Drasztikusan átalakítják a rendőrség irányítási rendszerét

2009.02.26. 12:39 Módosítva: 2009.02.26. 12:41
Regionális alapon átszervezik a budapesti rendőrkapitányságok irányítását. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány csütörtökön öt fővárosi bűnügyi régió felállítását jelentette be. A régiós parancsnokságokon speciális nyomozócsoportokat hoznának létre, ezek egy-egy ügy helyett inkább a bűnözői csoportok felderítésével és felszámolásával foglalkoznának. A nagyobb szabású reform akadálya a közigazgatási rendszer, hiszen ez határozza meg a budapesti rendőrkapitányságok számát.

Átalakítják a budapesti rendőrség irányítási struktúráját, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. Az átalakításra nemzetközi példák és belső elemzések alapján kerül sor. Budapestet öt bűnügyi régióra osztották, hogy eredményesebbé tegyék a betöréses lopások, rablások és autólopások felderítését.

A főkapitányság Budapestet öt régióra osztotta. Az észak-budai élére Markó Attilát, a dél-budaiéra Balázs Norbertet, Észak-Pestre Krammer Györgyöt, Dél-Pestre Ács Pétert, a belvárosi régió vezetésére pedig Ormosi Attilát nevezték ki. A régiók kialakításánál szempont volt a bűnözői csoportok működési területe, a város struktúrája és a terhelés egyenletes elosztása is.

Megosztják az értesüléseket

Az új irányítási rendszernek több előnye is van. Eddig a kerületi kapitányságok jellemzően saját eredményességükre koncentráltak, akár annak árán is, hogy nem osztották meg értesüléseiket a szomszédos kerületekkel. Másrészt a rendőrök nem specializálódtak, míg az új rendszerben speciális nyomozócsoportokat állíthatnak fel, akik elsősorban a bűnözői csoportok felderítésével, majd felszámolásukkal foglalkozhatnak. Eddig, ahogy Tóth fogalmazott, a nyomozók egy-egy, "általában nyomszegény" ügyre koncentráltak.

Az átalakítás egyelőre csak felszínes, csupán a szervezési és irányítási struktúrákat érinti, ismerte el Tóth. "Ennyi, amit tehetünk, a további előrelépés a közigazgatási reform függvénye" - mondta. A rendőrség felépítését ugyanis a közigazgatási rendszer határozza meg, ennek folyományaként Budapesten - ami tulajdonképpen 23 egyenrangú városkából áll - 22 kerületi kapitányság, kvázi 22 kisvárosi rendőrség működött.

Kérdésünkre, hogy ha a törvényi feltételek adottak lennének, hozzányúlnának-e a kerületi kapitányságok rendszeréhez, Tóth kitérő választ adott, ahogy arra a felvetésünkre is, hogy javasolják-e a rendszer reformját. Tóth azt felelte, hogy ha felettesei kikérnék, elmondja a véleményét. A mostani reformmal kapcsolatban még annyit mondott, hogy megígérni nem tudja, hogy jobb lesz, "de megpróbáljuk".

Megbízottakra van szükség, nem irodákra

Addig is a rendőrség további belső átszervezési lehetőségeket is megvizsgál. Ezek elsősorban az ügyeleti rendszert, a körzeti megbízottakat és a rendőrörsöket érintenék. Tóth szerint az ügyeleti rendszer átalakításával kilencven, jelenleg irodában dolgozó, de amúgy közrendvédelemre kiképzett munkatárs szabadulhatna fel, és a jövőben talán változtatni lehetne azon a sajátos rendszeren, hogy az éjszakai Budapesten 120 rendőrt 90-en irányítanak. Ennek megvan az infrastrukturális háttere, a digitális rádióknak köszönhetően a BRFK irányítási központjában látják, hogy a rendőrök hol vannak, és hogy éppen intézkednek-e, így mindig az eseményhez legközelebbi, ráérő rendőrt tudják riasztani.

Tóth szerint a körzeti megbízottak rendszeréhez is hozzá kéne nyúlni. Jelenleg a fővárosban 68 körzeti megbízotti irodát tartanak fenn, tavaly az állampolgárok összesen négyet kerestek fel ezek közül. Azaz, ahelyett, hogy a megbízottak az irodában várnák az állampolgári bejelentéseket, az utcán kéne szolgálniuk - ez már csak a fölöslegesen fenntartott irodahelyiségek megszüntetésével is spórolást jelenthetne. Ugyanez a tapasztalata a rendőrőrsökkel is - ezekből jelenleg 16 működik. Egy rendőrörs működtetéséhez 20 munkatárs kell, Tóth elmondása szerint minden őrsön szolgál kapus, ügyeletes, ügyeletes-helyettes, váltásparancsnok és váltásparancsnok-helyettes - ezek mind irodai beosztások. Amúgy Tóth nem rendőrőrs-ellenes, sőt. "Nem mindenhol kell kapitányság, van ahol elég lenne egy őrsöt fenntartani" - mondta.

Készségesnek tűnnek a polgármesterek

Bár a téma politikai szempontból kényes - egy politikus, ha látványos intézkedést akar rendőrségi téren, legszívesebben rendőrőrsöt avat -, Tóth eddigi tapasztalatai pozitívak. Több kerületi polgármesterrel is egyeztetett az elmúlt hónapokban, és legtöbbjüket meggyőzték a rendőrség belső elemzésének számai. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy közülük néhányan továbbra is ragaszkodni fognak őrseikhez. Emiatt nem tudott konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy összességében hány rendőr szabadulna fel - ideális esetben akár kétszáz munkatársát tudná irodai munkából konkrét bűnüldözési mukára átirányítani.