Gyurcsány: Addig nyújtózkodjunk amíg takarónk ér

2009.02.16. 19:35 Módosítva: 2009.02.16. 21:16
A parlament mai ülésén már ismertetett válságkezelő programról, az adó-, a szociális és a nyugdíjrendszer átalakításáról, a patrióta gazdaságpolitikáról beszélt öt percben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfő esti, több televízióban is elhangzott beszédében.

A miniszterelök utoljára 2006 nyarán, a fölényesen megnyert parlamenti választások után, még az őszödi beszéd kiszivárogtatása előtt beszélt a tévés nyilvánosság előtt az országra váró "gazdasági kiigazításokról". Most ismét elérkezettnek látta az időt, hogy az emberekhez szóljon. "Jó estét kívánok! Engedjék meg, hogy pár perce megszakítsam az esti készülődés szokásos menetét. Azért teszem, mert fontos dolgokról szeretnék beszélni Önökkel" - kezdte beszédét a képernyőn középre komponált miniszterelnök, majd így folytatta: "Tudom, hogy látták a tévében, vagy olvassák az újságokban és sajnos egyre többen érzik saját bőrükön is, hogy válság van. Gazdasági világválság. Válságtól hangos Amerika, Németország, Oroszország - az egész világ nyugattól keletig. Mi is veszélyben vagyunk. Igen, mi magyarok is."

Ezután mintegy nyilvános bocsánatkérésként, az őszödi beszédre utalva a következőket mondta Gyurcsány Ferenc: "Három éve elkövettem egy súlyos hibát, nem álltam ki Önök elé, hogy elmondjam: nem mehetnek tovább úgy a dolgok, mint korábban. Megtanultam a leckét."

E felvezetés után a kormány cselekvési terveit ismertette nagy vonalakban a miniszterelnök, kérve az embereket hogy ne ijedjenek meg, hogy ne próbáljanak elbújni, elmenekülni a gondok elől. "A válság úgy is utolér bennünket. A kérdés csak az, hogy reményvesztett, vagy tettre kész embereket talál" - fogalmazott a tévénézőkre nézve a kormányfő.

A miniszterelnök a parlamentben is elhangzott, 2009-es évértékelő és -indító beszédét zanzásítva bejelentette az adó-, a szociális- és a nyugdíjrendszer átalakítását, a cégek támogatáspolitikájának megváltoztatását, valamint a politikai képviseleti-igazgatási rendszer megváltoztatását.

"Csökkentsük a kerestek, a jövedelmek adóját, hogy jobban megérje dolgozni. Évi hárommillió forintig az alacsonyabb kulccsal adózzunk jövedelmünk után. Így több marad a borítékban, a bankszámlán. A kieső adóbevételt pótoljuk azzal, hogy 3 százalékponttal emeljük az áfát. Lassan, fokozatosan vezessük be a vagyonadót, de vigyázzunk, hogy ez igazi terhet csak a nagy vagyonokkal rendelkezőknek, a jövedelmüket eddig eltitkolóknak jelentsen" - mondta az adórendszer tervezett változásairól Gyurcsány.

"Akinek csak lehet, annak inkább munkát adjunk, ne segélyt" - mondta a szociális és foglalkoztatási rendszer átalakításáról a kormányfő. "Az eddig mindenkinek egyformán járó juttatásokból pedig kevesebbet adjunk a nagyobb jövedelemmel rendelkezőknek" - biztosította Gyurcsány Ferenc a tévénzőket arról, hogy valóban csak a rászorulók részesülnek majd a támogatásokban.

A nyugdíjrendszer összetartása érdekében pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy 2016-tól fokozatosan, kilenc év alatt, 65 évre emelik fel a nyugdíjkorhatárt.

"A válság megfékezése, Magyarország megerősítése nem egyszerű feladat. A kormány tudja, mint kell tennünk. Tudja és teszi a dolgát. Határozottan és keményen. Önöktől azt kérem, hogy gondjaik bajaik között is gondoljanak az egész országra" - biztatta a tévénézőket a kormányfő.

Beszéde végén megfontoltságot, határozottságot és erőt kívánt mindenkinek Gyurcsány Ferenc: "Kérem Önöket, hogy tájékozódjanak, hogy milyen veszélyeket, kockázatokat jelent a válság. Legyenek megfontoltak, a cselekvésben meg határozottak. Ha így tesznek, ha így teszünk, akkor a dolgaink hamarosan jobbra fordulnak, Magyarország megerősödve kerül ki a válságból. Köszönöm, hogy meghallgattak. Jó estét, jó éjszakát kívánok, és sok erőt, hogy holnap nekiláthassunk mindannak, amit elterveztünk, amit eldöntöttünk. Tegyük a dolgunkat Magyarország!