Bokros Lajossal kacérkodik Dávid Ibolya

2009.02.24. 11:38 Módosítva: 2009.02.24. 13:55
Még nincs végleges EP-jelöltje az MDF-nek. A pártelnök a jelek szerint a jelenlegi brüsszeli képviselő, Olajos Péter helyett egy nagyobb nevet szeretne a lista élén látni. Bokros Lajos lenne a legnagyobb durranás.

Információink szerint azért húzódik az MDF listaállítása - korábban február közepét jelölték meg a véglegesítés dátumának -, mert az MDF elnöksége Bokros Lajossal tárgyal az EP lista vezetéséről.

Az MDF képviselői egy éve, 2008 januárjában találkozhattak először Bokrossal, igaz akkor állítólag csak Európa és a világ különböző adózási rendszereiről beszélt. A frakció számára tartott „egyetemi szintű előadás" után Dávid Ibolya azt mondta, hogy szerinte szükséges olyan szakértőkkel is konzultálni, akinek a világképe nem feltétlenül egyezik az MDF hivatalos álláspontjával.

A közgazdász azonban a párt szóvivője három hete már kifejezetten példaadóként emlegette. Kerék-Bárczy Szabolcs egy tévéinterjúban azt nyilatkozta, hogy a párt számára Bokros Lajos megközelítése a példaadó, miután nemrég megjelent tanulmányában azt javasolta, hogy mind az öt nagy reformterülethez egyszerre nyúljanak hozzá. „Ezt az elvet alkalmazza az MDF is."

bokros2

Több vargabetű után januárban még arról lehetett hallani, hogy az MDF tavaszi kampányában Olajos Péter az MDF EP képviselője játssza a főszerepet, aki az MDF belső harcai során is lojális maradt Dávid Ibolyához, a jelek szerint azonban a pártelnök mást szeretne látni a lista élén.

A Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatói posztját januárban elhagyó Bokros a hírek szerint egy ideig ellenállt az MDF-elnök ötletének, de az utóbbi hetekben - legalábbis bennfentes vélemények szerint - hajlik arra, hogy a felkérést elvállalja. Meggyőzésében sokat segített az a Political Capital, amelynek tanácsára a párt egyre többet, és egyre több helyen hivatkozik Bokros Lajos javaslataira.

Bokrost egyelőre nem sikerült elérni, ezért nem tudtuk megkérdezni, hogy a "házasság" érdekében ő módosította-e nézeteit, és fogadta el az MDF konzervatív gazdaságpolitikáját, vagy inkább az MDF, amely 1996-ban a Horn-kormány idején még nagyszabású tüntetésen követelte a társadalmi-gazdasági megszorításokat hirdető Bokros eltávolítását.