Ölre mennek a szocialisták az alelnöki helyekért

2009.02.11. 11:35 Módosítva: 2009.03.11. 17:14
Juhász Ferenc, Hiller István, Ujhelyi István: az MSZP-s elnökhelyettes és a két alelnök közül két ember biztosan bukik a szocialisták márciusi kongresszusán, ahol Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter és Szekeres Imre viszont biztos megőrzi pozícióját, Lamperth Mónika pedig (hála Szekeres és Hagyó Miklós együttműködésének) újat kap: vagy elnökhelyettes lesz, vagy alelnök. Mesterházy Attila szintén sikeresen aspirál alelnöknek.

Szakít a már-már hagyománnyá váló egyszemélyes jelölési gyakorlatával az MSZP a márciusi kongresszuson, ugyanis a szűk vezérkar hat helyére jelenleg legalább hét ember aspirál. Mivel a főnököt senki nem hívja párviadalra, Gyurcsány Ferenc elnöki széke biztosnak látszik, így a két elnökhelyettesi, illetve a három alelnöki poszt körül kerekedik némi tumultus. Az előbbiekért Szekeres Imre és Juhász Ferenc, a két jelenlegi elnökhelyettes, valamint Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője mérkőzik majd. Az utóbbiakat Kiss Péter, Hiller István és Ujhelyi István próbálja megtartani, és új versenyzőként starthoz áll Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes, illetve még az, aki alulmaradt az elnökhelyettesi küzdelmekben.

Szekeres Hagyóval repül kötelékben

Ami az elnökhelyettesi meccset illeti, afelől senkinek sincs kétsége, hogy Szekeres Imrét nem billentik ki jelenlegi pozíciójából, így érdemben Juhász és Lamperth feszül majd egymásnak. Ugyan forrásaink szerint Juhász optimista, mondván, akárcsak a 2007-es tisztújításon, most is ő fut be a legtöbb vokssal. (Emlékeztetőül: akkor Juhászt 535 szavazattal választották meg, Szekeresnek pedig 494 támogatóra futotta.) Igaz, közben Juhásznak nem sikerült területi bázist építeni, pontosabban meggondolta magát, és el sem indult Szabolcs-Szatmár-Bereg megye elnöki posztjáért. Ez persze forrásaink szerint nem oszt, nem szoroz esélyeit illetően, hiszen a megyében regnáló Veres Jánost valószínűleg még Gyurcsány Ferenc sem tudta volna lenyomni, mármint fénykorában.

Az több aggodalomra adhat okot Juhásznak, hogy az eredendően Szekeres-emberként számon tartott Lamperth komoly támogatói bázisra talált, mégpedig a mintegy 650 fős kongresszus legnagyobb küldöttcsoportját delegáló Budapesten. Az Index információi szerint a háttértárgyalásokat hivatalosan bonyolító Burány Sándor fővárosi elnök és Molnár Zsolt budapesti alelnök rábólintott Lamperth (és Szekeres) támogatására. A párt mindenesetre úgy sejti, hogy a kulisszák mögött Szekeres egyezett meg a fővárosi szocialisták urával, Hagyó Miklóssal. Az alku lényege: Lamperth támogatásáért cserébe Szekeres segít a főpolgármester-helyettes embereit (lásd: Tüttő Kata, Bárándy Gergely) belobbizni az országos elnökségbe. Hogy aztán a kongresszuson valóban egységesen mozdul-e Lamperth ügyében Budapest, az azért kérdéses, hiszen az Index információi szerint például a XII. kerületi szervezetben nem aratott osztatlan sikert a paktum, noha itt Hagyó az elnök.

Kiss nem ideges

Az mindenesetre biztosra vehető, hogy az elnökhelyettesi tusában alulmaradó Juhász vagy Lamperth lecsorog az alelnöki versenybe, így három posztért öten tusakodnak majd. Kiss Péter valószínűleg nem ideges a megmérettetés elött, ezt jelzi, hogy amíg mindenki bőszen igyekezett helyi és területi pártpozíciókat elcsípni, addig a kancelláriaminiszter simán nem indult újra Vas megye elnöki posztjáért. Egyébként tehette, az MSZP Baloldali Tömörülés nevezetű platformja épp a hétvégén emelte ellenszavazat nélkül újra elnökké, márpedig ez a társulás a mintegy 28 ezer regisztrált párttag több mint 10 százalékát tömöríti. Így mindenki biztosra veszi, hogy Kiss (mellesleg a kormány második legerősebb embere) újrázhat alelnökként.

