Zuschlag konspirálni próbált a nyomozás végén

2009.03.03. 15:52
Zuschlag János és más vádlottak a nyomozás záró szakaszában igyekeztek konspirálni; volt olyan, aki mobiltelefont kapott az elsőrendű vádlottól, bizonyos kérdéseket pedig csak személyesen vitattak meg - derült ki az egykori szocialista politikus ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden.

"Egy bonyolult büntetőügyben óhatatlanul felmerül az emberben, hogy lehallgatják a telefonját" - mondta Zuschlag János meghallgatásának hatodik napján annak kapcsán, miért kérte egyszer Őri Andrást, hogy személyesen a Köztársaság téri irodában találkozzanak, ne telefonon beszéljenek.

Lados István vallomásában utalt rá, hogy Zuschlag János mobiltelefonokat osztogatott vádlott-társainak, hogy azok segítségével tartsák a kapcsolatot. Ezt az elsőrendű vádlott részben elismerte, de azt állította, csupán egy-két ember kapott készüléket, köztük Lados István is. Ahogy Zuschlag János fogalmazott, csupán "elővigyázatosságból, ha mégis lehallgatnák".

Egy Fodor Endre bíró által ismertetett lehallgatási jegyzőkönyvből kitűnt, amikor Őri András értesítette Zuschlag Jánost, hogy beidézték az ügyészségre, az elsőrendű vádlott azt mondta neki, hogy egyeztessen Szente Zsolt ügyvéddel, s hozzátette: "még fut egy kört". Ezt követően néhány perccel Zuschlag János felhívta Lusztig Péter egykori Baranya megyei rendőrfőkapitányt.

Katus Ferenc egy lehallgatott telefonbeszélgetésben úgy fogalmazott "sítáborba" hívták meg, amikor arról értesítette Zuschlagot, hogy több társával együtt beidézték az ügyészségre. Ekkor megbeszélték, egyeztetnek, s ügyvéddel együtt jelennek meg a kihallgatáson.
A per a következő tárgyalási napon, csütörtökön is Zuschlag János meghallgatásával folytatódik, ekkor az ügyészek majd a védők tehetnek fel kérdéseket az elsőrendű vádlottnak.