Bokros: Az MDF-től kaptam a legkorrektebb ajánlatot

2009.03.08. 23:04
Bokros Lajos az MDF EP-listájának vezetőjeként kimegy Brüsszelbe, ha a párt bejut az európai parlamentbe, de ha Magyarországon egy olyan kormány alakul, amelyiknek van programja a válság kezelésére, elvállalná annak vezetését is, mondta a volt pénzügyminiszter A szólás szabadsága című műsorban.

Bokros Lajos az MDF-től kapta a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlatot azzal, hogy vezetheti a párt EP-listáját, mondta a volt pénzügyminiszter vasárnap az MTV A szólás szabadsága című műsorában.

"Az MDF felismerte, hogy azok az értékek, azok az irányok és azok a programok amelyeket én képviselek, ez lehet a modern Magyarország megteremtésének útja" - fogalmazott.

Hozzátette, az MDF kockára tette a létét és az egységét, hogy oda tudjon állni az ő programja mellé. Hangsúlyozta, a jelen gazdasági rendszerben felértékelődött az a politikai értékrendszer, amit ő maga már 14 éve képvisel.

Kérdésre válaszolva közölte, más párt az utóbbi időben nem kereste meg, és az MDF EP listavezetése a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlat, amit kapott. Megerősítette, ha az MDF bejut az európai parlamentbe, akkor kimegy Brüsszelbe.

Arra a felvetésre, hogy többen el tudnák képzelni miniszterelnökként egy MSZP, SZDSZ és MDF alkotta koalícióban, válságkezelés céljából, azt mondta, ez csak egy feltételezés, semmilyen konkrét megkeresést nem kapott ezzel kapcsolatban.

Bokros Lajos azt is mondta, szerinte egy válságkezelő programmal bíró kormányra mindenképpen szükség van, és ha egy ilyen kormány megalakulna, akkor nem zárta ki azt, hogy elvállalná annak irányítását.

Úgy vélte, a Gyurcsány-kormány eddig nem kezelte a válságot. A volt pénzügyminiszter szerint Magyarországon a fő veszély ma a valutaválság, a forint vészes meggyengülése. Hangsúlyozta, ha a forint tovább gyengül, akkor ez az államháztartás finanszírozására is nagyon negatívan hat.

Szerinte a jegybank a jelen helyzetben emelhet kamatot, azonban ezzel is csak rövid távú hatást ér el. Magyarázatként hozzátette, ez azt jelenti, hogy a forintban történő befektetés magasabb hozammal kecsegtet, de kihat az államadósság finanszírozására is. Hangsúlyozta, hogy az ország érdeke a stabil, kiszámítható árfolyam lenne.

A volt pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, rövid távon nem látja realitását annak, hogy Magyarország bevezesse az eurót. Azt jó javaslatnak nevezte, hogy lerövidüljön az ERM-II. árfolyamrendszerben eltöltendő idő. Hozzátette azonban, hogy a sokkal keményebb maastrichti követelményeket Magyarország kedvéért biztosan nem fogják enyhíteni.

"Ahhoz viszont, hogy Magyarország ezeket képes legyen teljesíteni, pontosan azokra a reformokra van szükség, amiket én javaslok" - mondta Bokros Lajos.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ő továbbmegy a Reformszövetség programjához képest, hiszen javasolja például a minimálbér megadóztatását. Kérdésre válaszolva közölte, az MDF nyitott erre a javaslatra és a csomagja többi részére is. "Ma nem a 13. havi nyugdíj és bér megvédése van napirenden, hanem a 11. és a 12. havi nyugdíj és bér."

Bokros Lajos szerint az ő programja garanciát jelent az államcsőd bekövetkezése ellen. Beszélt arról is, hogy szerinte a Fidesz álláspontja értékelhetetlen, mert nincs programja a gazdasági válság megoldására.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szombaton, az országos választmányi ülés után jelentette be, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter elvállalja az MDF EP-listavezetését. A küldöttek között, akik 48-44 arányban fogadták el az EP-listát, heves vita alakult ki a választmányi ülésen. Olajos Péter még szombaton, az ülés után közölte, hogy kilép a pártból, vasárnap pedig Csáky András jelentette be, nem ért egyet a választmányi döntéssel, ezért kilép az MDF-ből.

Bokros Lajos a Magyar Televízió műsorában minderre közölte, nem foglalkozik az MDF belső ügyeivel. Hangsúlyozta, tiszteletben tartja azoknak a küldötteknek a véleményét, akik nemmel szavaztak a választmányi ülésen a párt EP-listájára. Hozzátette azonban, nem volt igazuk, mert a 21. század kihívásaira nem lehet többé 20. századi válaszokat adni.