A morális válság emlegetése kizáró ok az MDF-ben

2009.02.11. 11:42 Módosítva: 2009.02.11. 13:36
Politikai ellenségként kezeli az MDF korábbi ifjúsági partnerét. Több, az elmúlt napokban hozott kizáró határozat egyen szövege szerint már az IDF-es múlt és egy kritikus hangú nyilatkozat elég ahhoz, hogy bárkit megfosszanak az MDF-es párttagságtól.

Nagyüzem van az MDF fegyelmi bizottságaiban, sorban teszik ki a pártból azokat, akik korábban a Dávid Ibolya pártelnökkel szembeszálló Almássy Kornél csapatához tartoztak.

Az Index információi szerint az utóbbi időszakban első fokon döntés született Lasztovicza Gábor, az IDF elnöke, Hegedüs Máté, az IDF alelnöke, Balla György, az MDF Somogy megyei elnöke és Huber Szebasztián, az MDF budapesti választmányának alelnöke kizárásáról.

A kizárásokat rendszerint azzal indokolták, hogy az érintettek részt vettek az IDF 2008. december 13-án megtartott tisztújító országos gyűlésén elfogadott politikai nyilatkozatot „létrehozásában". A Miénk a jövő címmel közzétett írás arról értekezett, hogy „az MDF vezetése politikai és morális válságba sodorta a pártot. A tisztújítás jogilag és morálisan egyaránt megkérdőjelezhető körülményei ... a széthúzás szellemét hozták a pártba."

A nyilatkozat szerint „az MDF jelenlegi vezetése politikailag és morálisan elfogadhatatlan döntést hozott" az adótörvény csomag támogatásával. A nyilatkozat szerint „az MDF jelenlegi kétes politizálású és kérdéses legitimációjú vezetése" nem adhat ultimátumot a tisztújítás folyamatába történő beavatkozással.

Az egyenszövegezésű kizáró határozatok szerint az IDF-esek cselekedete a párt alapszabálya szerint súlyos fegyelmi vétségnek minősül, mert „más politikai szervezetek, vagy politikai ellenfelek gyűlésein" „nyilvánosan a párt elfogadott politikájával, testületi döntéseivel szemben" foglaltak állást.

Az előre beígért kizárások lendületére jellemző, hogy az Index információi szerint az egyik esetben az sem jelentett akadályt az Országos Etikai és Fegyelmi Bizottságának fegyelmi tanácsa a kizárás megtárgyalására, hogy az eljárás alá vont politikus a tárgyalás idején éppen sebészeti műtéten esett át. Az Árpásy Endre által vezetett testület ennek ellenére Huber Szebasztián távollétében meghozta a kizárásról szóló határozatát.