Képviselőket morzsolnának le a parlamentből

2009.03.05. 20:58 Módosítva: 2009.03.06. 01:49
A jelenlegi 386 helyett 319 képviselőre csökkentené a parlament létszámát a HVG és a Medián közös választási reformjavaslata, amellyel eltörölnék a megyei listákat. Tölgyessy Péter jónak tartja az elképzelést, de kevesli a 60 fős csökkentést, míg Stumpf István szerint a közigazgatási rendszer mellett érdemes lenne a választókerületi rendszert is átalakítani.

A 386 fős parlament helyett 319 képviselős Országgyűlést javasolt a HVG és a Medián csütörtökön vitaindító kerekasztal-beszélgetésen bemutatott választási reformjavaslata. Ebben a megyei listák eltörlésével 171 egyéni választókerület és egy országos lista szerepel, az erre leadott szavazatokat az egyéni választókerületek töredékszavazataival együtt alakítanák át 148 országos listás mandátummá.

Az elképzelést bemutató Karácsony Gergely elmondta, hogy az általuk javasolt módszerrel gyakorlatilag nem változtak volna a mandátumarányok a korábbi választásokon. Hozzátette, hogy javaslatuk célja, de nem elsődleges prioritása a parlementi létszám csökkentése.

Tölgyessy Péter politológus szerint az elkészített terv jó elképzelés, ugyanakkor hibája, hogy csak 60 fővel csökkenti a jelenlegi létszámot. Hozzátette ugyanakkor, hogy adott esetben akár még egy 200 fős parlament is többe kerülhet a mostaninál. Szerinte egyébként a választási reformhoz hasonló legfontosabb kérdésekben nem lehet szakértői szinten megegyezni, hanem a pártok legfelső szintjén van szükség egyetértésre.

Stumpf István politológus szerint a javaslat olyan elemeket tartalmaz, amelyek politikailag nehezen támadhatók, és a tárgyalás alapját képezhetik. Kifogásolta ugyanakkor a megyei lista eltörlését, mert így a regionális, megyei politikusok a mostaninál jobban ki lennének szolgáltatva a pártelitnek. Szerinte ha átalakítják a közigazgatási rendszert, akkor célszerű lenne ezzel párhuzamosan átalakítani a választókerületi rendszert is, és akár a kistérségekre alapozni az egyéni
választókerületeket. Tölgyessy Péter szerint viszont a kistérségre nem lehet alapozni, mivel Debrecen például önmagában egy kistérség, de három választókerület.

Wiener György, szocialista országgyűlési képviselő szerint a
javaslat problémája, hogy a jelenlegi rendszer torzító hatását viszi
tovább, a kompenzációs mechanizmus miatt pedig gyakran megfordul az eredmény. Álláspontja szerint a létszám alapkérdés, és a pártok között
a fő választóvonal, hogy tovább arányosítsák-e a magyar választási
rendszert vagy sem. A szocialisták a rendszer arányosítása mellett
vannak.