A gyanúsítottak roma származásáról ír Gyurcsány

2009.02.09. 11:12 Módosítva: 2009.02.09. 12:01
A veszprémi eset drámai következményekkel járhat, írja blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki több rendőrt ígér.

"Kit érdekel ilyenkor, hogy az elmúlt tíz évben a felére csökkent a gyilkosságok, emberölések száma Magyarországon, hogy az emberölések felderítési mutatója 95 százalék, az egyik legjobb Európában. Kit érdekel a statisztika, amikor brutális emberölés rázza meg az országot" – írja hétfőn délelőtt megjelent blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azután, hogy vasárnap éjfél után egy veszprémi szórakozóhelyen halálra sebesítették Marian Cozma román kézilabdajátékost. A segítségére siető veszprémi csapattársait is súlyosan bűántalmazták, már túl vannak az életveszélyen.

A miniszterelnök úgy fogalmaz, hogy "az áldozat egy jól ismert és példaképpé emelkedett sportoló, egy város hőse, miközben az elkövető vélhető roma származása még tovább feszíti a társadalmi ítéletek és előítéletek egyre fojtogatóbb hálóját". Az eset emiatt "még drámaibb társadalmi következményekkel jár".

Gyurcsány szerint egyrészt "fogy az értő, nyugodt, elemző szavak magyarázó ereje és társadalmi tere", másrészt "növekednek az indulatok". "És ahol megjelenik az indulat, ott nagyjából vége a nyugodt számvetésnek és cselekvésnek. Hősök és bűnbakok, áldozatok és romlott bűnözők vannak együtt ebben a tragikus képben" – írja.

A miniszterelnök több rendőrrel, több eszközzel, nagyobb megbecsüléssel lépne fel az erőszak ellen, nehogy kezelhetetlenné váljon.

Gyurcsány a bejegyzése végén kitér arra, hogy a három áldozat – egy román, egy szerb és egy horvát játékos – egy magyar csapat sikeréért küzdött. " Bár most nem ez a legfontosabb, nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem: vajon az árpádsávos zászló alatt masírozó szélsőségesek ezt is értik-e?" – tette fel a kérdést.

A cigányozó miskolci rendőrkapitány felfüggesztése, majd visszahelyezése után Gyurcsány általánosságban elítélte azt, aki cigányozik. Pásztor esetében mindössze arra szorítkozott, hogy ő magánemberként nem nyilvánít véleményt, miniszterelnökként viszont köteles elfogadni az országos rendőrfőkapitány megállapítását, miszerint Miskolc első rendőre csak tényeket közölt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport