Dávid alapszabályt sértett Bokros miniszterelnöki jelölésével

2009.03.09. 14:43 Módosítva: 2009.03.09. 15:07
Bokros Lajost, alig két nappal azután, hogy az EP-listás jelölését nagy nehézségek árán kicsikarta az országos választmányból, miniszterelnöknek jelölte Dávid Ibolya. Az MDF pártelnöke konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtott be, de ehhez már nem kérte ki a választmány jóváhagyását, pedig kellett volna.

Az Index információi szerint megsértette az MDF alapszabályát Dávid Ibolya pártelnök a hétfői konstruktív bizalmatlansági indítványával.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az MDF elnöke hétfőn váratlanul tett javaslatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmozdítására a parlamentben. Dávid szerint a kormányfő sokat beszélt az elmúlt hónapokban a parlamentben, de most már betelt a pohár. Pártjának viszont van válságkezelő programja, - állította az elnök, és hozzátette, a program véghezviteléhez is rendelkezik alkalmas jelölttel. Bokros Lajosra nem Brüsszelben, hanem itthon van szükség - közölte Dávid két nappal azt követően, hogy a párt országos választmánya kis többséggel igent mondott Bokros EP-listás vezető helyére.

Az MDF-alapszabály 16. paragrafusának z. és zs. pontja azonban azt mondja ki, hogy a miniszterelnök-jelölt személyéről az országos elnökség javaslatának figyelembe vételével az országos választmánynak kell döntenie. Hasonló jogosítványa van az testületnek a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásával kapcsolatban is.

Úgy tudjuk, ilyen kezdeményezés a szombati választmányi ülésen nem történt. Idő közben viszont éppen Bokros személye miatt nehéz helyzetbe került a pártvezetés, mert Csáky András képviselő bejelentette, távozik az MDF-ből és otthagyja a parlamenti frakciót is.

Ötletelés, médiahack

Török Gábor (a Vision Consulting vezetője, politikai elemző): Az MDF mai kezdeményezése sem más, mint annak a kényszerpályás, szerencsejátékos politikának az újabb állomása, amit már Bokros Lajos felkérése kapcsán is láthattunk. Az MDF stratégia ma valójában nem más, mint ötletesnek és váratlannak gondolt, a média figyelmét felkeltő, de politikai haszonnal alig kecsegtető, eseti taktikai lépések sorozata. A konstruktív bizalmatlanság kezdeményezése is egy ilyen médiahack: arra jó, hogy a vezető hírekbe kerüljön, foglalkozzon vele a sajtó, de hogy vajon milyen hatással lehet ez a párt helyzetére, az láthatóan egyáltalán nincs átgondolva. Egyrészt nagy valószínűséggel a kezdeményezés addig sem jut el, hogy parlamenti esemény legyen belőle: nehezen hiszem, hogy sikerül közel 80 aláírást szerezni annak az MDF-nek, amely már csak 9 képviselővel rendelkezik a parlamentben (a képviselők egyötödének támogatása kell ahhoz, hogy egyáltalán kezdeményezés legyen belőle). Alapvetően sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nem érdeke az MDF ötlete mögé állnia, érdekes módon még utóbbinak lenne inkább, de ahhoz az kellene, hogy a miniszterelnök meggyőzhető legyen arról, hogy most jött el az Olajfa-, azaz az MSZP-MDF-SZDSZ nyílt együttműködés ideje. Ebben az értelemben az MDF-nek talán még jobb is, ha a kezdeményezése visszhangtalan marad: ha az MSZP lecsapna rá, az MDF nem menekülhetne a baloldali koalícióból. Másrészt ki tudja vajon követni az MDF fordulatait: mivel magyarázza majd a párt, hogy hirtelen azt az embert akarja miniszterelnöknek, akit hétvégén 48:44 arányban, a párt egységét is veszélyeztetve EP-listavezetőnek választottak? Ötletelés, kapkodás, átgondolatlan, már-már azt mondanám, hogy "last minute politizálás"

folyik az MDF-ben, amit természetesen magyaráz a párt kilátástalan helyzete, hiszen a dupla vagy semmi azért kell, mert a "szimpla" már nem lenne elég az életben maradáshoz.