokan) is nyugodtan élhetik a mindennapjaikat, anélkül, hogy az anyaországból bárminemű beleszólás lenne.
  Nyugodtan lehet kritizálni a gondolataim, úgysem változik meg.

 • A Nép - Te vagy!2009.12.23 11:12:50

  decsa71:

  Tökéletesen egyetértek. A legtöbben itt össze-vissza képzelegnek, álmodoznak, fogalmuk sincs miről beszélnek. Itt-ott hallottak valamit, fölcsipegettek ez-azt és azután a ki ilyen, ki olyan természetű vágyakozásai közé illeszti alakítgatja a szájíze szerinti népmesét és közben gyalázza a másik szájíz szerinti szintén alaptalant. Csoportterápia, nem túl hatékony, sőt.

  Ami azt illeti átmentés nem csak Romániában volt, hanem más formában – mint ahogy az előző közös rendszer formája is más volt – nálunk is. Nem akarom mégegyszer idetenni a linket (vannak akik emiatt nagyon megszólnak) amiből azt hiszem elég jól látható ennek a lényege, meg, hogy mi folyik azóta is, de megtalálható följebb. Neked például tetszeni fog, mert érezhető, hogy demokrata vagy, és józan.

 • Klájd2009.12.23 11:21:34

  a sok hülye nyivákoló senkiházinak csak annyit, hogy akkor felesleges volt a második vh-ban harcolni a németek ellen (főleg az amcsiknak),hiszen ott meg is lehetett halni, meg a fiaikat is elvesztíthették.
  Felesleges volt minden forradalom, háború, hiszen ki tudja azt az elején, hogy sikeres lesz-e,ő nem hal-e meg.
  Idióta egy hozzállás..

 • Pistor2009.12.23 11:29:11

  Lord:-)A hűség városában jobb magyarnak lenni,mivel itt élni olcsóbb...A városból,és környékéről (60.000lakos)8.000 ember dolgozik kint hivatalosan.Feketén kb,10-12.000 ember jár még ki.Más.A magyar határőrség kiválóan működött 89-90-91-ben,én pl. 5x voltam a volt Jugoszláv határon,mint határőr.Sopronból vezényeltek le,mivel a laktanya első lépcsős volt.Ha riadó volt,akkor 30 percen belül már úton voltunk délre.Felsőszölnök,Bezenye,Dedeskecskés,Tornyiszentmiklós..stb.Szép környékek voltak...

 • DRtorgyi2009.12.23 12:18:23

  Adjuk át decsa71 - et Romániának, hogy jót tegyünk vele.

 • DRtorgyi2009.12.23 12:20:23

  Lord_M_

  A fiatalok jelentős része egy szót sem tud semmilyen nyelven sem és nem is megy külföldre magától. Érdekes nem? Állítólag ott szeretne élni, de nem tesz érte semmit. Szeretni persze lehet.

 • DRtorgyi2009.12.23 12:23:45

  Utisz.

  Éppen arról írtam, hogy a valóságot nem kell az ideológiai harc alá rendelni. Tudom, hogy így csinálják a kedvenceid is, de azért ne kövesd őket mindenben. Te sem örülnél, ha holnap oszkó péter fejével ébrednél a nyakadon.

 • decsa712009.12.23 12:30:34

  ferikefleto: Esetleg Kalotaszeg? A többi több ezer magyarral mi van, akik szórványban laknak? Csángók, akik szigetekben élnek? Komolyan kérdem, Tisztában vagy azzal, amit mondasz? Szórványban éltem, tudom mit mondok. Menj oda, lakj kicsit köztük, rögtön nem a tömbmagyarság lesz a fő kérdés. Azt mondom hagyni kell Őket, okos értelmes emberek, akik tudják hogyan kell ott élni.
  Shengen megoldás egy jó nemzetiségi politikával. ezen kell gondolkozni, nem a csatolgatásokon. 100 éve meghoztak egy döntést, el kell már fogadni!

 • Kmg422009.12.23 12:32:33

  A határok mindig változnak. A legtöbb becslés szerint 2030-ra legkésőbb 2040-re az Unió teljesen életképtelen lesz és felbomlik vagy több részre szakad. Ki tudja hogy a határok meddig lesznek stabilak, elvégre történelmi ciklust tekintve 20-30 év az nem számottevő.
  Bolond aki azt hiszi hogy mától fogva minden megállt és ezentúl semmi sem változik, se az időjárás, se az emberek se a politika és a határok az bolond.

