Szili Katalin lett Pécs polgármester-jelöltje

2009.02.24. 19:31 Módosítva: 2009.02.24. 20:32
Bejött a papírforma, Szili Katalin házelnök elvállalta a pécsi polgármester-jelöltséget. Egy volt MSZP-s is indul a polgármesterségért, a Fideszt a párt egy régebbi polgármestere képviseli.

Szili Katalint egyhangúlag, feltétel nélkül választotta pécsi polgármesterjelöltjének az MSZP városi szervezetének küldöttértekezlete - közölte Kocsi László, a megyei választmány elnöke. Az Országgyűlés elnöke pedig úgy döntött, vállalja a megmérettetést, értesült szocialista forrásból az MTI.

Kocsi László hangsúlyozta: az MSZP pécsi szervezete támogatja mindazokat a célokat, amelyeket Szili Katalin megfogalmaz Pécs megújítása érdekében.

Pécsett május 10-én, vasárnap lesz az időközi polgármester-választás. A választásra azért van szükség, mert Tasnádi Péter szocialista polgármester január 27-én elhunyt.

Szili Katalin indulásáról már Tasnádi Péter temetése előtt elkezdődtek a híresztelések. Pécs fontos erőssége volt az elmúlt években az MSZP-nek, viszont a párt népszerűtlensége miatt könnyen elveszhet a település. Ezért logikusnak tűnt elindítani a párt jelenleg legnépszerűbb politikusát, aki egyébként is pécsi, sok szállal kötődik a városhoz.

Szili esélyeit tovább növelheti, hogy ő az a politikus, aki az utóbbi években többször is kritizálta a kormányt és sikerült magát az MSZP belső ellenzékének vezéreként mutatnia. Indulásának egyik fő kockázata is éppen ez lehet számára: ha elbukik, akkor sokat ronthat belső pozícióján a pártban.

Sértett MSZP-s is indul

Szili Katalin bejelentése előtt már megindult a helyezkedés a pécsi pártelitben. Juhász István önkormányzati képviselőről először csak elterjedt, hogy elindul a polgármester-választáson, aztán kizárták a frakcióból, végül pedig bejelentette, hogy függetlenként valóban elindul.

A háttérben a helyi lapok szerint az MSZP-n belüli helyi háború áll. Juhász Toller László korábbi polgármester és országgyűlési képviselő erős embere volt. (Tollert 1998-ban választották Pécs polgármesterévé és a város egyik országgyűlési képviselőjévé. 2002-ben nagy többséggel újraválasztották mindkét tisztségre. Toller 2006-ban súlyos balesetet szenvedett, azóta kómában van.)

2006 tavaszán Juhász István volt Toller kampányfőnöke, és 2006-ig ő volt az MSZP városi elnöke is. 2006-ban Toller helyett Tasnádi Pétert indította az MSZP a polgármester-választáson, de Juhász megőrizte városi befolyását az új polgármester alatt is. A gazdasági bizottság elnökeként fontos privatizációkat és közbeszerzéseket irányíthatott.

Juhászt nem sokkal Tasnádi Péter temetése után a városi MSZP-frakció leváltotta a bizottsági elnökségről és kizárta a frakcióból is. Azért döntötték így, mert szerintük Juhász azt terjesztette újságíróknak, hogy ő lesz az MSZP polgármester-jelöltje, holott erről nem volt semmilyen döntés.

A négyek bandája

Juhász szerint Tasnádi halálával egy általa „négyek bandájának” nevezett csoport igyekezett átvenni az irányítást a pécsi MSZP-ben, és ő a tisztogatásuk áldozata (konkrét neveket nem mondott, de azért világos, hogy a várost most ügyvezetőként irányító Tóth Bertalan alpolgármesterre és szövetségeseire gondolt.).

Juhász és Tóthék között már Toller balesete óta feszült volt a helyzet, Tóth éppen Juhásztól vette át a városi elnökséget. 2006-ban Tasnádi Péter indítása a polgármesterségért egy Szili Katalin által közvetített kompromisszum volt a vetélkedők között, és a feszültség Tasnádi halálával azonnal kirobbant.