Juhász elvérezhet

Ahogy forrásaink szerint afelől sincs sok kétség, hogy az egyik lebukó elnökhelyettes-jelölt szintén alelnöki pozíciót kap, már ha Lamperth Mónikának hívják. Információink szerint ugyanis Juhász esetében nem működik automatikusan az MSZP-ben bevett kárpótlási elv. Emlékeztetőül: amikor 2007-ben valóban ő söpörte be a legtöbb szavazatot, mint elnökhelyettes, akkor teljes súlyával tolta a miniszterelnök pártelnök. Az eredeti elképzelés szerint Juhásznak ügyvezető elnökké kellett volna avanzsálnia, ám ő az utolsó pillanatban kibújt ezalól, így Gyurcsánynak, ha presztízsveszteség nélkül akarta megúszni bizalmi embere retirálását, mindenképpen a elsőszámú, a pártszervezésért felelős elnökhelyettesé kellett emeltetnie.

Csakhogy az utóbbi két évben Juhász félreállt legfőbb feladata elől, így elmaradt az MSZP társadalmasítása (a szocialisták a helyi szervezetek segítségével a civil szervezetekből, a vállalkozókból, stb. szőttek volna baloldali hálót), illetve a hivatalosan emlegetett 28 ezres taglétszám valójában közelebb áll a 20 ezerhez. Ráadásul Juhász nem számíthat komoly támogatásra: többek között nem segíti (legalábbis jelenleg) Gyurcsány, a vezérkar, és Budapestet sem érdekli.

Hiller jó, ha elnökségi tag marad

A fővárosnak egyébként a jelek szerint Hiller sem fontos, számos forrásunk szerint az alelnök örülhet, ha, gyakorlatilag az alapérték bizottság elnökének szóló formális tisztelet miatt, tagja maradhat az országos elnökségnek. Emlékeztetőül: a 2007-es tisztújításon Hillert 466 szavazattal választották meg alelnöknek (Kiss 542, Ujhelyi 512 támogatót állított maga mellé), noha akkor Gyurcsány meglehetősen erősen kampányolt az érdekében. Most azonban úgy tűnik, a pártelnöki hátszél elmarad, ahogy a nagyok sem törnek lándzsát mellette, inkább semlegesek vele kapcsolatban. Ez a semlegesség azonban vélhetően nem lesz elég arra, hogy az említett kárpótlási logika alapján egy másik fontos tisztségre váltson. Ami a választmány elnöki posztja lehetne, de a pozíciót jelenleg betöltő Simon Gábor mögött ott terebélyesedik a Baloldali Tömörülés és Kiss Péter, így Hiller a választmány élén sem vigasztalódhat.

Mesterházy felpumpálta magát

Ha csatára kerül a sor, márpedig kerül, akkor Hiller a jelek szerint alulmarad Mesterházyval szemben. Akiért forrásaink szerint ugyan Gyurcsány nem lelkesedik, ám az MSZP megahatározó szereplői szívesen látnák alelnökként, sokkal szívesebben például, mint Ujhelyit. Róla azt mondják, hogy esetleges pozícióvesztése miatt az őt korábban erősen pártfogoló Lendvai Ildikó frakcióvezető sem hullatna sűrű könnyeket. Igaz, szerencséjére Hillerrel szemben megvan az az előnye, hogy fontosabb Budapestnek (pontosabban Hagyónak), mint Hiller, így ha Juhász bukik elnökhelyettesként, akkor esetleg Juhász ellenében megtarthatja jelenlegi pozícióját. Ebben az esetben az alelnöki névsor úgy hangzana: Kiss, Mesterházy, Ujhelyi. Ha viszont valami folytán mégis Lamperth csorog le az alelnökök közé, akkor az alelnöki listán Kiss, Lamperth, Mesterházy neve szerepel majd.