Tíz stihlfűrészes közül csak egy cigány

2009.02.16. 08:07
A taktaharkányi cigánysor lakói naponta kibicikliznek fáért, de nem mindig jutnak haza a tüzelővel.

Taktaharkány cigánysorán sok tucat család él mélyszegénységben. A szerencsésebbek szocpolos egyenházak szobáiban, a legszegényebbek ajtó, ablak és olykor tető nélküli viskókban, nyolcan-tízen.

A Tüzép-telep tavaly bezárt, a zömmel szociális jövedelmekből élőknek nem telik tűzifára, fűteni muszáj. Az erdőbe már nem járnak fáért, mert arra a cigánytelep mellett lakó önkormányzati mezőőr azonnal felfigyel. Oda a szomszéd falvak szegényei lopóznak át éjszakánként.

A harkányi férfiak és nagyobb fiúk pár kilométerre, a vasút meletti, vadon nőtt cserjésbe bicikliznek ki naponta tüzelőért. A fejszével kivágott és felhasogatott akácágak egy-másfél napnyi meleget adnak.

A romáknak nincs engedélyük a cserjés tulajdonosától. A vasút melletti úton nem lehet a fával megrakott biciklikkel észrevétlenül hazahajtani, a tüzelőért folytatott napi szintű bújócska gyakran végződik bírsággal. A telepen mindenkinek összegyűlt már 50-60, vagy akár 2-300 ezer forintnyi büntetése. Aki nem tud fizetni, leüli.

A romák úgy érzik, rájuk szálltak a rendőrök. Az egyik fiatal fiúnak például rendőrségi papírja van róla, hogy 0,7 köbméter, azaz hét mázsa fával a csomagtartóján kerekezett hazafelé. Fogalmuk sincs, mit kéne csinálniuk, hogy ne fagyjanak meg.

A cserjésben munkálkodó férfiakat, gyerekeket az Index látogatásakor is feljelentették a rendőrök. Mint mondták, ők nem mérlegelhetik, mekkora az elkövetőnél otthon a szükség: más fáját kivágni nem szabad. A romák tüzelő nélkül bicikliztek haza.