Fidesz: Nő a cigányok által elkövetett bűncselekmények száma

2009.02.10. 17:24 Módosítva: 2009.02.10. 18:12
"Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik" – áll a Fidesz elnökségének kedd este kiadott közleményében.

"Ma Magyarországon romokban hever a közbiztonság – áll a Fidesz elnökségének közleményében. – Tűrhetetlen, hogy a kormány nem tudja és nem is akarja garantálni az emberek életének, családjának és vagyonának biztonságát, a védelem mindenkit megillető jogát."

A Fidesz elnöksége szerint a brutális bűncselekmények számának drámai emelkedése újabb területen tette világossá, hogy a kormány kudarcot vallott, és mielőbbi távozása nélkül a közbiztonság nem állítható helyre Magyarországon.

A Fidesz 60 új rendőrörsöt és háromezer új rendőrt akar. "A dolgok nem mehetnek így tovább, itt az ideje az őszinte egyenes beszédnek – áll a közleményben. – Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik. Követeljük, hogy a kormány a bűnelkövetők származás alapján való mentegetése helyett kerítse kézre az elkövetőket, és biztosítsa az áldozatok jog- és érdekvédelmét."

Farkas Flórián, a Fidesz cigány származású országgyűlési képviselője az elnökség közleményéről ugyan nem tudott, de a kérdésről néhány hete Orbán Viktor pártelnök is egyeztetett vele. Farkas úgy látja: az utóbbi időszakban valóban nőtt a bűnelkövetők száma, de ez szerinte arányos az egész magyar népesség körében növekvő bűnelkövetői hányaddal.

Farkas szerint ennek az az oka, hogy Magyarországon a baloldali kormányzat idején összeomlott a közbiztonság, egyes területek állományából hiányoznak a rendőrök, a kormány elvonta a pénzt a roma integrációs programokból.

Arra a kérdésre, hogy honnan vannak adatai, Farkas azt válaszolta: az adatok szubjektívek, de járja az országot, és a közvetlen találkozásokból vont le statisztikai következtetéseket.

A Marian Cozma meggyilkolásának estéjén tartott veszprémi demonstráción a város fideszes polgármestere – kivívva a hallgatóság dühét – úgy foglamazott: "Nem számít, milyen kisebbséghez tartoznak a véres bűntett elkövetői, mert a bűnösök is elsősorban magyarok".

Csáki Zsigmond, Heves fideszes polgármestere ugyanakkor hétfőn levelet írt a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének, amelyben – egy rendőröket ért inzultus kapcsán – úgy fogalmazott: "Önök a jogaikra hivatkoznak, miközben a kötelességeikről elfeledkeznek. (...) Az Önök kisebbségi önkormányzatának szerepe jelentős abban, hogy a törvények be legyenek tartva. Nem tudjuk elfogadni azt a hivatkozásukat, hogy szegénységi bűnözésről van szó. Semmilyen szegénység nem adhat okot arra, hogy megtámadják a Magyar Köztársaság Rendőrségének állományát!"