Orbán: A legolcsóbb válságkezelés a kormányváltás

2009.03.02. 13:35 Módosítva: 2009.03.02. 13:58
Tőkés Lászlóval tárgyalt Budapesten a Fidesz elnöke. Abban állapodtak meg, hogy kölcsönösen segítik egymás EP-kampányát. A találkozó után Orbán a vasárnapi EU-csúcsról is beszélt, szerinte nem kellett volna odavinni olyan javaslatot, amit nem támogattak a kelet-közép európai államok.

Nem szabad olyan javaslattal előállni, amely nem élvezi a többi kelet-közép európai ország támogatását, törekedni kell az együttműködésre - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután Budapesten tárgyalt Tőkés László református püspökkel, EP-képviselővel. Orbán a vasárnapi rendkívüli EU-csúcson elutasított Gyurcsány-javaslatra utalva úgy fogalmazott, a magyar állam elveszítette a bizalmat.

„Ha a magyar állam forrást akar bevonni a gazdaságba, azt direkt a magyar gazdaságba kell pumpálni. Azaz, továbbra is fenn kell tartani azt az álláspontot, hogy az anyabankoknak kötelező fenntartani a magyarországi leánybankok finanszírozását" - közölte az ellenzéki párt vezetője.

Orbán szerint szembe kell nézni a realitásokkal, a magyar pénzügyi rendszer 80 százalékban külföldi kézben van, hozzátette, „ezzel az állapottal nem tudunk együtt élni". A Fidesz elnöke úgy véli, Magyarország nem maradhat a pénzügyi protekcionizmus áldozata, ehhez 50 százalékra kell emelni a hazai központtal működő pénzintézetek arányát.

Orbán azt mondta, a legolcsóbb válságkezelés a kormányváltás: nem technokrata válságkezelésre, százalékokra és előterjesztésekre van szükség, hanem politikai vezetésre, ami irányt és eszközöket jelöl ki.

Tőkés: Érik a változás

Orbán Viktor és Tőkés László megállapodott abban, hogy kölcsönösen részt vesznek egymás európai parlamenti kampányában. Orbán arra hívta fel a figyelmet, hogy először lesz azonos időben az EP-választás Erdélyben, a Felvidéken és Magyarországon, ez pedig komoly kihívás és lehetőség is a nemzeti elkötelezettségű erőknek, hogy a mondandójukat, programjukat, mozgásukat "össz-kárpát-medencei magyar politikai akcióvá" alakítsák.

Tőkés László azt mondta, a szovjet politika elsorvasztotta a nemzetpolitikát, "ennek isszuk a levét húsz év után is".Az erdélyi politikus szerint Erdélyben egy fontos változás állt be, "látjuk Magyarországon is érik a változás". Mindenütt a Kárpát-medencében mozgásban vannak a magyar közösségek - tette hozzá Tőkés. Az egységes magyar európai képviselettel "lehetővé válik bizonyos értelemben még Trianonnak a korrekciója" is - közölte.