Gyurcsány több rendőrt, nagyobb szigort ígér

2009.02.25. 16:34 Módosítva: 2009.02.25. 17:16
Kilencszáz új rendőr áll szolgálatba, megerősítik a polgárőrséget, szigorítják a Btk.-t. A miniszterelnök bízik Bencze József országos rendőrfőkapitányban, de vizsgálják, miért vélték órákig balesetnek a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosságot.

A miniszterelnök szerint „széthúzó, megosztott országban könnyen felbomolhat a rend, és saját szája íze szerint ülheti torát a rasszizmus." Ezt azonban a rend pártján álló magyar kormány nem fogja megengedni - mondta Gyurcsány Ferenc a kormány szerdai ülése után.

Az Európa Tanács keddi ajánlása értelmében a kormány szigorítani akarja a gyűlöletbeszéd büntethetőségét. Mivel az erre irányuló kísérlet korábban megbukott az Alkotmánybíróságon, ezért alkotmánymódosítást készítenek elő.

A miniszterelnök szerint az utóbbi időben egyesek politikai érdekből a rend fellazítása mellett foglaltak állást. "Jó lenne, ha nem kellene még több gyilkosságnak megtörténnie, hogy Magyarországon ne lehessen következmények nélkül bujtogatni egyes csoportokkal szemben" - mondta.

Az Index kérdésére, hogy Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány hivatalban tartása nem volt-e politikailag motivált, ám bujtogatásra alkalmas döntés, Daróczi Dávid kormányszóvivő nem engedte válaszolni Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, mondván, a miniszterelnök szavait csak a miniszterelnök magyarázhatja, ő pedig távozott a sajtótájékoztatóról, mire munkatársunk szót kapott.

A kormányfő bejelentette, 1800-zal több rendőr teljesít majd szolgálatot a köztereken, ezek fele újonnan áll szolgálatba. Több mint 250 településen lesz napi rendőri jelenlét, száznál is több új körzeti megbízotti státusz létesül, a polgárőrség szolgálati idejét pedig háromszorosára növelik. Ehhez a kormány 12 milliárd forint támogatást ad a rendőrségnek, 4 milliárdot uniós, 8 milliárdot nemzeti forrásból.

A kormány több ponton is szigorítaná a Btk.-t: például a fegyverrel elkövetett bűncselekményekért legalább öt év szabadságvesztés járna, a rendőri intézkedéssel szembeszegülők szigorúbb büntetésre számíthatnak akkor is, ha csak passzív ellenállást tanúsítanak.

Szigorúbban büntetik az erőszakos bűncselekményeket visszaesőként elkövetők is. Kiterjesztenék a sértettek jogait, az önvédelemből fellépőknek kevésbé kell majd mérlegelniük tettük arányos voltát. Kérdésre válaszolva Draskovics Tibor azt mondta, ebbe várhatóan nem fér majd bele a kerítésbe vezetett halálos erejű áram. A Btk. tervezett módosításait március második felében terjesztik a parlament elé.

A tatárszentgyörgyi esettel kapcsolatban elhangzott, Gyurcsány Ferenc bizalma töretlen Bencze József országos rendőrfőkapitány iránt. Bencze felelősségét azért firtatja a sajtó, mert eleinte nem gyilkossági ügyként kezelték a roma család elleni támadást.

Draskovics Tibor hozzátette, a Pest megyei rendőrök profizmusát jól jellemzi, hogy tavaly 33 gyilkosság vagy gyilkossági kísérletből 32 esetben elfogták a a tettest. Ugyanakkor a rendészeti, az önkormányzati és az egészségügyi miniszternek is vizsgálatot kell indítania, hogy kiderüljön, miért vélték a tűzoltók, a mentők és a rendőrök hosszú órákon át, hogy a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság csak baleset volt.

Draskovics Tibor azt is bejelentette: kezdeményezi a 25 évnél hosszabb ideje szolgáló rendőrök és büntetés-végrehajtási dolgozók fizetésének kiegészítését 40, 50, illetve 60 ezer forinttal azért, hogy ne érje meg nekik nyugdíjba menni.