Megegyeztek a rendőrök és a lázadó romák Ivánban

2009.03.03. 17:09
Több körzeti megbízott lesz Ivánban és éjszakánként rendőrök járőröznek a faluban - erről állapodtak meg kedd délelőtt a Győr-Moson-Sopron megyei település polgármestere, a soproni rendőrkapitány és a helyi romák képviselői.

A megállapodást mindenki elfogadta és szerdán lép életbe.A problémák orvoslására ült kedden tárgyalóasztalhoz Linter Tibor, Iván polgármestere, Farkas Gábor soproni rendőrkapitány és a helyi roma közösség két tagja.

A településen hónapok óta egyre fesztültebb a viszony a romák és nem romák között, ezért volt szükség a megbeszélésre. Mint azt Linter Tibor elmondta, az egyeztetés eredményes volt, ugyanis a jövőben az eddigi kettő helyett három körzeti megbízott teljesít majd szolgálatot a faluban, valamint Farkas Gábor soproni rendőrkapitány ígértet tett arra, hogy éjszakánként sűrűbben járőröznek majd a faluban.

A polgármester hozzátette, hogy az intézkedések a településen élő kisebbség és többség érdekét egyaránt szolgálja. A megállapodást minden érintett elfogadta. A változások várhatóan szerdán már életbe is lépnek.

Legutóbb vasárnap este volt konfliktus Ivánban. Akkor a romák vonultak az utcára. A megmozdulást az váltotta ki, hogy a romák szerint valaki sértő megjegyzést tett a cigányságra egy vasárnap esti rendőrségi helyszínelés során.

A felbőszült tömeget a rendőröknek sikerült megnyugtatniuk, és végül nem történt rendbontás. Korábban a Magyar Gárda is tartott demonstrációt a faluban, ahogy akkor közölték, az egyre több bűncselekmény miatt.