Nem riasztanak a riasztók

2009.03.02. 17:32
Magyarázatot vár az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a paksi atomerőmű környékén, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében riasztórendszert üzemeltető cégtől, miután a hétfői, hangos üzemű próbán az eddigieknél több berendezés nem működött.

A paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetében hétfőn 12 óra 55 perctől 13 óra 12 percig tartott próbán 227 sziréna közül 22 bizonyult hibásnak. Szekszárdon kettő, Kölesden négy berendezés nem működött, de Gyönkön, Medinán és Dunaföldváron sem volt teljesen sikeres a próba. Szintén néma maradt egy sziréna Kalocsán, mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei veszélyes vegyi üzemek környékén rendezett próba ennél rosszabb eredménnyel zárult: a hét településen elhelyezett 31 berendezés közül mindössze hat működött. Tájékoztatása szerint egyedül a Tiszapalkonyán lévő két sziréna bizonyult hibátlannak.

Szentes György közölte: az OKF azonnali tájékoztatást kért a rendszert üzemeltető cégtől arról, hogy az eszközök mért nem működtek a próbán. A részletes jelentést szerdán 16 óráig várják.

A szóvivő szerint nem jellemző, hogy ennyi sziréna nem működik; a tavalyi hangos próbán Paks környékén csak négy eszköz volt rossz, míg a magyarországi lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében száz százalékosan működött.

Miután a rendszerüzemeltető cég megadja a választ, és megteszi a szükséges intézkedéseket, az OKF ugyanezt a hangos próbát soron kívül megismétli, mondta Szentes György.