Belháború dúl a fővárosi MDF-ben

2009.02.27. 16:43 Módosítva: 2009.02.27. 16:48
Az MDF fővárosi frakciója azokat a bizottsági tagokat cseréli le, akik nem támogatják Demszky Gábor és a városvezetés politikáját, jelentette ki a párt budapesti elnöke. Szerinte a három fórumos képviselő tisztogat, és nem hajtja végre a budapesti választmány utasításait. Hock Zoltán szerint szó nincs ilyesmiről, csak akkor cserélnek embert a bizottságokban, ha a jobb szakembert találnak a helyére.

Az MDF budapesti választmányának határozataival ellentétesen működik az MDF fővárosi frakciója, jelentette ki a párt budapesti elnöke. Porkoláb Mátyás azt nehezményezi, hogy az MDF-es képviselőcsoport a párt határozata ellenére hajtott végre személycseréket a Fővárosi Közgyűlés bizottságaiban.

Hock Zoltán, Katona Kálmán és Vaskor László alkotta fővárosi frakció a tavaly augusztusban megkezdett leszámolást folytatva, mondta Porkoláb, most lecserélt olyan bizottsági tagokat, akiknek egyetlen bűne az, hogy nem támogatják Demszky Gábor és a közgyűlés politikáját. A párt azon budapesti elnökségi tagjait is elmozdították, akik határozatban szólították fel a frakciót, hogy ne fogadja el a baloldali városvezetés által benyújtott éves költségvetést.

Hock Zoltán szerint mindössze arról van szó, hogy olyan jól felkészült szakemberekre kértek javaslatokat a kerületektől, akiknél nem a pártlojalitás az elsődleges, hanem a szakmai hozzáértés. A kerületek több tucatnyi javaslata alapján kezdték meg a fővárosi frakció munkájának minőségi megújítását eredményező személycseréket. Mint mondta, a frakció a személycserékkel arra törekszik, hogy a demokrata fórum még hatékonyabban tudja képviselni a Fővárosi Közgyűlésben a budapestiek érdekeit.

Hock egyébként úgy gondolja, hogy a bolsevizmus 18 évvel ezelőtt megbukott Magyarországon, így lejárt az az idő, amikor pártkomisszárok igyekeztek dróton ráncigálni a választott képviselőt. A frakcióvezető felszólította Porkoláb Mátyást: ha valóban úgy gondolja, hogy azokat cserélték le, akik nem támogatják a baloldali-szociálliberális koalíciót a fővárosban, akkor gondolkodjon el azon, hogy maradhatott a városüzemeltetési bizottság tagja.