Már hivatali visszaéléssel is gyanúsítják Hunvaldékat

2009.03.04. 16:01 Módosítva: 2009.03.04. 16:42
Újabb gyanú merült fel az erzsébetvárosi ingatlanpanamákban gyanúsítottként szereplő Gál György, Kardos Péter és Hunvald György ellen. A VII. kerület gazdasági és pénzügyi bizottságának volt vezetőjét és az előzetes letartóztatásban lévő polgármestert most azzal gyanúsítják, hogy az eddigi ingatlanügyek mellett hivatali visszaélést is elkövettek. A gyanú szerint rokonaiknak, ismerőseiknek bérlakásokat utaltak ki, azonnali, kedvezményes vételi lehetőséggel.

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként, elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folyik eljárás az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült ügyben vezetők ellen. Gál Györgyöt a kerület gazdasági bizottságának vezetőjét, Kardos Pétert a pénzügyi bizottság elnökét, illetve Hunvald György polgármestert azonban most hivatali visszaéléssel is meggyanúsították.

Emlékeztetőül: eddig összesen 14 önkormányzati lakóház eladását vizsgálták, ami miatt az önkormányzatot majdnem egymilliárd forintos kár érte, és a gyanúsítottak állítólag megkísérelték további, több mint másfélmilliárdos üzletek nyélbe ütését. Az eddigi gyanú szerint a gazdasági bizottság elnöke 305 millió forintot kért és kapott vállalkozóktól a segítségéért. Az ügyekben részt vett a gyanú szerint a polgármester és a pénzügyi bizottság elnöke is. A főügyészség tavaly október vége óta 12 embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 8 szabadlábon védekezik. A gazdasági és pénzügyi bizottságok elnökei és az értékbecslő, valamint a polgármester előzetes letartóztatásban vannak.

A Központi Nyomozó Ügyészség kedden és szerdán is kihallgatta Kardost, Gált és Hunvaldot, és közölte velük, hogy újabb gyanú merült fel ellenük: egyes lakásügyekkel összefüggésben Gál György és Hunvald György harmadrendbeli, míg Kardos Péter első rendbeli hivatali visszaélés bűntettét követte el. A nyomozó ügyészség szerint 2006-ban és 2008-ban a három, VII. kerületi vezető politikus hivatali helyzetükkel visszaélve rokonaiknak bérlakásokat utaltak ki. Ezzel egyben azonnali és kedvezményes vételi lehetőséget is biztosítottak nekik.

Ezzel a módszerrel a polgármesteri keretből 2006-ban Gál György sógornője, illetve Kardos Péter barátja, míg 2008-ban Gál György barátnője jutott bérlakáshoz, amelyet az érintettek igen rövid időn belül, kedvezményes áron megvásároltak. Kardos Péter barátján keresztül (akinek még bérlakás kiutalás iránti kérelme sem volt, saját tulajdonú ingatlana viszont igen) a lakást Kardos lánya szerezte meg. Gál György a barátnőjének nem csak bérlakást szerzett, hanem annak kedvezményes vételárát is ő fizette ki helyette. A három politikus tagadta a bűnösségét, a gyanúsítások ellen panasszal éltek.