Nem lehet disznóval demonstrálni Egerben

2009.02.27. 14:55
A kórházprivatizáció ellen küzdők nem vonulhatnak fel sertéssel, ugyanis a jegyző nem engedélyezte a demonstrációt. Szerinte ugyanis a disznós demonstráció ellentétes az állatvédelmi törvénnyel. Pedig Egerben hagyományai vannak a malacos demonstrációnak: amikor a megyegyűlés megszavazta az egri kórház részleges magánkézbe adását, a tiltakozók egy disznót engedtek szabadon az ülésteremben.

Nem demonstrálhatott malaccal az egri megyeháza előtt pénteken a magát Egri Forradalmi Emlékbizottságnak (EFE) nevező csoport elnöke: Szíki Károlyt ettől határozatban tiltotta el a település jegyzője. „Eltiltom attól, hogy a 2009. február 27-én 08.30 órakor a Heves Megyei Önkormányzat Eger, Kossuth utca 9. szám alatti épülete elé tervezett sajtótájékoztatón közterületen sertést állítson ki, illetve helyezzen el", olvasható az Estefán Géza által jegyzett határozatban.

A határozatot a megyeháza elé meghirdetett sajtótájékoztatóval egybekötött demonstráció helyszínén az aljegyző adta át Szíki Károlynak, aki ezután elszállította az állatot. (A demonstrálók "az alábbi megjegyzéssel kívánták kiállítani a sertést: utolsó útjára kísérjük a történelmi malacot.

Csütörtökön az egri közgyűlésen Botka Tímea, a Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület elnöke az állatvédelmi törvényre hivatkozva kérte a város jegyzőjét, hogy intézkedjen az ügyben. A jegyző megállapította, hogy a tervezett cselekmény az állatvédelmi törvénnyel ellentétes.

Az eredetileg színművészként dolgozó Szíki Károly az EFE vezetőjeként egyik legfőbb ellenzője az egri kórház funkcionális privatizációjának, több demonstrációt szervezett már a szocialista többségű megyei önkormányzat döntése ellen. Egyszer malacot engedett szabadjára a megyegyűlés ülésén, mondván: disznó döntés született.