Megvan az MSZP-s EP-lista, három nő vezeti

2009.02.27. 21:26 Módosítva: 2009.02.28. 00:40
Ahogy az MSZP szűk vezérkara szerdán határozott, úgy döntött ma a párt elnökség az EP-lista ügyében. Az első öt helyre Göncz Kingát, Herczog Editet, Gurmai Zitát, Tabajdi Csabát és Hegyi Gyulát sorolták. Az ülésen többen szót emeltek az ellen, hogy a nagyok lefoglalták a helyeket, és a fiatalokat kiszorították a befutó helyekről, illetve az okozott némi izgalmat, hogy Veres János a listavezető Gönczöt Herczogra cserélte volna.

Rábólintott a szombaton a választmány elé terjesztendő EP-listára az MSZP országos elnöksége. A listavezető Göncz Kinga külügyminiszter lett, őt a Szekeres Imre elnökhelyettes által támogatott Herczog Edit követi, harmadiknak Gurmai Zita futott be, akiért Hiller István alelnök lobbizott. A jelenlegi delegációvezető Tabajdi Csaba (érte Gyurcsány emelt szót) a negyedik helyet kapta, míg a Kiss Péter által támogatott Hegyi Gyulát az ötödiknek sorolták be.

Itt gyakorlatilag véget is értek az EP-választáson jó eséllyel befutó helyezések. A hatodik helyet eredetileg a Lendvai Ildikó által favorizált Kökény Mihálynak szavazta meg a vezérkar, ám most Fazakas Szabolcs, az EU kvesztora kiszorította Kökényt, vélhetően azért, mert több nagy megye (például Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya) erősen kardoskodott érte.

A hetedik helyre Cserei Gyula futott be, mégpedig ifjúsági kvótán. Így immár biztosnak tűnik, hogy sem az elnökség, sem a miniszterelnök nem tartja magát korábbi szavához, és nem indít az első ötben ifjúsági politikust. Ez ellen egyébként Mesterházy Attila és Ujhelyi István alelnökök, illetve Varga László is felszólalt. Ellenükben, kicsit sután Juhász Ferenc azzal érvelt, hogy pszichológiai hiba lenne az ifjúsági kvótát mindenképpen az első öt helyen érvényesíteni, ugyanis ez azt sugallná az embereknek, hogy legfeljebb öt befutó lehet.)

A nyolcadik a listán a hátratolt Kökény lett, őt követi a szintén ifikvótás Harangozó Gábor, a tizedik helyet Dobolyi Alexandra tudhatja magáénak, míg a legesélytelenebbek nyugalmával Lévai Katalin készülődhet a tizenegyedik helyről az uniós megmérettetésre. Szombaton a választmány három etapban dönt majd a jelöltekről. Az első körben a listavezető alkalmasságáról tárgyalnak majd a tagok. (Megjegyzendő, hogyha az elnökségi ülésen megdönteni nem is, megszorítani szerették volna Göncz Kingát. Veres János ugyanis azt javasolta: Herczogot emeljék listavezetővé. Hogy Herczog egyáltalán jelöltté válhasson, a 17 fős elnökség egyharmadának támogatni kellett volna, de bár páran felemelték érte a szavukat, ennyi voks nem jött össze.)

A második fordulóban a 2. és a 11. helyre sorolt jelöltekről beszélgetnek majd a küldöttek, majd jön a választmány legunalmasabb része, ahol arról döntenek, hogy akkor kit is vegyenek lajstromba a 12. hely után.