Juhász ilyen szavakkal jellemezte a pécsi helyzetet: „A helyi pártvezetés működését az irigység, a gyűlölet és a bosszú jellemzi, a hatalom megtartásának az eszköze pedig a félelem, a megfélemlítés, s a hatalommal való visszaélés. Tasnádi Péter nagyon sokáig fékezni tudta a négyek hatalmi arroganciáját, de ma már azok is célkeresztben vannak, akik a volt polgármester döntése alapján kerültek pozícióba." Ugyanakkor pécsi közéleti fórumokat olvasva visszatérő elem, hogy Juhászt korrupciós ügyekkel vádolják több jelentős önkormányzati tranzakció esetében is.

Miután Juhászt kizárták, ő bejelentette, hogy függetlenként elindul a polgármesteri székért. A városi MSZP azt terjeszti, hogy Juhász különalkut kötött a Fideszszel: ha elindul és ezzel megosztja a baloldali szavazatokat, akkor alpolgármesteri székre számíthat a fideszes jelölt győzelme esetén. Az állítólagos háttéralkut mindkét fél cáfolja.

Kis tisztogatás a háttérben

A gazdasági-politikai elit cseréjéhez tartozhat, hogy több helyi lap szerint Tóthék fúrják Varga Pétert, a Pécs Holding nevű városi vagyonkezelő cég vezetőjét is. Többször is felajánlották neki, hogy töltse be Tasnádi megüresedett országgyűlési mandátumát, ezt azonban Varga visszautasította. A képviselői székkel a pecsiujsag.hu szerint felfelé akarták buktatni a város nagyhatalmú gazdasági vezetőjét. Azóta eldőlt, hogy a kérdéses parlamenti helyet a „négyek bandájának” csúfolt csoport egyik tagja, Kőhegyi István kapja.

Távozik a város vezetéséből Letenyei Róbert is, aki 2007 vége óta volt Tasnádi Péter kabinetfőnöke. Az ő feladata volt többek között az Európai Kulturális Fővárosa rendezvényekkel kapcsolatos egyeztetések, és a kapcsolattartás a városi cégekkel is, így szintén nagyon befolyásos gazdasági vezetőnek számított. A pecsiujsag.hu szerint Tasnádi amolyan szürke eminenciása volt, akinek március 1-i távozása szintén összefügg a belső hatalmi harcokkal.

Szervusz-elnök-úr Pécsen is

A Fidesz jelöltje Páva Zsolt lesz. Páva 1994-98 között már volt a város polgármestere. 1998-ban nem vállalta újra a megmérettetést, akkor szerezte meg az MSZP a várost. (Az első ciklusban SZDSZ-es polgármestere volt a városnak, de őt még a képviselőtestület választotta, csupán 94 óta lehet közvetlenül polgármestereket választani.) 2006-ban Páva ismét elindult, és mindössze 287 szavazattal kapott ki Tasnádi Pétertől. A verseny szorosságát jelzi, hogy mindketten több mint 28 ezer voksot kaptak.

A fidesz.hu–n megtekinthető egy videó arról, ahogy Páva felhívja Orbán Viktort telefonon, és a pártelnök támogatását kéri a jelöltséghez. Érdekes, hogy a két politikus tegeződik, de közben Páva kétszer is „elnök úr” megszólítással fordul Orbánhoz. (A csendőrpertu hasonló megnyilvánulását hallhattuk azon a kiszivárgott telefonbeszélgetésen, amin az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója folytatott.)

A beszélgetés másik stiláris érdekessége, hogy Orbán egy Gyurcsány Ferenc által sokat használt fordulattal köszönt el Pávától: „Húzzatok bele és vágjátok őket haza!” – kívánta búcsúzóul. (Gyurcsány Ferenc szokása, hogy „húzzunk bele” felkiáltással fejezze be mondandóját.)

A beszélgetés első felében Orbán azt tudakolja, hogy Páva felesége felkészült-e arra, hogyha győz a férje, akkor keveset lesz otthon. Az aggodalmat Páva többek között a „derék asszony” szófordulattal igyekszik eloszlatni. Orbán később sajnálkozott, hogy Páva nem indult 1998-ban újra „akkor nem kellett volna engedni, hogy más induljon” – fogalmazott. Végül a pártelnök minden segítséget megígért Pávának és meghívta a párt következő elnökségi ülésére, amire az új jelöltnek történelmi távlatú tervekkel kell megjelennie.

