Heves polgármestere nekiesett a cigányoknak

2009.02.09. 15:52
Nyílt levélben támadta meg Heves város polgármestere a település cigány kisebbségi önkormányzatának vezetőjét. Csáki Zsigmond szerint a kisebbségi önkormányzat a felelős, mert szombaton rendőrökre támadtak a városban.

"Tisztelt Elnök Asszony! Mélységesen megdöbbentett a hétvégén történt események, ahol a város rendőreit érte támadás. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy Magyarország jogállam, ahol mindenki köteles betartani a törvényeket! Okunk van feltételezni, hogy nem véletlen, hogy körözött bűnözőket bujtatnak, valamint az állam képviselőire támadnak. Úgy vélem, hogy Önnek személyes felelőssége van ebben az ügyben! Az Önök kisebbségi önkormányzatának szerepe jelentős abban, hogy a törvények betartásra kerüljenek!" - így kezdődik Csáki Zsigmond (Fidesz) polgármester nyílt levele, amit városa cigány kisebbségi önkormányzatának vezetőjének, Balogh Jánosnénak írt.

Hevesen szombaton egy 20-30 fős csoportok botokkal és kerti szerszámokkal támadt rendőrökre. A járőröket egy tömegverekedéshez hívták ki. Állítólag azért támadtak a rendőrökre, mert néhány nappal korábban egy körözött személyt kerestek a környéken, és ezért akartak bosszút állni. Végül a járőrök erősítést hívtak, és elfogták az erőszakoskodókat, és akorábban keresett körözött illetőt is. A szombati híradásokban nem volt szó az elkövetők származásáról, sem a kisebbségi önkormányzat bármilyen érintettségéről.

Csáki Zsigmond felháborodott levelében az önkormányzati vezetőn kéri számon, hogy miért bújtatnak a romák körözött személyt, miért támadnak rendőrökre. Kérdéseit a polgármester ezzel az általánosítással fejezi be:"Hogyan számítsunk az együttműködésre, ha a roma kisebbség tagjai a törvényeket sem tartják be?"