Harmincmilliárdot vonnak el a gyógyítástól

2009.02.25. 17:51 Módosítva: 2009.02.25. 18:05
A kedden bejelentett egészségügyi megszorítások újabb 30 milliárd forintot vonnak el a gyógyítástól, a gyógyszerekért pedig a betegeknek 8-10 százalékkal többet kell majd fizetnie, közölte a Health Capital egészségügyi tanácsadó intézet.

Már 2008-ban 25 milliárd forintos maradványt vont el az egészségügytől a kormány, 2009-ben a gyed és annak nyugdíjjárulékára kifizetendő 67 milliárd forinton túl most újabb 30 milliárd forintot vesznek el a gyógyítástól, értékelte a Székely Tamás egészségügyi miniszter által kedden bejelentett intézkedések hatását a Health Capital tanácsadó intézet (az intézetet a korábban Molnár Lajos és Horváth Ágnes mellett szakállamtitkárként dolgozó Baraczka Mariann alapította).

A Health Capital közleménye megjegyzi, hogy még a Reformszövetség szigorú, de gazdaságpolitikailag indokolt programjában is „csupán” 10 milliárd forintos egészségügyi kiadáscsökkentés szerepel a következő öt évre. A Reformszövetség programjának alkotói is abból indultak ki, hogy az egészségügyi kiadások érdemben tovább már nem csökkenthetők.

Nem jut több pénz a kórházaknak

A tanácsadó cég szerint nem fogadható el, hogy a menetrendszerű költségvetési hiánycsökkentést újra az az egészségügy fedezze, amelyben az elmúlt években a nagy elosztó rendszerek közül egyedül történt változás. Az egészségügyi közkiadások 2006-2007-ben a konvergencia programnak megfelelően már jelentősen csökkentek. A kormányzati ígéretek akkor arról szóltak, hogy a továbbiakban a stabilizálódott egészségügyi kassza minden bevételét az egészségügy kapja.

A most bejelentett csomag szerint az összevont szakellátási előirányzat 524 milliárd forintjából 15 milliárdot veszítenek el a kórházak és a járóbeteg ellátók, azaz a tavaly ténylegesen kifizetetthez képest 18 milliárddal kevesebb jut erre a területre. A Health Capital szerint ezt a csökkenést nem ellenételezi az sem, hogy részben megszüntetik a kórházak teljesítményét visszafogó úgynevezett teljesítményvolumen-korlátot (a tvk lényege az volt, hogy a kórházaknak csak egy megadott esetszámot fizetett ki az egészségbiztosító, ha ennél több ellátást végeztek, azért nem kaptak támogatást).

A Health Capital szerint a válság hatására valószínűsíthetően a betegszám is növekedni fog, és a bevétel maximalizálása érdekében minden kórház teljesítménye növelésére kényszerül. Így végső soron a kvótán felüli ellátásokért a kórházak nem fognak a mainál több pénzhez jutni.

A kis kórházak rosszul járnak

Az új, úgynevezett lebegő finanszírozási rendszer a következőképpen működik. Egy csípőprotézis műtétért 930 ezer forintot fizet az egészségbiztosító a kórháznak. Ezt az összeget a 70 százalékon meghúzott teljesítménykorláton belül teljes egészében megkapja az intézmény. Ha ezt a 70 százalékos korlátot a kórház túllépi, onnantól kezdve az összes többi kórházzal együtt osztozik az adott hónapra jutó még megmaradó pénzügyi kereten.

Ebben a 70 százalék fölötti sávban csak akkor kaphatná meg a kórház a csípőprotézis műtét teljes értékét, azaz a 930 ezer forintot, ha idén valami miatt lényegesen kevesebb ellátás történne, mint tavaly. Ez azonban a tanácsadó intézet szerint elképzelhetetlen. Tavaly a kórházak több mint 141 ezer súlyszámmal lépték túl az összesített tvk-keretet. A 70 százalékos korlát szükségszerű túllépése után a kórházak egy-egy csípőprotézis műtétért nagyjából 650 ezer forintot kapnak.

Az új rendszer azoknak a súlyponti kórházaknak kedvez, amelyeknek a betegvonzó képessége nagy. Ezeknek az intézményeknek a magasabb kiadások mellett esetleg nem fog csökkeni a bevételük. A kisebb kórházaknak azonban ez a finanszírozás módszer általában hátrányos, ezen kórházak vezetői az intézményi stratégia átgondolására kényszerülnek.

Többet kell fizetni a gyógyszerért

Az Egészségügyi Minisztérium csökkenteni akarja a gyógyszertámogatásokat is. A gyógyszerek jelentős részénél az ár nagy részét az egészségbiztosító fizeti ki, a betegnek csak az efölötti részt kell megfizetnie. Ha csökkennek a támogatások, a betegeknek többet kell fizetniük. Ez abban az esetben enyhülhet, ha a gyártók a teljes árat hajlandók mérsékelni. A Health Capital szerint azonban nagy arányú árcsökkenésre már nincs reális esély, 300 forint körül ingadozó euró mellett a gyógyszergyártóknak nem maradt tartaléka további engedményekre.

A minisztérium szerint a támogatások csökkentése a betegek terheit 2-2,5 százalékkal emeli. A Health Capital szerint azonban a most tervezett 15 milliárd forintos megtakarítás biztosan jobban növeli a betegek terheit ennél, így azok 8-10 százalékkal is emelkedhetnek.

Mikola István átverésről beszél

"Egy óriási átverésshow-nak vagyunk a tanúi" - fogalmazott Mikola István, az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke a teljesítményvolumen-korlát eltörléséről. Mint elmondta: megmarad a teljesítményvolumen-korlát, csak a 2008-as bázis 70 százalékáig, az afölötti 30 százalékot pedig degresszíven fogják finanszírozni.

Mikola István rendkívüli bizottsági ülést fog kezdeményezni, amelyen meghallgatnák Székely Tamás egészségügyi minisztert. A Fidesz úgy látja, hogy az elmúlt évek 250 milliárd forintos elvonása után a tvk módosítása és a gyógyszertámogatások átrendezése további 30 milliárd kivonást eredményez az ágazatból. Mikola István szerint nemcsak a fenti intézkedések, de az áfaemelés és a forint gyengülése is tovább fogja sújtani a kórházak pénzügyi helyzetét.