A belső viták a városi Fideszt sem kímélik. Május 10-én önkormányzati képviselőt kell választania Pécs egyik kertvárosi körzetének, mert a fideszes Gáspár Gabriella lemondott a posztjáról. Hivatalosan tanulmányi szabadságra hivatkozott, utódául De Blasio Antonio EP-képviselőt jelöli várhatóan a Fidesz.

Felmerült, hogy távozik a Fidesz-frakcióból Majdik Miklós képviselő is, aki rendszeresen kiszavazott, például amikor a Pécsi Közlekedési Zrt. tervezett privatizáció ellen voksolt. Őt szóba hozták a Jobbikkal is, de ezt mindkét fél cáfolta. Majdikot a pártja kiszedte a gazdasági bizottságból, és a képviselő ezután jelezte, lehet, hogy kilép a frakcióból vagy lemond a mandátumáról.

Még a Jobbik indulása biztos

Szili, Juhász és Páva mellett még a Jobbik jelezte, hogy biztosan indítanak polgármester-jelöltet, de még nem döntötték el, hogy ki lesz az. A városban képviselői mandátummal bíró MDF és SZDSZ még nem nyilatkozott, hogy lesz-e jelöltjük. Várhatóan Pávát támogatja majd a képviselőtestületben három mandátummal rendelkező Összefogás Pécsért Egyesület.

A kopogtatócédulákat március 13-ig küldik ki a pécsieknek, a jelöltséghez 2000 darabot kell gyűjteni. A választás május 10-én lesz.

Lesz mit megoldani

A győztesnek sok gondja lesz. A város nagyon eladósodott az utóbbi években, ráadásul az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 kitüntető címet hiába nyerték meg, eddig sehol sem állnak a tervek megvalósításával. Ezzel kapcsolatban Páva azt mondta az idézett beszélgetésben Orbánnak, hogy legfeljebb kármentésre lesz lehetőség. Az EKF ügyét súlyos hatalmi harcok, a koncepció folytonos megváltoztatása jellemezte eddig, miközben az eredeti tervekből semmi sem valósult még meg.

A városnak 32 milliárd forint adóssága van. Számos vitatott kiadása volt a településnek az utóbbi időben. Az önkormányzat például megvette a Zsolnay porcelángyárat, hogy megmentsék a nagy nevű céget az összeomlástól, azonban nem sikerült befektetőt vagy jobb működési modellt találni.

Még Toller idején kezdte építeni az önkormányzat az Expo Center nevű létesítményt, ami 2 milliárd forintba került és az átadás óta félmilliárd forint veszteséget okozott. A város már szabadulna a drága ingatlantól, ám ahogy a Zsolnay gyárra, úgy erre sincsen vevő. Kiderült ugyanis, hogy az épület rendezvények bonyolítására alkalmatlan, raktárnak viszont nagyon drága.

Hatalmas veszteséget termel a város és a megye által közösen üzemeltetett repülőtér is, aminek gazdaságos működtetésére továbbra sem látszik esély. A repülőteret szintén eladnák most már, de egyelőre itt sem látszik, hogy ki venné meg a pénznyelő intézményt.

Az új polgármesterek e nehéz örökség mellett lendületbe kellene hoznia a szétesés szélén álló EKF projektet, miközben 2010 őszén önkormányzati választások lesznek. Vagyis aki nem tud gyorsan csodát tenni, azt hamar megbüntethetik a szavazók.

Tóth Bertalan indul a parlamenti helyért

Az MSZP Tóth Bertalant, a párt pécsi elnökét, a baranyai megyeszékhely alpolgármesterét indítja az időközi országgyűlési választáson Baranya 3. számú, pécsi választókerületében, közölte Fuchs Gábor, az MSZP baranyai irodavezetője. A jelölt személyéről határozó küldöttértekezleten a küldöttek többsége Tóth Bertalant, míg kisebb hányaduk Koltai Dénest, a Pécsi Tudományegyetem felnőttképzési karának dékánját támogatta.