  1918-ban ha valakinek azt mondják hogy az emberiség nem tanult a hibaiból és alig 20 év múlva a fia egy sokkal nagyobb háborúban fog harcolni valószínűleg nevetett volna egyet. 45-ben egy amcsi se hitte volna hogy egy napon rajongani fognak a japán autókért.

 • agadou2009.12.23 12:38:25

  Karchy, 2009.12.22 21:51:48

  Köszönöm a biztatást. Lenne mit rendbe tenni. Az biztos, ha valamit el szeretnénk érni nem elég álmodozni és főleg nem meggondolatlanul hősködni.

 • Lord_M_2009.12.23 13:05:13

  DRtorgyi : árnyaljuk a képet. Lehet hogy a fiatalság nagy része nem beszél semmilyen idegennyelvet... köszönve ezt annak hogy nem akarnak tanulni, de azért azt nem mondanám hogy nem érvágás az a néhány száz, néhány ezer külföldi munkavállaló. Csak a saját környezetemben két három tucat ember az aki kivonult valahová máshova (Anglia, Belgium, Németország, Ausztria, (ez pár embernek fájni fog) Szlovákia területére). Vannak még az Usa-ban, Skóciában, Finnországban is olyanok akiket gyerekkorom óta vagy akár a gimiben ismertem. Azt meg nem gondolom hogy kivételesen szerencsés lennék hogy pont őket ismerem. és nincs éppen túl nagy ismerettségi köröm sem.

  és annak fényében hogy kb 3 millió ember dolgozik aktívan ebben az országban, úgy minden 1000 távozó érvágás...

  De te is jól megragadtad a lényegét a mondanivalómnak. csatolják vissza a területeket és csináljuk meg a 13 millió koldus országát. "gyerünk, csináljuk meg, ezaz" ...

 • Utisz2009.12.23 13:05:36

  Abban igazad van, hogy egy ideológia alá rendeltem be, de nem valóságot hanem a nem létező képzelgést. A fórumon elindult egy irány, hogy mi lett volna ha… támadunk nyerünk és miénk lesz a főnyeremény, JACK POT, bankot robbantunk, Erdély vissza, Románok meg a föld alá. Én pusztán a saját szempontomból, világ nézetem alapján leírtam, hogy mi lett volna szerintem a reálisabb következménye ezeknek a forgató könyveknek. Még hozzá nem úgy, hogy elképzeltem egy szép mesét, hanem párhuzamot vontam egy sajnálatosan megtörtént esemény láncolattal, ami tudjuk hová vezetet. A képzelgésnek és a megtörtént eseményeknek ugyan azaz alapja: kompromisszum képtelen, nacionalista, sérelem alapú politika.

 • Utisz2009.12.23 13:20:32

  Amúgy honnan jön ez az Oszkózás? Baloldali vagyok rögtön mert minden fajta agressziót elutasítok? Jobboldali érzelmű ember ilyet már nem is tehet?

 • tlvajferi2009.12.23 13:24:42

  SECNIR és AGADOU
  örülök, hogy még vannak értelmes magyarok, egyet lehet érteni a leírtakkal

  de inkább tekintsünk a jövőbe
  azt nem mondom, hogy hazánknak jelenleg nincsenek a szomszédok között ellenségei, de nagyobb baj az, hogy vannak belső hazaárulóink: a kormány, az állami hivatalnokok egy része, az országgyűlés jelentős része

  magyarul, ha valaki nem érti:
  a felto lenullázat hazánkat, offshorgordon pedig feladta az utolsó kenetet!

 • DRtorgyi2009.12.23 17:57:54

  Utisz

  Csak egy példa volt. Lehetne szollár vagy dávid is. Egykutya. Nem baloldali vagy, hanem naív. Látod az igazi baloldaliak nem naívak, hanem tömik a zsebüket ezerrel. Csau is ezt csinálta, amíg le nem lőtték.

 • DRtorgyi2009.12.23 18:02:40

  Mondtam én, hogy nem érvágás? Mondjuk, hogy Szlovákiába minek megy valaki, azt nem nagyon értem. Még sokkal rosszabb, mint itt.

  Sőt, még rosszabb a helyzet, hiszen a mostani a kormány által mesterségesen visszafogott gazdaság miatt sem jönnek ide külföldiek. Pedig ez egy uniós országba természetes lenne.

  Egyébként milyen 13 millió koldusról beszélsz?

 • DRtorgyi2009.12.23 18:08:55

  20 éve még éltek Csauék, de már Targovistében voltak.

 • Utisz2009.12.23 19:24:56

  Naivitás azt hinni, hogy katonai vagy diplomáciai erővel Erdély valaha is magyar fennhatóság alatt fog tartozni. Pontosítok kivitelezhető lenne, volt már rá példa, hogy nemzetek erőszakkal vissza szereztek ilyen jellegű területeket: csak megérné?
  A másik naivitás azt hinni, hogy Magyarországnak van bármi bele szólása világ alakulásába és ezen keresztül a saját sorsát alakító tényezőkbe: a franciák, németek, angolok azon keseregnek, hogy a töredéke a hatalmuk a korábbi évtizeddel ezelőttihez képest. Akkor nekünk milyen hatalmunk van? Ergo számunkra minden külső adottság és vagy alkalmazkodunk hozzá vagy továbbra is tesznek a fejünkre ahogy eddig is. Ha voltál már valaha hosszabb ideig külföldön (nem mint turista) akkor érted miről beszélek, senkit nem érdekel a nemzeted az számit ki vagy.
  Ami viszont nem naivitást hanem realitás: egy épülő bővülő EU, ahol egyes nemzeti kisebbségek önálló autonóm területet kaphatnak „hosszútávon esetleg”, lásd most a vajdaságban is elindult valami, nem a legidillibb jelenleg de legalább elindult valami. Ez a maximum amit elérhetünk: de ezt is csak akkor, ha józanul gondolkodunk és barátként tekintünk a szomszédokra nem pedig ellenségként. Ismét pontosítok: ha szomszéd tekint ránk és a nemzeti kisebbségekre barátként társként, akkor évek szorgos munkájával elérhető egy ilyen eredmény, különben csak a fityiszt kaphatjuk az orrunk alá. Mert nem mi a akaratunk dönt! A fityiszt következményeit pedig nem mi fogjuk megérezni, hanem a határon túliak!

 • DRtorgyi2009.12.23 19:32:42

  Csak úgy barátként nem szabad tekinteni a szomszédokra, abból mindig gáz van. Jugoban is barátként tekintettek a szomszédra, mert kötelező volt, aztán mi lett belőle.

  Úgy kell tekinteni rájuk, ahogy megérdemlik, ennek tényleg van eredménye, ahogy a magyar román kapcsolatok is bizonyítják. Most már egészen jó a helyzet, csak néhány maszop szavazóra kellene rászólni, hogy a románok nem az ördögtől/Orbántól valók és nem akarják tőle elvenni a jóléti rendszerváltás vívmányait.

 • DRtorgyi2009.12.23 19:33:26

  Basescu = szőlőbányák

 • Ralph Cifaretto2009.12.23 20:50:36

  A cikk nagyon tetszett, érdekes és elgondolkodtató volt!

 • decsa712009.12.24 06:55:59

  Utisz: Ott a pont. Végre egy mérsékelt, normális hozzászólás.
  Kíváncsi vagyok vezetőink (nem pártjaink!!!!) figyelik, olvassák a hozzászólásokat, illetve kíváncsi lennék arra a véleményükre, ami nem nyilatkozat része :-)
  Kellemes ünnepeket mindenkinek.

 • Pistor2009.12.24 08:05:25

  Pár évvel ezelőtt sok magyar üzletember,kezdett el vásárolni földeket,kisebb üzleteket Romániában.(Akkoriban még volt gazdasági különbség a két ország között)A román belbiztonsági szolgálatok fokozottan figyelték az akciókat,persze ez természetes is egy normális államban...Mivel ugrás szerűen megnőtt a nyílt,vagy bújtatott magyar tőke.Természetesen itt az erdélyi terjeszkedésről írok.Ezeket az akciókat pár jól irányzott törvénnyel megakasztották.Nálunk bárki (külföldi)terjeszkedhet,és vannak faluk,ahol több a külföldi lakos mint az őslakosság.Ez a cikk nem idegengyűlöletről szól már itt leszögezem,hogy elejét vegyem 1-2 ember ebben a témában várható cikkét:)Szóval pénzzel ,és erős gazdasági háttérrel lehetne területet szerezni,persze ez is csak elméleti...Izrael megtette,szegény arabok későn eszméltek...

 • Pistor2009.12.24 08:06:44

  Boldog Békés Karácsony az összes olvasónak

 • iciny2009.12.25 23:01:32

  Miért beszélünk olyan keveset a romániai forradalomól? Rövid volt és eredményes.Hivatalból nagyon sokat jártam előtte is és azóta is Romániában.Ha a forradalom nincs, ma is kilométe reket mehetnénk bevetetlen földek mellett nem látva egy állatot sem.Ma meg kell nézni a földeket és az udvarokat a falvakban.Ugyanez vonatkozik Erdélyre is. Hála az Urnak jobban állnak mint mi sok tekintetben.Igaz ott nem volt államadósság szinte semmi és nem lopták el a félországot.

