Évi 12 ezer repülőt kiszolgáló repteret építenének Balatonalmádi mellé

2009.02.14. 13:55
Tizenkét ezer repülőgépet és 10 ezer tonnányi légi fuvart kiszolgáló repülőteret építenének Balatonalmádi mellé. A légi folyosó a turisták által legjobban látogatott siófoki térség felett lenne.

Utas- és teherszállító repülőgépek fogadására alkalmas nemzetközi kereskedelmi repülőtér megépítésére kért engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól az izraeli-svéd tulajdonosi hátterű BudaWest Airport Holding Vagyonkezelő Zrt., írta a Magyar Nemzet. A cég Veszprém és Balatonalmádi közvetlen környezetében, a szabadjai volt katonai repülőtéren tervez leszállópályát, aminek a légi folyosója érinti Siófok térségét is.

A beruházók tanulmányukban leírják, hogy a repülőgépek bizonyos területeken 70-80 decibel feletti zajt is okozhatnak, mikor két-háromszáz méter magasságban elszállnak a nyaraló területek felett. A helyiek ezért tüntetést szerveznek hétfőn 3 órára a Kelet-balatoni Légtérvédő Egyesület vezetésével Balatonalmádiban, ahol aznap 4 órakor közmeghallgatást is tartanak.

A beruházók eleinte napi 30 le- és felszállással számolnak, amely 11256 gép megjelenését jelentené, ami évi 18760-ra emelkedne az évek alatt. Építenének egy cargobázist is, ahol évente 10 ezer tonnányi légi fuvar landolhatna.