Öt évet kapott az 56-os tatai sortűz vádlottja

2009.02.09. 22:02
Jogerősen öt év börtönre ítélte hétfőn a Legfelsőbb Bíróság Korbely János nyugdíjas ezredest, mert az 56-os forradalom alatt tatai forradalmárokat ölt meg.

Korbely János nyugdíjas ezredesnek le kell ülnie öt éves börtönbüntetését, áll a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfői jogerős ítéletében. Korbelyt 1956-os tetteiért 2001-ben az LB már egyszer elítélte, ám a vádlott az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte. Ott ugyan szeptemberben sikeresen fellebbezett, ám az LB mégis jóváhagyta az eredeti magyarországi ítéletet.

Korbelyt azért ítélték el, mert az 56-os forradalom idején tűzparancsot adott ki a tatai forradalmárok ellen, illetve személyesen végzett a forradalmárok vezetőjével. 1956 október 26-án Korbely 15 fegyverese élén a tatai rendőrkapitányságot akarta visszafoglalni.

Strasbourgban az európai bíróság azért mentette fel Korbelyt, mert álláspontjuk szerint a gyilkosság elévült. Az LB azonban emberiesség elleni bűncselekménynek tekinti tettét, ami viszont nem évül el. A strasbourgi ítélet szerint amikor Korbuly megölte a forradalmárok vezetőjét, akkor az áldozat ismeretlen szándékkal nyúlt saját fegyveréhez. A magyar bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy az áldozat átadni készült a fegyverét. E fontos különbség miatt számít nem gyilkosságnak, hanem emberiesség ellenes bűnnek Korbely tette.