 • DRtorgyi2009.12.27 08:35:58

  1989 - ben nem volt államadósság, de ennek komoly ára volt. Hiszen az adósságot nem a bevételek növelésével, hanem a kiadások drasztikus csökkentésével érték el. Ismerős módszer, nem? Persze ez akkor volt, ma Romániának 80 - 100 milliárd $ adóssága van. Ugyanúgy csak külföldi segítséggel tudják elkerülni az államcsődöt, mint Magyarország.

 • DRtorgyi2009.12.27 21:39:01

  Illetve fizették vissza.

 • margit112009.12.28 12:45:27

  Pontosítás:
  A Románia elleni katonai rádiófelderítés megkezdése - szokatlan módon - alulról jövő kezdeményezés eredménye volt (2.Csfség./Ref.Szolg./hdm.o). A katonai felsővezetés akkor csak tétovázás után és hallgatólagosan járult hozzá. A korabeli irattári anyagok bizonyára alátámasztanák a fenti állítást (minősített intézkedések és parancsok).

 • Landauer Szilárd2010.12.10 13:53:34

  Buna Ziua !

  Domnule, intelege cineva ce scriu eu aici ?
  Astia vorbesc despre ceva de care habar nu au. Au vazut revolutia si Romania din partea cealalta a hotarelor. Ce revizie, care Ardeal ? Maghiarii nu mai sunt amjoritari de mult. Vor inca 7.000.000 de locuitori din care 5.000.000 sunt romani si 280.000 alte nationalitati ? Armata maghiara sa fim serosi, practic ne exista. Nu ca a Romaniei ar fi cine stie ce puternica, dar nu aveau nici o sansa. pe de alta parte, hai sa fim seriosi, aceste lucruri nu se decid nici la Budapeta, nici la Bucuresti. Marile puteri nu ar fi acceptat sa ceva, niviodata, si ar fi murit o droaie de oameni, asa cum ar muri si acuma, daca Jobbik ar incepe vreo actiune. La Tg Mures, de cand a deschis boul ala de Szegedi Csanád birou, numai probleme genereaza. ia mai lasati-ne in pace si vedeti-va de treaba voastra, ca nici noi nu ne amestecam in politica de la Budapesta.

 • Landauer Szilárd2010.12.10 13:55:10

  Buna Ziua !

  Domnule, intelege cineva ce scriu eu aici ?
  Astia vorbesc despre ceva de care habar nu au. Au vazut revolutia si Romania din partea cealalta a hotarelor. Ce revizie, care Ardeal ? Maghiarii nu mai sunt amjoritari de mult. Vor inca 7.000.000 de locuitori din care 5.000.000 sunt romani si 280.000 alte nationalitati ? Armata maghiara sa fim serosi, practic ne exista. Nu ca a Romaniei ar fi cine stie ce puternica, dar nu aveau nici o sansa. pe de alta parte, hai sa fim seriosi, aceste lucruri nu se decid nici la Budapeta, nici la Bucuresti. Marile puteri nu ar fi acceptat sa ceva, niviodata, si ar fi murit o droaie de oameni, asa cum ar muri si acuma, daca Jobbik ar incepe vreo actiune. La Tg Mures, de cand a deschis boul ala de Szegedi Csanád birou, numai probleme genereaza. ia mai lasati-ne in pace si vedeti-va de treaba voastra, ca nici noi nu ne amestecam in politica de la Budapesta.

 • Choossie2011.01.10 14:41:59

  Az nem rendszerváltás volt, hanem MÓDSZERVÁLTÁS!

 • hadmer12012.03.13 06:15:17

  Minden nacionalista szándék nélküli megjegyzés.

  Amikor, igaz hogy egy páncélossal az is román volt, átléptük a határt, megjegyeztük, hogy a II. világháború óta magyarok katonák páncélossal nem jöttek be erdélybe.

 • hadmer12012.03.13 06:15:31

  Minden nacionalista szándék nélküli megjegyzés.

  Amikor, igaz hogy egy páncélossal az is román volt, átléptük a határt, megjegyeztük, hogy a II. világháború óta magyarok katonák páncélossal nem jöttek be erdélybe.

Aki a hasát szereti, Máltán boldog lesz

Ahol aranyló erődvárosok és nyúlpörkölt várja.

Rémálom vagy nyaralás?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!