Tragikomédiát írt az amerikai befektető a magyar bürokráciából

2009.03.04. 18:45 Módosítva: 2009.03.04. 20:34
Hatvanmilliárdos beruházást tervez a főváros XV. kerületében egy amerikai beruházó. A 2800 lakásos városrész építési munkálatainak megkezdése viszont 2007 óta csúszik, pedig a Park Cityben saját pénzen 3000 embernek hoznának létre új munkahelyet. Richard Field, az Amerikai Ház Kft. vezetője ötfelvonásos tragikomédiában foglalta össze az újpalotai és a fővárosi önkormányzat különböző tisztségviselőivel átélt kalandjait.

Azt gondolnánk, hogy ha valaki válság idején, amikor minden új munkahelyből hír lesz, azzal az ajánlattal jön, hogy 3000 magasan képzett szakembernek ad majd munkát, a hazai politikusok összeteszik a két kezüket, és azonnal intézkednek. De nem így van, másfél éve nem sikerül elfogadtatni az apparátussal az „ajándékunkat" - állítja egy amerikai ingatlan-befektető cég vezetése.

Az Amerikai Ház Kft. és a magyar Conet Kft. Újpalotán indított 2007-ben egy összességében 250 millió eurósra tervezett beruházást. A komplett új városnegyedbe 2800 lakást, kereskedelmi és kommunális intézményeket, valamint 20 hektáron hi-tech infoparkot terveztek olyan külföldi, elsősorban informatikai cégek számára, amelyek eddig még nem telepedtek meg Magyarországon. A vállalkozás teljesen magánberuházásban, tehát adókedvezmény, állami munkahelytámogatás nélkül vállalta, hogy az ingatlanfejlesztés mellett több ezer embernek biztosítanak majd állást a Park City irodáiban.

Az amerikai cég tulajdonosa szerint viszont a XV. kerületi önkormányzat és a főváros érthetetlen módon segítség helyett újabb és újabb akadályokat gördít az indulás elé. A kezdés legfőbb akadálya, hogy fővárosnak már hosszú ideje nem sikerül rábólintania arra, hogy telek kerületi szabályozási terve elfogadható-e a fővárosi szabályozási terv alapján, holott a két dokumentumot ugyanaz a cég készítette, ugyanazzal a szövegezéssel.

A vállalkozó szerint a kerület is több olyan új ötlettel állt elő, hogy milyen plusz teljesítésekre kötelezze a beruházó cégeket, pedig már 2007-ben szerződést írtak alá az ügyben, ahol elvileg tisztázták a feltételeket. Egy útszélesítés költségei és egy tervezett magánóvoda átadása a kerületnek hónapok óta megoldatlan ügy maradt a felek között.

Field kedden egy tragikomédiának elnevezett kronológiába foglalta össze, hogy 2007 eleje óta hányszor állapodott meg többek között Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel és Hajdu László, XV. kerületi polgármesterrel, és hányszor és hány ügyben csúszott aztán a végső döntés. Az ötfelvonásos bohózatból az is kiderül, hogy még a tárgyalásokról is rendszeresen a befektető cégének kellett elkészíteni az emlékeztetőket, mert azok tartalmáról a főváros és a kerület ügyosztályai képtelenek voltak megegyezeni.

A cégtulajdonos, aki szerint a késlekedés és felesleges körök futtatása miatt nem ő az igazi károsult, hanem Budapest és a kerület, ezért levelet írt a két vezetőnek, amelyben felhívja a figyelmüket, hogy a főváros és Újpalota minden egyes nap csúszással 2 millió forintos bevételtől esik el. Az állam pedig összességében 12,5 milliárdos áfa-bevételkiesést könyvelhet el.