Kétszer döntenek a Parlament önfeloszlatásáról

2009.02.23. 12:11 Módosítva: 2009.02.23. 15:13
A hétfői parlamenti ülésen két olyan indítvány is napirendre kerül, amely az országgyűlés feloszlatását kezdeményezi. Az SZDSZ, bár felmerült más lehetőség is, valószínűleg egységesen fog szavazni a Fidesz-KDNP határozati javaslata és a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által elindított országos népi kezdeményezés ellen.

A szocialistáknak eddig nem kellett különösebben aggódniuk az 2006-ban megválasztott parlament önfeloszlatásáról szóló javaslatok szavazásánál. Ősszel már volt ilyen, de az MDF egy próbaindítványa simán elbukott a szocialista és a liberális frakció valamint néhány független képviselő ellenállásán

Az SZDSZ-frakció csak hétfőn délelőtt döntötte el, hogy megszavazza-e az önfeloszlatást. Horn Gábor és Kóka János vasárnap ugyan tényként kezelte, hogy az ország érdekére hivatkozva a frakció nemmel fog szavazni, de a pártelnök Fodor Gábor, és támogatói ezt a kérdést egyáltalán nem látják ilyen egyértelműnek.

Úgy tudjuk, hogy a liberális frakcióban nincs egyetértés a kérdésben, Fodorék újra megfontolnák, hogy a frakció tartózkodjon-e az önfeloszlatási szavazáson. Ezzel azt üzennék a kormánynak, hogy nem bólintanak rá automatikusan a válság megoldását célzó miniszterelnöki csomagra. Véleményük várhatóan kisebbségben marad. A 20 fős frakcióból csak kilencen állnak Fodor mögött. Az ellentét azonban ismét a frakción belül maradt, és a vita ellenére a szabaddemokraták egységesen fognak szavazni az indítvány ellen.

A hétfői frakcióülést követően kiderült, hogy az SZDSZ „levette a napirendről" a feloszlatás kérdését, ami lényegében a Kóka-Horn vonal felülkerekedését jelzi. Kóka János az ülést követően azt mondta: az SZDSZ-esek úgy döntöttek, nem támogatják Gyurcsány Ferenc kríziskezelő programját, mert „alkalmatlan és tartalmatlan". „Különösen annak fényében, hogy az SZDSZ szerint - és ezt Fodor Gábor is így gondolja - van jobb is" - jelentette ki Kóka, aki hozzátette, hogy a Reformszövetség alternatív programját tartják megfelelőbbnek, és erről kedden öttpárti tanácskozás kertében a többi parlamenti erőt is szeretnék meggyőzni.

"Az SZDSZ parlamenti frakciója a mai napon egyhangú döntést hozott arról, hogy nem támogatja a Fidesz-KDNP határozati javaslatát és a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által elindított országos népi kezdeményezést" - tájékoztatta az Indexet a párt sajtóosztálya.

Az országgyűlés február 23-i ülésén kétszer is döntenek majd ugyanebben a tárgykörben. Navracsics Tibor és Semjén Zsolt, a Fidesz és KDNP frakcióvezetője önálló indítványban kezdeményezte a „magyar nemzet alapvető érdekét" figyelembe véve, hogy a képviselők mondják ki az országgyűlés feloszlatását. Navracsicsék szerint ha a döntés megszületik március 8-ig, akkor egy költségkímélő összevont választással az EP-szavazással egy időben létrejöhetne az új összetételű parlament.

Hasonló céllal indította népi kezdeményezését a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány is, amely több mint 50 ezer támogató aláírás begyűjtése után kerülhetett hétfőn a Ház napirendjére.

A Fidesz vezérszónoka ezúttal nem Navracsics Tibor, hanem Szijjártó Péter lesz.

A képviselők az ülés kezdetén döntenek a házszabálytól való eltérésről, amely lehetővé teszi, hogy az interpellációk és az azonnali kérdések után együttesen tárgyalják a két indítványt, majd szavazzanak is róla.

Szintén eljuthat a zárószavazásig két fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf, Pelczné Gáll Ildikó javaslata, amely lazíthat a vendéglátóiparban nagy ellenállást kiváltó standolási szabályokon. Az adózási szabályok megváltoztatásával tavaly év végén bevezették az alkoholt árusító vendéglátóhelyeken a készletek napi regisztrációját, vagyis a napi standolást, amely jelentősen megnövelte az adminisztrációs terheket. A Fidesz javaslata alapján ez a kényszer megszűnne, és a feloldanák a készpénzes fizetés 250 ezer forintban való maximalizálását is.

Az önfeloszlatós ülésen nem egészül még ki a Boross Péter visszavonulása miatt átmenetileg kilenc fősre csökkent MDF frakció. Az új képviselő, Dragon Pál jelölését ugyanis csak pénteken hagyta jóvá a választási bizottság, és a jogi határidőkre adott három nap nem telt le. Dragon csak a jövő héten teheti le esküjét.

A Magyar Nemzet és HírTV is beszámolt arról, hogy a feloszlatási szavazás idején magánszemélyek demonstratív sétálást terveznek a Kossuth téren. A szervezők felhívó leveleket köröztettek, hogy a paralmenti döntés alatt egyfajta flashmobbal, spontán, be nem jelentett tüntetéssel hívják fel a figyelmet a kezdeményezésre.