Csáky jövő héten lép ki az MDF-frakcióból

2009.03.09. 13:20 Módosítva: 2009.03.09. 15:26
Csáky András egy hét múlva hétfőn lép ki az MDF-frakcióból. A párt frakcióülése után elmondta: azért vár eddig, mert úgy gondolja, hogy döntésével meg tudja akadályozni, hogy Bokros Lajos vezesse az MDF EP-listáját.
Csáky András
Csáky András

A jövő héten kilép az MDF-frakcióból Csáky András, aki nem értett egyet a párt választmánya által szombaton elfogadott Európa parlamenti választási listával. Csáky szerint Bokros Lajos és Habsburg György jelölésével a párt feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.

Csáky András jövő hétfőtől átül a függetlenek közé. Az MDF-nek onnantól kezdve három napja lesz Csáky pótlására, különben megszűnik a képviselőcsoport.

A rendelkezésre álló képviselői állomány két fő. Egy volt fideszes független képviselő Tóth András neve már Vas János kilépésekor szóba jött, de ő akkor is jelezte, hogy nem kíván beülni Dávid Ibolyáékhoz. Igaz, korábban hasonlóképpen nyilatkozott egy másik szakadár fideszes, Lengyel Zoltán is, aki aztán a határidő letelte előtt mégis megmentette a Fórum frakcióját.

Tóth András az MTI-nek azt mondta, hogy a parlamenti ciklusból hátralévő egy évben továbbra is független képviselőként akar dolgozni. "Semmiféle megállapodásra nem vagyok hajlandó, nem megyek egyik frakcióhoz sem" – jelentette ki a politikus, aki azt üzente, hogy ne is keressék.

Független képviselő Gyenesei István önkormányzati miniszter is. Egyre többen tippelnek arra, hogy a jelenlegi helyzetben már az ő csatlakozása sem kizárt. Gyenesei az Indexnek 2008 december elején adott interjúban arra a kérdésre, hogy milyen színekben indulna a 2010-es országgyűlési választáson egyéni körzetben, azt válaszolta: a Somogyért Egyesület jelöltjeként is az MDF támogatásával indult, és 2010-ben is elindulhat akár a Somogyért Egyesület és az MDF közös jelöltjeként vagy akár az MSZP támogatásával. Többen ugyanakkor úgy vélik, hogy Gyenesei belépése az MDF-frakcióba újabb ellentéteket, kilépéseket generálhat.

Gyenesei az Indexnek elmondta, hogy függetlenként, az MDF támogatásával került ugyan a parlamentbe, de annak a kormánynak a tagja, aminek az MDF az ellenzéke, így az átülés az álmoskönyv szerint nem jelent jót.

Ha Csáky helyére sikerül is új képviselőt találni, nem biztos, hogy megmenekült az MDF-frakció. Elképzelhető ugyanis, hogy Hock Zoltán is kilép a frakcióból. A politikus a hétfői frakcióülés után úgy nyilatkozott: jól látható, hogy nem annyira támogatott a Bokros neve fémjelezte paradigmaváltás. Hogy kilép-e a frakcióból, arra napokon belül választ ad, mondta a képviselő.

A házszabály 2007-es módosítása 10 fős létszámminimumot határozott meg egy frakcióhoz. Ezt az Alkotmánybíróság döntése nyomán kiegészítették azzal, hogy akkor is alakulhat a választások után frakció, ha tagjainak száma kevesebb 10-nél, de a párt listán átlépte az 5 százalékos küszöböt.

Miután 2006-ban a legkisebb, a küszöböt átlépő párt frakciója a 11 fős MDF képviselőcsoportja volt, a minimum ebben a ciklusban 10 fő. Ha egy képviselőcsoport létszáma ez alá csökken, a frakció megszűnik.

Amikor a frakció megszűnik

A frakció létszámának 10 fő alá csökkenését a frakció vezetőjének három
napon belül kell bejelentenie az Országgyűlés elnökének. E szerint
Herényi Károlynak a jövő hétfőhöz képest, amikor Csáky András
távozik, további három napja lesz még a bejelentésre.

Addig azonban újabb képviselő léphet be a frakcióba - ahogyan Vas János kilépése is történt. Ez esetben a képviselőcsoport mégsem szűnne meg.

A más frakciókból kilépő képviselőkre féléves átülési tilalom vonatkozik, így az MDF jelenleg a két független képviselőben gondolkodhat. A volt fideszes független képviselő, Tóth András neve már Vas János kilépésekor szóba jött, de ő akkor is jelezte, hogy nem kíván beülni Dávid Ibolyáékhoz. Igaz, hasonlóképpen nyilatkozott egy másik szakadár fideszes, Lengyel Zoltán is, aki aztán a határidő letelte előtt mégis megmentette a Fórum frakcióját.

Független képviselő Gyenesei István önkormányzati miniszter is. Egyre többen tippelnek arra, hogy a jelenlegi helyzetben már az ő csatlakozása sem kizárt. Viszont a miniszter bevonása újabb ellentéteket, kilépéseket generálhat.

Az MDF sokat veszít anyagilag, ha az Országgyűlésben megszűnik a

frakciója. Tízfős parlamenti frakcióként az Országgyűlés hivatala 10 dolgozó bérét finanszírozza. Az MTI úgy tudja, ők átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagosan.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 25 képviselő utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapja. A képviselői alapdíj 231.900 forint, vagyis ez az összeg majdnem hétmillió forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány
0,75 százalék, vagyis ha - független képviselőkből álló csoportként
- együtt maradna az MDF frakciója, miután a létszámuk 10 fő alá
csökken, összesen nagyjából hét képviselőnyi alapdíjat kapnának egy
hónapban a működésre. A frakciónak a parlamentben és a képviselői irodaházban is vannak irodái, amelyeket valószínűleg szintén nem tarthatnak meg, ha megszűnik a képviselőcsoport.

Ha az MDF-frakció megszűnik, elvileg a parlamenti bizottsági
helyeket is újra kellene osztani, és kérdés, hogy a demokrata
fórumos képviselők megtarthatják-e tisztségeiket (Katona Kálmán
például a környezetvédelmi bizottság elnöke).

(Index, MTI)