Áradnak a folyók az ország keleti felében

2009.03.09. 15:00
Áradni kezdtek a Körösök az elmúlt napok csapadékos időjárása és a vízgyűjtő területeken megkezdődött hóolvadás miatt. A Sajó és a Hernád alsó szakaszain tetőzés közeliek a vízszintek lassan tovább árad a Bodrog is. Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, a Jászságban tilos a koporsós temetés.

Galbáts Zoltán a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke szerint a Fekete-Körös anti gátőrjárásában hétfő reggel hat óra óta másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, míg a Fehér-Körös ugyan szintén árad, ám Gyulánál még nem érte el az első fok elrendeléséhez szükséges 350 centiméter magas vízállást.

Elsőfokú készültség a Kettős-Körösön

Árad a Kettős-Körös is, Békésnél 10 centimétere van az első foktól, a Berettyón pedig a jobb parti gátőrjárásban hétfő reggel hat órakor rendeltek el elsőfokú készültséget. A folyók tetőzése a térségben egy-két napon belül várható. A Fekete-Körös például Antnál keddre virradó éjszaka fog harmadfok mellett, 750 centiméteres vízállásnál tetőzni, míg a Fehér-Körös kedden éri el a legmagasabb vízszintet 500 centiméterrel és másodfok mellett.

A Kettős-Körös vízállása szerdán éri el a harmadfokú készültségi szintet Békésnél, s a reggeli órákban fog tetőzni. A térségben még nem alakultak ki számottevő belvízi elöntések, de a mélyebb fekvésű, talajhibás és legelő jellegű területeken a felszíni elöntések már megjelentek, helyi vízkár-elhárítási készültség elrendelésére még nem került sor.

Árad a Sajó, a Hernád és a Bodrog is

A Sajó és a Hernád alsó szakaszain tetőzés közeliek a vízszintek, a Hernádon Gesztelynél 20 centiméterrel közelítette meg a vízállás az elsőfokú (250 centiméter) készültségi szintet. A Sajón levonuló árhullám Muhi és Köröm községek között elöntést okozott az ártéri szakaszon, ezért a Borsod megyei közútkezelő kht. forgalomkorlátozást rendelt el a két település között.

aradofolyok

Lassan tovább árad a Bodrog is, a vízállások egyelőre 50-70 centivel maradnak el a készültségi szintektől. A Tiszán levonuló árhullám a folyó hazai felső szakaszán 2-3 méteres vízszintemelkedéseket okozott, de készültségi szintet elérő vízállások kialakulására egyelőre még nem kell számítani.

Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az észak-magyarországi térségben. Csont Csaba, a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szóvivője közölte: a Bodrogzug-Török-éri, és a Tiszakarád-ricsei belvízvédelmi szakaszokon a főcsatornák mederteltsége továbbra is magas, vannak olyan szakaszok, ahol az 1999, 2000-es évi szintekre jellemző vízállások alakultak ki. A kialakult kedvezőtlen helyzetre tekintettel ezekre a belvízvédelmi szakaszokra már pénteken elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Hozzátette: 3 szivattyútelepen 8 gépegység üzemel jelenleg is 12 órás műszakban, a befogadó folyókba átemelt vízmennyiség 1 nap alatt 400 ezer köbméternyi volt. A belvízvédekezés az elmúlt napon mintegy 950 ezer forintba került, a 2009. január 23-ától folytatott belvízvédekezés becsült költségeivel együtt megközelíti a 30 millió forintot. Csont Csaba elmondta, bár sok csapadék esett az észak-magyarországi folyók vízgyűjtő területein, nagyrészt ez hó formájában hullott, így a vízállásokban jelentős változás nem volt.

Tilos a koporsós temetés a Jászságban

A koporsós temetés tilalmát kellett elrendelni több jászsági temetőben is az egyre inkább emelkedő talajvíz szint miatt. Mint azt dr. Sárközi Mária az ÁNTSZ Jászberényi Kistérségi intézetének tisztifőorvosa a szoljon.hu-nak elmondta, Jászárokszálláson, és Jászdózsán, már az elmúlt héten el kellett rendelni a tilalmat, illetve hasonlóképp Jászapáti temetőjének egyes területein is.

Az időjárási viszonyok alakulása miatt nagy a valószínűsége annak, hogy a következő napokban hasonló intézkedéseket kell elrendelni a térség más településein is. Ilyen intézkedésre van szükség , ha a talajvíz szintje 200 centiméter felett van. A közegészségügyi szakember elmondta, hogy a hozzátartozóknak ilyenkor két lehetősége van. vagy hozzájárulnak a hamvasztásos temetéshez, vagy másik településen helyezik nyugalomra elhunyt rokonukat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport